изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:53 EET
ОТКРИХА ЧЕРНА ДУПКА 10 МЛРД. ПЪТИ ПО-ТЕЖКА ОТ СЛЪНЦЕТО    
Новини Учените предполагат, че тя е приблизително на 12,7 млрд. години

Американски учени успяха да докажат съществуването на уникална свръхтежка черна дупка, информира Newsru.com, позовавайки се на Space.com. Гигантската черната дупка е разположена в центъра на много отдалечена от нас галактика.
Масата й, по предварителни изчисления на специалистите, превишава с около 10 млрд. пъти масата на Слънцето и е приблизително равна на масата на всички звезди в нашата галактика. Това е най-тежката от всички откривани досега черни дупки. Тя се е формирала в продължение на милиарди години, като непрестанно е привличала и поглъщала материя. Учените предполагат, че тя е на около 12,7 млрд. г.

В този смисъл може би новооткритата черна дупка се е образувала в периода(около 1 млрд. години) на изстиване на Вселената след Големия взрив, което я прави една от най-старите свръхтежки дупки.

"Такива масивни черни дупки се срещат толкова рядко, че в началото не вярвахме на очите си", разказва Роджър Романи, професор в Станфордския университет. Находката е уникална, защото времето на нейното формиране е в т.нар. "тъмни векове", пояснява астрономът. Именно през този период (1 млрд. години след Големия взрив) са се образували черните дупки, звездите и галактиките.

Новото откритие обаче ще позволи да се погледне "с други очи" на този толкова малко изследван период от историята на космоса.

В науката съществуват няколко хипотези за възникването на черните дупки. Според една от тях дупката се получава като следствие от смъртта на звездите. Все още за учените остава тайна каква роля играят в еволюцията на галактиките.

Черните дупки не могат да се забележат с невъоръжено око. Заради огромната си маса те поглъщат и светлината. Начинът, по който биват откривани, е по разпространяваната от тях радиация и огромната гравитация (силата на притегляне на небесните тела).

В нашата галактика също има черни дупки. Една от тях превъзхожда по маса Слънцето няколко милиона пъти и е разположена в центъра на Млечния път.

all/ndt
 


Сходни връзки

ОТКРИХА ЧЕРНА ДУПКА 10 МЛРД. ПЪТИ ПО-ТЕЖКА ОТ СЛЪНЦЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди