изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 05:40 EEST
ЧЕРНАТА БОРОВИНКА ЛЕКУВА БРОНХИТ    
ЗдравеПлодовете на боровинката имат отличен ефект за подобряване на зрението и особено на нощното зрение, затова се препоръчват на хора с определени професии-например летци.

Малко храстче с вкусни ароматни плодове. Времето на бране е август-септември.
Плодовете съдържат дъбилни вещества, органични киселини- лимонена, ябълчна, янтарна, оксалова,много захари, вит.С, каротин, витамини от групата В, калий,натрий, магнезий, калций, фосфор, желязо, манган и мн. др. биологично активни вещества. Листата също имат богато съдържание на полезни вещества- дъбилни в-ва, захари, минерални соли, органични киселини, витамини. Отвара от сухите листа има стимулиращо сърцето действие, пикочогонно, жлъчегонно, противовъзпалително, противоглистно действие. Прилага се при възпалителни заболявания на стомаха и червата, при чести диарии, хемороиди, при бъбречни възпаления, цистит, както и при хроничен бронхит. Черните боровинки имат добър ефект за стимулиране на яйчниковата функция, при недостатъчна и нередовна менструация , както и при лечение на захарен диабет.При диабета обаче, лечението трябва да става под ръководството на лекар, за да се направи пълноценна индивидуална комбинация и винаги то да се съпровожда с редовно проследяване на нивото на кръвната захар.
Плодовете на боровинката имат отличен ефект за подобряване на зрението и особено на нощното зрение, затова се препоръчват на хора с определени професии-например летци.
Особено ценно е приложението на отвара от листата и плода при бъбречни и жлъчни камъни, благодарение на богатството на магнезиеви соли. Пак заради магнезия, боровинките са чудесно средство против стрес и сърдечни заболявания. Листата се използуват и за външна употреба при лечение на язви и изгаряния.
Отвара се приготвя от 500 мл кипяща вода и 2 с.л. сухи листа. Ври 5 мин., кисне 2 часа и се прецежда. Пие се по 100-150 мл, 20 мин. преди ядене.
 


Сходни връзки

ЧЕРНАТА БОРОВИНКА ЛЕКУВА БРОНХИТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди