изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:57 EEST
РАЗКОПКИТЕ НА НОС КАЛИАКРА СА ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ    
КултураЗаяви специално за НДТ ръководителят на екипа от археолози н.с. I ст. д-р Бони Петрунова от Археологическия музей при Българската академия на науките

- Как бихте обобщила резултатите от разкопките на нос "Калиакра", които засега приключиха?
- За такъв кратък срок постигнахме много добри резултати. Става въпрос за 70 находки. Паметниците, на които попаднахме, са изключително значими не само по отношение на историята на крепостта, но и въобще за българската история.
- НДТ вече писа за част от находките, но след нашето посещение при разкопките бяха открити и нови предмети, както и скелети. Кажете накратко всъщност на какви находки попаднахте.
- Открихме огромно количество керамика от различни епохи, разкрихме част от средновековен некропол, част от голяма средновековна сграда, възможно е да е църква, една горяла сграда от Второто българско царство със следи от завладяване на крепостта. Гробницата, на която попаднахме, вероятно е от 1-3 век и, може би, е дело на сарматски племена, чието присъствие в района е доказано. След това вероятно прабългари са попаднали на гробницата и, без да нарушат направените погребения, са я използвали за погребване на свои хора. Гробницата е дълбока около 1.70 м и е трапецовидна, подът е покрит с дребни камъчета. Тя е обградена с камъни - т.нар. ритуален кръг, който е отделял света на живите от този на мъртвите. Открихме също много монети в горялата сграда и предстои тяхната обработка. Попаднахме и на много красиви бронзови апликации за колан и кожени дрехи.
- Една от интересните находки е бронзов кръст. Разкажете повече за него.
- Това е т.нар. енклупион - кръст, който е от две части. Ние открихме едната. Оказа се обаче, че абсолютно същата половинка се намира в музейната експозиция на нос Калиакра. Така че е възможно това да са части от един и същ кръст. Тези кръстове са се носели на врата, обикновено от представители на висшето духовенство. Двете части се затварят като кутия, а вътре са се поставяли свети мощи - кост от светец, парче от кръста на Христос и др. На кръста е изобразено Разпятието, а на четирите ъгъла - евангелистите.
- Натъкнахте се и на няколко скелета. Направихте ли препогребване, за каквото стана дума при нашия предишен разговор?
- Част от скелетите, които са добре запазени, са прибрани и ще бъдат изпратени за антропологични изследвания. Единият от скелетите бе на дете на около 2 годинки, датира от Средновековието, има бронзови обечки. На други, за които всичко е ясно, вече е направено препогребване. Мястото е отбелязано с камък, а в гроба са хвърлени съвременни монети - като компенсация, че сме взели даровете от истинския гроб. А иначе, планираме тук да дойде комисия, която да реши съдбата на гробницата.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
 


Сходни връзки

РАЗКОПКИТЕ НА НОС КАЛИАКРА СА ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди