изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:46 EET
БЪЛГАРСКИ ЗАЛОЖНИЦИ В ИРАК - "АЛ КАЙДА" ЗАПЛАШВА ДА ГИ ОБЕЗГЛАВИ    
ЗаложнициСЛЕД ИНЦИДЕНТА В КЕРБАЛА, СЕГА ТЕРОРИСТИ ЗАПЛАШВАТ ДА ОБЕЗГЛАВЯТ ДВАМАТА БЪЛГАРСКИ ШОФЬОРИ, КОИТО СА ЗАЛОВИЛИ В ИРАК.



Групировка, която се свърза с името на един от лидерите на международната терористична мрежа “Ал Кайда” Абу Мусаб Заркауи заплашва да обезглави двама български граждани, ако до 24 часа американското военно командване не освободи всички иракски затворници. Това става ясно от запис, излъчен по катарската телевизия "Ал Джазира".
На записа се виждат двама българи, чиято самоличност не се уточнява, чиито ръце са оковани с белезници. Зад тях стоят трима въоръжени маскирани мъже. На стената зад тях се вижда знамето на терористичната групировка "Монотеизъм и джихад", на което е изобразено златен кръг. Според записа, двама от похитителите са въоръжени с автомати, докато третия стои срещу камерата с насочен гранатомет.
Според американския телевизионен канал "Fox News", групировката се нарича "Монотеизъм и Джихад". На записа един от мъжене чете изявление, но гласът му не се чува. Исканията на похитителите бяха прочетени от телевизионния говорител на Ал Джазира. По първоначална информация от лице, разпознало двамата похитени българи, това са Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград. Двамата са работели за фирма “Димитрова-Стоименов Грация ЕВ”, като са превозвали коли към Мосул.


Нова телевизия, извънредна емисия - 01.30 часа
Групировка, която се свърза с името на един от лидерите на международната терористична мрежа “Ал Кайда” Абу Мусаб Заркауи заплашва да обезглави двама български граждани, ако до 24 часа американското военно командване не освободи всички иракски затворници. Видеозаписът, излъчен по катарската телевизия "Ал Джазира" показва двамата неидентифицирани българи, седящи с вързани с белезници ръце. На екраните виждате единият от тях. Заобиколени от трима въоръжени маскирани мъже. Двама от ислямистите държат пушки, а третият е с ръчен гранатомет. На стената зад тях е знамето на групировката, на което е изобразен златен кръг. Един от мъжете чете изявление, но гласът му не се чува. Водещият на "Ал Джазира" обяви, че групировката е поставила ултиматум всички иракски затворници да бъдат освободени до 24 часа. От медията уточняват, че касетата е била получена от техен редактор в четвъртък вечерта. Същата групировка вече пое отговорността за две обезглавявания на чужденци в страната - на американския бизнесмен Никълъс Бърк и на южнокорейски преводач. Източници от разузнаването смятат, че ислямистите също така стоят зад множество атаки срещу полицията и силите за сигурност на Ирак, които са отнели живота на повече от 100 души през последните месеци. Очакваме информация то Външно министерство и от говорителя на външно министерство Гергана Грънчарова. Пред МВнР е нашият репортер:
-Засега все още пред входа на МВнР няма нито един журналист. Все още не е предоставена официална информация от външно министерство относно двамата неидентифицирани българи. Въпреки това обаче аз успях да се свържа със заместник-министъра на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова, която заяви, че в момента в сградата на министерството се провежда заседание на извънредната група. В нея ще участва и министърът на външните работи Соломон Паси. За съжаление тя все още не може да даде конкретна информация за имената и за начина, по който двамата българи, които все още са неидентифицирани, са били отвлечени. Това се очаква да стане по-късно през нощта”
-Знаем ли дали вече министър Паси е в сградата на МВнР или се очаква да пристигне там?
-Това, което успях да науча от хората, които са около МВнР, имам предвид охраната, е че министър Паси е вътре в сградата, но повече от това не успях да разбера.
Една информация, която получаваме току що: ако някой разпознае българите, които видяхте преди малко, по-скоро българинът, който видяхте току що и виждате на вашите екрани, нека да се обади на тел. 91 51 232. нека още веднъж кажем, че това е информация, която не е 100 % потвърдена. До момента няма 100 % яснота, че това са наши съграждани. Очаквайте следващите ни извънредни включвания.


Нова телевизия - извънредна емисия - 02.30 часа
Групировка, която се свърза с името на един от лидерите на международната терористична мрежа “Ал Кайда” Абу Мусаб Заркауи заплашва да обезглави двама български граждани, ако до 24 часа американското военно командване не освободи всички иракски затворници. Видеозаписът, излъчен по катарската телевизия "Ал Джазира" показва двамата неидентифицирани българи, седящи с вързани с белезници ръце. На екраните виждате единият от тях. Заобиколени от трима въоръжени маскирани мъже. Двама от ислямистите държат пушки, а третият е с ръчен гранатомет. На стената зад тях е знамето на групировката, на което е изобразен златен кръг. Един от мъжете чете изявление, но гласът му не се чува. Водещият на "Ал Джазира" обяви, че групировката е поставила ултиматум всички иракски затворници да бъдат освободени до 24 часа. От медията уточняват, че касетата е била получена от техен редактор в четвъртък вечерта. Същата групировка вече пое отговорността за две обезглавявания на чужденци в страната - на американския бизнесмен Никълъс Бърк и на южнокорейски преводач. Източници от разузнаването смятат, че ислямистите също така стоят зад множество атаки срещу полицията и силите за сигурност на Ирак, които са отнели живота на повече от 100 души през последните месеци. При последното ни включване ви помолихме за съдействие ако някой може да разпознае човека от видеозаписа да се обади на телефон 91 51 232. преди минути в редакцията ни се обадиха хора, които твърдят, че са разпознали човека от записа на "Ал Джазира". Според тях той е българин, шофьор от Благоевградско. Призоваваме ви отново - ако някой има информация за хората от кадрите, които видяхте да се обади на 91 51 232. преди минути успяхме да се свържем с журналисти от централата на "Ал Джазира" в Доха Катар. От там бяха категорични, че при предоставянето на записа е било 100 % гарантирано, че заложниците са българи. Журналистите от "Ал Джазира" обаче нямат собствена информация за това, защото както разбрахте записът е без звук и не се чуват гласовете нито на българите, нито на техните похитители. Вероятно касетата е била предадена на журналисти от "Ал Джазира" в Багдад. Служителят на арабската телевизия категорично отказа да говори в ефира на Нова телевизия, както и да съобщи името си. Заместник-външният министър Гергана Грънчарова заяви за “Календар”, че екипът на министерството все още заседава. Засега няма официално потвърждение на информацията, че има двама български заложници в Ирак. Грънчарова обаче допълни, че министерството в никакъв случай не подценява получената чрез медиите информация. МВнР все още не е информирано по официален път за инцидента и се базира само по емисиите на световните агенции.
Гергана Грънчарова:
-Все още не бих могла да коментирам, не бихме могли да потвърдим информацията. В момента екип в МВнР се събира и се опитва да достигне до по-конкретна и достоверна информация.
-Откъде имате тази информация?
-Това беше информационният източник. Това беше пътят, по който получихме първоначална информация. В момента се опитваме обратно да я проверим.
-По какъв начин?
По начините, с които разполага българската дипломация.
-Засега има ли някакво потвърждение за това?
-Няма.
-Бихте ли могли да кажете дали тази информация е за подценяване или не?
-Не мога да коментирам, все още е много рано. Може би в по-късните часове, или по-скоро по-ранните часове тази нощ ще мога да ви дам по-конкретна информация. Може би не по-рано от 03.00 часа.
-Не по-рано от 03.00 часа ще знаете дали тази информация е сериозна?
-Бих казала, че най-вероятно рано сутринта ще се знае.
-Интересувам се от кадрите, които нашата телевизия, Нова телевизия, излъчи. Някой близък на тези хора, който да ги е познал...?
-В МВнР никой не се е обаждал. Не е постъпило такова обаждане.
-Вашата информация в момента се базира само на кадрите на "Ал Джазира"?
-Нашата информация тръгва от там и в момента се базира и на други източници, но все още не можем да потвърдим официална информация.
-Значи е потвърдена неофициално, така ли?
-Не. Нямаме никаква информация, която можем да съобим като официална и потвърдена. В този момент проучваме случая.
-Притеснена ли сте вие лично?
-Разбира се, че съм притеснена.

Както вече разбрахте преди минути в редакцията на “Календар” се обадиха хора, които твърдят, че са разпознали човека от записа на "Ал Джазира". Според тях той е българин, шофьор от Благоевградско. Още веднъж призоваваме ако някой има информация за хората от кадрите, които видяхте да се обади в Нова телевизия на телефони 91 51 232 и 91 51 209.


Нова телевизия – Извънредна емисия – 03.30 часа
По първоначална информация от лице, разпознало двамата похитени българи, това са Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград, съобщават от МВнР. Според обаждане в МВнР двамата българи са работели за благоевградска спедиторска фирма. “Българското правителство носи отговорност за сигурността на гражданите си, тъй като изпрати части в Ирак”, са заявили похитителите на двамата българи. На телефона от МВнР е нашият репортер. Знаете, че там се провежда спешно заседание, във връзка с похитените българи:
-Част от информацията вече я съобщихте. Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград – това са двете лица, които са били идентифицирани по-рано днес към 02.00 часа през нощта, когато се е обадила жена, разпознала двете лица. Те са работели за фирма “Димитрова-Стоименов Грация ЕВ”, като са превозвали коли към Мосул. Това е бизнесът, с който напоследък са се занимавали и двамата. Били са наемани от фирмата. Другото, което знаем е, че МВнР е установило връзка със всички посолства в региона и също така търси връзка и се опитва да установи, а може би и вече е установило връзка з американското посолство в Багдад. Знаме, че двамата са разтоварили в Мосул коли и са тръгнали обратно. Вероятно по пътя обратно са били похитени.
-Кой общува в МВнР с журналистите, говорителят или лично министър Паси?
-В МВнР от няколко часа е сформирана специална група, която включва министъра на външните работи Соломон Паси, заместник-министър Гергана Грънчарова, експерти, които от няколко часа издирват информация и поддържат връзка с посолства в региона, така че връзката е непрестанна. Не може да се каже кой лично поддържа връзката.
-А дали някой, например говорителят на външно министерство Гергана Грънчарова би се съгласила за разговор сега в ефира на Нова телевизия или това е невъзможно в момента?
-Николай, зад затворени врати се събира информация непрекъснато за това какво се случва. Информацията непрекъснато се сверява, но за момента вратите са затворени. От време навреме излизат от вътре или заместник-министър Грънчарова, очакваме да излезе и министър Паси. Малко по-късно ще имаме още информация. Това, което знаем е, че близките вече са информирани за това, че двете лица са били похитени. Знаем, че МВнР е разговаряло с директора на тази фирма. Просто очакваме всеки момент малко повече информация.

Припомням ви, групировка, която се свърза с името на един от лидерите на международната терористична мрежа “Ал Кайда” Абу Мусаб Заркауи заплашва да обезглави двама български граждани, ако до 24 часа американското военно командване не освободи всички иракски затворници. Видеозаписът, излъчен по катарската телевизия "Ал Джазира" показва двамата неидентифицирани българи, седящи с вързани с белезници ръце. На екраните виждате единият от тях. Заобиколени от трима въоръжени маскирани мъже. Двама от ислямистите държат пушки, а третият е с ръчен гранатомет. На стената зад тях е знамето на групировката, на което е изобразен златен кръг. Един от мъжете чете изявление, но гласът му не се чува. Водещият на "Ал Джазира" обяви, че групировката е поставила ултиматум всички иракски затворници да бъдат освободени до 24 часа. От медията уточняват, че касетата е била получена от техен редактор в четвъртък вечерта. Същата групировка вече пое отговорността за две обезглавявания на чужденци в страната - на американския бизнесмен Никълъс Бърк и на южнокорейски преводач. Източници от разузнаването смятат, че ислямистите също така стоят зад множество атаки срещу полицията и силите за сигурност на Ирак, които са отнели живота на повече от 100 души през последните месеци. Журналисти от централата на "Ал Джазира" в Доха Катар. От там бяха категорични, че при предоставянето на записа е било 100 % гарантирано, че заложниците са българи. Журналистите от "Ал Джазира" обаче нямат собствена информация за това, защото както разбрахте записът е без звук и не се чуват гласовете нито на българите, нито на техните похитители. Вероятно касетата е била предадена на журналисти от "Ал Джазира" в Багдад. Служителят на арабската телевизия категорично отказа да говори в ефира на Нова телевизия, както и да съобщи името си. В редакцията на “Календар” се обадиха хора, които твърдят че са разпознали един от българите от записа. Отново ви призоваваме ако някой има информация за хората от кадрите, които видяхте да се обади в Нова телевизия на телефони 91 51 232 и 91 51 209.


АП: Иракска групировка заплашва да убие двама български заложници
Багдад. Групировка, която се свърза с името на един от лидерите на международната терористична мрежа “Ал Кайда” Абу Мусаб Заркауи заплашва да екзекутира двама български граждани, ако до 24 часа американското военно командване не освободи всички иракски затворници, предаде АП.
Видеозапис на заложниците и техните похитители е бил излъчен по катарския телевизионен канал “Ал Джазира”. На записа се виждат двама българи, чиято самоличност не се уточнява, чиито ръце са оковани с белезници. Зад тях стоят трима въоръжени маскирани мъже. По-рано същата групировка пое отговорността за обезглавяването на американския гражданин Ник Бърг и корейски преводач.


РИА НОВОСТИ: Иракски бунтовници заплашват да екзекутират двама български заложници
Багдад. Иракски бунтовници заплашват да екзекутират двама български заложници, предаде РИА Новости, като се позова на видеозапис, излъчен по катарския телевизионен канал “Ал Джазира”. На записа се виждат двама български заложници, а зад тях стоя трима маскирани мъже. Исканията на похитителите са били прочетени от говорител на телевизионния канал.
Те заплашват да убият българските граждани, ако до 24 часа американското командване не освободи всички иракски затворници.


Български заложници в Ирак
Групировка, която се свърза с името на един от лидерите на международната терористична мрежа “Ал Кайда” Абу Мусаб Заркауи заплашва да обезглави двама български граждани, ако до 24 часа американското военно командване не освободи всички иракски затворници. Това става ясно от запис, излъчен по катарската телевизия "Ал Джазира".
На записа се виждат двама българи, чиято самоличност не се уточнява, чиито ръце са оковани с белезници. Зад тях стоят трима въоръжени маскирани мъже. На стената зад тях се вижда знамето на терористичната групировка "Монотеизъм и джихад", на което е изобразено златен кръг. Според записа, двама от похитителите са въоръжени с автомати, докато третия стои срещу камерата с насочен гранатомет.
Според американския телевизионен канал "Fox News", групировката се нарича "Монотеизъм и Джихад".
На записа един от мъжене чете изявление, но гласът му не се чува. Исканията на похитителите бяха прочетени от телевизионния говорител на Ал Джазира.
Редактор от телевизията, цитиран от АП, съобщи, че видеокасетата е била получена в четвъртък.
Групировката "Джамаат ал Таухид и Джихад" (Единобожие и джихад) пое отговорност за обезглавяването на американския предприемач Никълъс Бърг и южнокорейския преводач Ким Сун Ил. Смята се, че тя стои и зад серията атаки срещу полицията и силите за сигурност в Ирак през месец юни, при които загинаха сто души.

Агенция “Фокус” припомня:

На 10 май ислямистки Интернет сайт показа видеозапис, на който се вижда обезглавяването на цивилен американец. Екзекуцията, според съобщението в записа, е отмъщение за нашумелите извращения срещу иракски пленници. Жертвата е 26-годишният Никълъс Бърг от Филаделфия, който е цивилен работник в Ирак. Бърг се водеше изчезнал от 9 април. Тялото му бе открито на 8 май в Багдад.
Според текста към видеоматериала прекият извършител на убийството е Абу Мусаб ал Заркауи и групировката “Монотеизъм и Джихад”. 37-годишният йорданец е един от главните лидери на "Ал Кайда" и ръководи съпротивата в Ирак. Той е сочен за съорганизатор и на атентатите в Казабланка, Истанбул и Мадрид, а за главата му е обявена награда от 10 млн. долара. Според източници от ЦРУ обаче убиецът не говори с йордански акцент като Заркауи, който бил просто поръчител на акцията.
На записа се виждаха как петима маскирани терористи стоят зад завързания американец. Бърг е облечен в жълта дреха, наподобяваща затворническа униформа. След като прочита декларация, единият от терористите вади голям нож и отрязва главата на крещящия американец. След това екзекуторът показва главата пред камерата.
Същата групировка, на 21 юни, изпълни поредната си заплаха и обезглави южнокорейския заложник Ким Сун Ил след изтичането на срока на обявения ултиматум. Запис на екзекуцията отново бе показан по “Ал Джазира”.
Ким Сун Ил, който работеше в корейска търговска компания, беше похитен на 17 юни заедно с иракски сътрудник на същата компания. Заложниците са били похитени заедно с три камиона и един лек автомобил.
Иракската въоръжена групировка заплашваше да убие заложника от Южна Корея, ако Сеул не прекрати сътрудничеството си американската администрация в Ирак. Кадрите с обръщението на членовете на групата към южнокорейското правителство показа в понеделник катарският сателитен телевизионен канал Ал Джазира.
"Ние ви молим да махнете вашите войници от нашата земя и да не пращате нова войска, иначе ние ще ви пратим главата на този кореец", заявяваха похитителите.
33-годишният Ким, който работи за компания - доставчик на американската армия, казва за последно в записа: "Корейски войници, моля ви, махнете се оттук. Аз не искам да умра. Моят живот е важен".


Фокус
Българското Министерство на външните работи на няколко пъти предупреждаваше българи да не пътуват в Ирак
София. На няколко пъти МВнР предупреждаваше българските граждани да избягват да пътуват в Ирак, показа справката на “Фокус”
За последен път подобно съобщение е било публикувано на официалната интернет страница на МВнР на 16 юни.


Фокус
Според обаждане в МВнР двамата българи са работили за благоевградска спедиторска фирма
София. “Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград”. Спаред позвъняване в кризисния щаб в МВнР това са имената на двамата български работници взети за заложници в от ислямистка групировка в Ирак, съобщиха за “Фокус” от Министерството на външните работи.
Според жената, която е позвънила в щаба, двамата са работили за благоевградска спедиторска фирма.


Ройтерс: Заркауи е цел номер едно на САЩ
Багдад. САЩ определиха Абу Мусаб Заракауи за своя цел номер едно в Ирак, предаде Ройтерс. Групировка, начело със Заркауи пое отговорността за екзекутирането на американския гражданин Никълъс Бърк и южнокорейския преводач Ким Сун Ил.
Предполага се, че в момента хората на Заркауи държат двама български граждани и заплашват да ги убият, ако до 24 часа САЩ не освободят всички иракски заложници.
Според редица анализатори, действията на Заркауи целят да дестабилизират новото суверенно правителство в Ирак.
Агенцията посочва, че има в Ирак има и освободени заложници, какъвто беше последният случай с американския морски пехотинец, който беше освободен вчера от своите похитители и в момента се намира в американското посолство в Бейрут, но същата групировка вече екзекутира двама чуждестранни граждани, взети за заложници.


АФП:Похитените в Ирак българи са работници
Багдад. Отвлечените в Ирак двама българи са били представени като работници от един от маскираните похитители на видеозаписа, излъчен от катарската сателитна телевизия Ал Джазира, предаде АФП.
Двамата заложници били клекнали и носели белезници. Зад тях стоели тримата въоръжени похитители, а на стената имало плакат с изписани откъси от Корана, посочва агенцията.
По-рано Асошиейтед прес съобщи, че не е ясно дали пленените българи са военни или цивилни. Агенцията припомня, че България е съюзник на САЩ в Ирак и има свой военен контингент в коалиционните сили в страната.
Видеокасетата била изпратена в телевизията от групировката Джамаат ал Таухид и Джихад, която е свързана с един от лидерите на Ал Каида в Ирак - Абу Мусаб аз Заркауи.
Групировката пое отговорност за обезглавяването на американския предприемач Никълъс Бърг и южнокорейския преводач Ким Сун Ил. Смята се, че тя стои и зад серията атаки срещу полицията и силите за сигурност в Ирак през месец юни, при които загинаха сто души.


Фокус
МВнР е поискало информация за случая със заложниците от посолствата във Вашингтон, Дамаск, Кувейт и Аман
Българското Външно министерство е поискало повече информация по случая със заложниците от посолствата ни в Йордания, Сирия, Кувейт и САЩ, съобщи за “Фокус” зам.-министър Гергана Грънчарова.
Посланик Елена Поптодорова е разговаряла с Елизабет Джоунс зам.-държавен секретар и е потърсила съдействието на Държавния департамент на САЩ.
Проведени са били разговори и с временно управляващия посолството на Ирак у нас.


Фокус
В МВнР започна работа кризисен щаб по случая с българските заложници
София. В МВнР започна работа кризисен щаб по случая с българските заложници, съобщи за “Фокус” зам.-министър Гергана Грънчарова. В щаба под ръководството на министъра на външните работи Соломон Паси влизат зам.министрите на външните работи Гергана Грънчарова и Иван Петков, както и генерал Кирчо Киров - началник на НРС и генерал Стефан Стефанов - заместник-началник на служба “Военна информация”.
Според първата информация, с която разполага Кризисния щаб, в случая на става дума за военнослужещи от контингента в Кербала.


Фокус
Кой е Абу Мусаб Заркауи
Багдад. Абу Мусаб Заркауи е един от най-приближените хора на лидера на международната терористична мрежа “Ал Кайда” Осама бин Ладен. Държавният департамент на САЩ е увеличил наградата за неговото залавяне от 10 на 25 милиона долара. В същото време Заркауи не е списъка на ФБР нa най-издирваните терористи.
Заркауи често се описва като “помощник на Осама”, който е отговорен за множество терористични нападения по цял свят.
Според някои източници, той не е свързан с “Ал Кайда” , а има собствена терористична организация, която си съперничи с мрежата на Осама бин Ладен.
Си Ен Ен го определя като “вълк единак”, който действа независимо от “Ал Кайда”.
Базата на Заркауи е в Ирак, но американските власти твърдят, че разполагат с информация за негови действия в Западна Европа.


Ал Джазира, Катар
Иракска бунтовническа групировка заплаши да екзекутира двама български заложници
Доха. Иракска бунтовническа групировка заплаши да екзекутира двама български заложници, ако до 24 часа американската армия не освободи всички задържани иракчани, предадоха АП и Ройтерс.
Заплахата бе отправена във видеозапис, излъчен по катарската сателитна телевизия Ал Джазира.
Телевизия CNN също съобщи за похитените българи, без да уточнява самоличността им и без да излъчи кадрите, изпратени до Ал Джазира.
АФП посочва, че заложниците, за които се предполага, че са български граждани, са работници в някоя от международните компании в Ирак.
Видеокасетата била изпратена в телевизията от групировката Джамаат ал Таухид и Джихад /Единобожие и джихад/, която е свързана с един от лидерите на Ал Кайда в Ирак - Абу Мусаб Заркауи.
На кадрите се виждат двама българи с неустановена самоличност, които седят с белезници на ръцете, заобиколени от трима маскирани мъже. Двама от похитителите са въоръжени с пушки, а третият - с гранатомет. На стената зад тях се вижда черно знаме със златен кръг.
На записа един от мъжене чете изявление, но гласът му не се чува. Исканията на похитителите бяха прочетени от телевизионния говорител на Ал Джазира.
Редактор от телевизията, цитиран от АП, съобщи, че видеокасетата е била получена в четвъртък.
Групировката Джамаат ал Таухид и Джихад пое отговорност за обезглавяването на американския предприемач Никълъс Бърг и южнокорейския преводач Ким Сун Ил. Смята се, че тя стои и зад серията атаки срещу полицията и силите за сигурност в Ирак през месец юни, при които загинаха сто души.
“Ройтерс” отбелязва, че все още няма официално потвърждение на информацията от страна на българските власти, както и дали става дума за военни или цивилни граждани.


NBC
Иракски бунтовници отвлякоха двама българи
Багдад. Двама български граждани са били отвлечени от иракска бунтовническа групировка, предаде телевизия Ен Би Си. във вечерната си новинарска емисия, позовавайки се на видеозапис, излъчен от арабския сателитен канал "Ал Джазира". Маскирани представители на групировката заплашват да екзекутират заложниците си ако не бъдат изпълнени исканията им за освобождаване на всички иракски затворници в рамките на 24 часа, става ясно от материала.


АФП
“Ал Джазира” излъчи запис на български заложници в Ирак
Доха. Арабската телевизия “Ал Джазира” излъчи видеозапис на двама мъже, за които се твърди, че са български граждани, взети за заложници в Ирак, предаде АФП. Похитителите заплашват, че ще ги екзекутират, ако до 24 часа американското командване не освободи всички иракски затворници. На записа се вижда маскиран мъж, който твърди, че двамата заложници са български работници в Ирак. До него има още двама маскирани въоръжени мъже. Според “Ал Джазира” записът е бил предоставен от групировката “Монотеизъм и джихад”.


CNN
Иракска групировка заплашва да обезглави двама български заложници
Багдад. Иракска групировка заплашва да обезглави двама български заложници, предаде CNN. Похитителите заявиха, че ще екзекутират заложниците, ако до 24 часа САЩ не освободят всички иракски затворници.


Газета Ру
Иракски бунтовници са взели за заложници двама български граждани
Багдад. : Иракски бунтовници са взели за заложници двама български граждани, предаде Газета Ру. Видеозаписът с българските заложници е бил излъчен по телевизионния канал “Ал Джазира”. Заложниците ще бъдат екзекутирани, ако до 24 часа американското командване не освободи задържаните иракски бунтовници.


РБК
Терористи заплашват да убият двама българи, отвлечени в Ирак
Багдад. Иракската групировка “Монотеизъм и джихад” заплаши да убие двама български граждани, взети за заложници, ако САЩ не освободят всички иракски затворници до 24 часа, предаде РБК. Видеозапис на заложниците е бил излъчен по катарската телевизия “Ал Джазира”.


Ройтерс
Иракски бунтовници заплашват да убият двама български заложници
Иракски бунтовници заплашват да убият двама български граждани, които са били отвлечени в арабската държава, предаде Ройтерс, като се позова на видеозапис, излъчен по катарския телевизионен канал “Ал Джазира”. От “Ал Джазира” съобщиха, че записът е бил изпратен от групировката “Монотеизъм и джихад”, оглавявана от един от лидерите на терористичната мрежа “Ал Кайда” Абу Мусаб Заркауи. В заявлението на похитителите се казва, че двамата българи ще бъдат екзекутирани, ако в рамките на 24 часа американските сили не освободят всички иракски затворници. "Ройтерс " посочва, че все още няма изявление от страна на българските власти. Не е ясно дали заложниците са военни или цивилни.


РИА Новости
Иракски бунтовници заплашват да екзекутират двама български заложници
Иракски бунтовници заплашват да екзекутират двама български заложници, предаде РИА Новости, като се позова на видеозапис, излъчен по катарския телевизионен канал “Ал Джазира”. На записа се виждат двама български заложници, а зад тях стоя трима маскирани мъже. Исканията на похитителите са били прочетени от говорител на телевизионния канал.
Те заплашват да убият българските граждани, ако до 24 часа американското командване не освободи всички иракски затворници.


АП
Иракска групировка заплашва да убие двама български заложници
Багдад. Групировка, която се свърза с името на един от лидерите на международната терористична мрежа “Ал Кайда” Абу Мусаб Заркауи заплашва да екзекутира двама български граждани, ако до 24 часа американското военно командване не освободи всички иракски затворници, предаде АП.
Видеозапис на заложниците и техните похитители е бил излъчен по катарския телевизионен канал “Ал Джазира”. На записа се виждат двама българи, чиято самоличност не се уточнява, чиито ръце са оковани с белезници. Зад тях стоят трима въоръжени маскирани мъже. По-рано същата групировка пое отговорността за обезглавяването на американския гражданин Ник Бърг и корейски преводач.



BBC News
Иракска групировка е взела за заложници български граждани

Багдад. Арабският телевизионен канал “Ал Джазира” излъчи видеозапис на иракска ислямистка група, която обяви, че е взела за заложници двама български граждани, предаде Би Би Си Нюз. Групировката дава на САЩ 24-часов ултиматум да освободят иракските затворници. Ако условията не бъдат изпълнени, тя заплаши да убие двамата български заложници.
На кадрите, излъчени от “Ал Джазира” се виждат заложниците, седнали с вързани ръце пред трима въоръжени и маскирани мъже.



Bloomberg
Двама български заложници в Ирак са заплашени със смърт
Багдад. Иракска групировка, свързана с “Ал Кайда” заплашва да екзекутира двама български заложници, ако САЩ не освободят всички иракски затворници в рамките на следващите 24 часа, предаде Bloomberg . Запис със заложниците е бил излъчен по катарския телевизионен канал “Ал Джазира”.
Досега няколко чуждестранни граждани са били взимани за заложници в Ирак. Много от тях бяха освободени, но трима от тях американец, италианец и южнокореец бяха убити.

Фокус:
Съпругите на отвлечените в Ирак българи – Ивайло Кепов и Георги Лазов пътуват за София, където ще се опитат да се срещнат с министъра на външните работи Соломон Паси. Това заяви специално за “Фокус” съпругата на 30-годишния Ивайло Кепов Нели Кепова. Заедно с нея за София пътува и съпругата на Георги Лазов – Людмила Алексова.
“Надявам се да ни приемат в МВнР, въпреки че нямаме уговорена среща. За последно се чух със съпруга ми на 28 юни. Той не ми каза нищо за обстановката в Ирак, защото знае, че много се страхувам. Специално за този курс Ивайло замина с камион на фирма “Димитрова-Стоименов-Грация-Ева”, допълни Нели Кепова. Тя потвърди информацията, че съпругът й е бил на наемен договор с благоевградската фирма.
Нели Кепова и съпругата на Георги Лазов са били уведомени за отвличането на съпрузите им от МВнР тази нощ, няколко часа, след като терористите, отвлекли двамата българи заплашиха, че ще ги убият, ако американските войници не бъдат изтеглени от Ирак.
Както "Фокус" първа съобщи двамата български шофьори, отвлечени от терористичната групировка "Монотеизъм и Джихад", са заминали за Ирак на 18 юни. Те трябвало да разтоварят стари коли на иракско-сирийската граница, но вместо това са ги разтоварили в Мосул. Това заяви специално за Агенция "Фокус" собственикът на спедиторската фирма "Димитрова-Стоименов-Грация-Ева" Иван Стоименов.
Той е разговарял за последен път с Ивайло Кепов и Георги Лазов преди около 6-7 дена, когато те били на сирийско-иракската граница. "Те трябваше да разтоварят колите на границата, но са ги разтоварили в Мосул. Крайната точка на пътуването им беше на 50 км от Мосул. Нямам от седмица връзка с тях, защото обхватът на мобилните телефони е до границата на Сирия с Ирак. Камионите са мои, а Ивайло и Георги са на наемни договори", допълни Стоименов.

Агенция “Фокус” припомня:

Групировка, която се свърза с името на един от лидерите на международната терористична мрежа “Ал Кайда” Абу Мусаб Заркауи заплашва да обезглави двама български граждани, ако до 24 часа американското военно командване не освободи всички иракски затворници. Това става ясно от запис, излъчен по катарската телевизия "Ал Джазира".
На записа се виждат двама българи, чиято самоличност не се уточнява, чиито ръце са оковани с белезници. Зад тях стоят трима въоръжени маскирани мъже. На стената зад тях се вижда знамето на терористичната групировка "Монотеизъм и джихад", на което е изобразено златен кръг. Според записа, двама от похитителите са въоръжени с автомати, докато третия стои срещу камерата с насочен гранатомет.
Според американския телевизионен канал "Fox News", групировката се нарича "Монотеизъм и Джихад". На записа един от мъжене чете изявление, но гласът му не се чува. Исканията на похитителите бяха прочетени от телевизионния говорител на Ал Джазира.
Имената на двамата българи са Ивайло Красимиров Кепов от град Бобошево и Георги Василев Лазов от град Благоевград.
Вземането на заложници в Ирак, според доклад на италианското разузнаване, е част от план за похищения срещу чуждестранни цивилни граждани, задействан в началото на април тази година.
Информацията за него е постъпила от така наречения сунитския триъгълник в Ирак. Смята се, че планът със заложниците е разработен от привържениците на режима на Саддам, които действат в района на Фалуджа.
На 6 април, при сражения между коалиционните сили и шиитите в Насирия шиитските милиции взимат за заложници двама хуманитарни служители от Южна Корея.
Според информациите до 19 ч. на 8 април на различни места в Южен Ирак са отвлечени 13 граждани на различни страни.
Катарската телевизия "Ал Джазира" съобщава за залавянето на трима японци. Телевизията излъчва видеозапис, на който се виждат японските заложници, обкръжени от група въоръжени маскирани мъже. Групата, която се е нарекла "Иракски муджахидински бригади", дава на Япония три дена, за да изтегли военните си части от Ирак или заложниците ще бъдат изгорени живи. Жертвите са двама журналисти и една сътрудничка на хуманитарна организация. Похитителите са показали паспортите им, където се виждат ясно имената им. Независимо от заплахата японският премиер обявява, че няма да приеме исканията.
“Ал Джазира” съобщава и за залавянето на британския гражданин Гари Тили, който работел като цивилен охранител в американска авиобаза. Той е отвлечен в Наджаф, където се е установил шиитския лидер Моктада Садр.
По-рано шиитската милиция в града съобщава, че е задържала испански заложници и "вероятно един американец", които е готова да замени срещу един от своите шефове - Мустафа Якуби. Той е арестуван на 3-ти април и това стана повод за стълкновенията между шиитите на Садр и коалицията. Пред Франс прес говорителят на испанския контингент капитан Калрос Херадон отрече тази информация и заяви, че нито един испански войник, нито пък военнослужещи от Хондурас или Салвадор са взети за заложници.
По времето, когато "Ал Джазира" излъчи кадрите с японските заложници, външният министър на Южна Корея е заявил, че и седем граждани на страната му са били заловени. Това са католически свещеници, работещи за хуманитарна организация, които пътували по шосето от Йордания към Багдад. Първоначално са били похитени 8 души, но един е успял да избяга. По-късно е съобщено, че те са освободени.
От своя страна иранският канал "Ал-Алям" съобщава за двама израелски граждани от Източен Йерусалим, които също са били заловени в същия ден. По телевизията са показани шофьорските им книжки. Един от тях е сътрудник на медицинска хуманитарна мисия.
На 9-ти Ройтерс съобщава, че иракски бунтовници са заловили четирима италианци и двама американци в западните покрайнини на Багдад. Журналист на Ройтерс видял двама от пленените чужденци в джамия в Абу Гариб на десетина км от Багдад. Единият от тях бил ранен в рамото.
Отвлечени са били още седем южнокорейци и двама палестинци с израелски паспорти, но по-късно е съобщено, че те са освободени.
На 10 април телевизия “Ал Джазира” излъчва видеозапис, на който неизвестната групировка нарекла себе си "Бригадите на мъченик шейх Ахмед Ясин", обявява: "Искаме изтегляне на всички американски войски и техните съюзници. Държим японски заложници, както и българи, американци, израелци и испанци. Те са 30 и ще бъдат обезглавени, ако обсадата на Фалуджа не бъде прекратена.", и още "Убихме 4 войници и имаме телата им", казва още говорителят. Във видеозаписът не са показани лица на заложници, а като доказателство е показан покрит с кървави петна панталон, който според маскирания мъж е на убит американски войник и е част от неговата униформа. Не е ясно и кога е бил направен записът, отбелязва "Ройтерс".
Италианският гражданин Фабрицио Куатроки, е сред първите екзекутирани в Ирак заложници. Той е застрелян на 15 април 2004. Отговорност за смъртта му поемат представители на неизвестната преди това групировка „Ал Катиба ал Хадра" или „Зелената бригада". Екзекуцията на Фабрицио Куатроки е заснета на видеокасета, която по-късно е предадена на „Ал Джазира".
Следващото убийство на заложник е на 12 май, когато е обезглавен американският гражданин Ник Бърг, изчезнал в Багдад на 9 април. В заявление на групировката, отговорна за отвличането и близка до терористичната мрежа “Ал Кайда”, се казва, че убийството на Бърг е в отговор на насилието срещу иракски затворници. Запис на екзекуцията е публикуван в ислямиски сайт.
Случай на убит американски заложник имаше и в Саудитска Арабия. Пол Маршъл Джонсън, 49 годишен американски гражданин, служител на Локхийд Мартин, е екзукутиран в нощта на 18 срещу 19 юни. Похитителите се представят за членове на “Ескадрон на Фалуджа”, терористична група, свързана с Ал Кайда. Основното им искане е освобождаването на техни съмишленици от затворите на Саудитска Арабия. Срокът за изпълнение на ултиматума е 72 часа. След като Саудитска Арабия отказва да преговаря с терористите американският заложник е обезглавен.
Три дни след обезглавяването на американския заложник Пол Джонсън в Саудитска Арабия катарската телевизия Ал Джазира разпространи на 20 юни видеозапис с отвлечения. Похитителите дават на Сеул 24- часов ултиматум да изтегли контингента си от Ирак, който по- късно е продължен. Южнокорейският контингент е разположен в Ербил, Северен Ирак, наброява 675 души, но Сеул предвижда да изпрати в началото на август подкрепление от 3000 войника.
Похитителите се представят за принадлежащи на терористична група, свързана с Абу Мусаб ал Заркауи и с Ал Кайда.
Южна Корея обявява, че няма да промени плановете си за увеличаване на контингента.
На 12 юни иракски бунтовници обезглавяват 26 годишния ливански заложник Хюсеин Олаян и двама иракчани, работещи за телекомуникационна компания. На 16 юни телевизия “Ал Арабия” излъчва видеозапис, който групировка наречена "Батальон на ислямския гняв", обявява, че държи ливански заложник на име Хабиб Халил Самур, по- късно Самур е освободен.
Първата цивилна българска жертва, дадена в Ирак е шофьорът Марио Димитров Манчев. На 6 април 2004 група от автомобили на фирмата “Сомат” попадат под обсадата на тежко въоражени въоражени лица.
Няколко дни по- късно на 11 април в Ирак е отвлечен френският журналист от български произход Александър Йорданов, пристигнал в страната за да прави филм за кодирания “Канал Плюс”. Той е отвлечен на 50км. от Багдад по време на престрелка . Дни по- късно журналистът е освободен невредим.

Ройтерс:
Министърът на външните работи на България Соломон Паси заяви, че независимо от заплахата на иракските терористи да убият двамата българи, взети за заложници ако американците не освободят всички затворници в Ирак, България няма да промени външната си политика, предаде Reuters. “България следва постоянен външнополитически курс и ние няма да допуснем той да бъде променен заради исканията на една група”, изтъкна Паси.

БНР
Вашингтон. След предаването на суверенитета на иракското временно правителство, задържането на затворници е под тяхна юрисдикция и искането на похитилите на българите е част от модела за упражняване на натиск, без това да е съобразено със ситуацията. Това заяви българският посланик в САЩ Елена Поптодорова по повод отвлечените в Ирак двама българи. Условието на похитителите е до 24 часа американското командване да освободи всички иракски затворници. Свързахме се с най-високите нива в Държавния департамент на САЩ и очаквам информация, за да разбера до къде са стигнали контактите на място в Ирак, добави Елена Поптодорова.

 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИ ЗАЛОЖНИЦИ В ИРАК - "АЛ КАЙДА" ЗАПЛАШВА ДА ГИ ОБЕЗГЛАВИ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
БЪЛГАРСКИ ЗАЛОЖНИЦИ В ИРАК - "АЛ КАЙДА" ЗАПЛАШВА ДА ГИ ОБЕЗГЛАВИ
Автор: Anonymous да 2004-07-11 @ 12:03 EEST
В подкрепа на заловените наши съграждани в ИРАК ИНИЦИАТИВА "БЪЛГАРСКИЯТ ВЕЛИКДЕН" пусна своя анкета с единствен въпрос
"Трябва ли отвлечените български граждани да плащат сметката на американците ?"
http://www.bgvelikden.info/
Направете си труда и дайте своя глас!
Така смятаме, че ще дадем да се разбере, че присъствието ни там е само държавна и единственно политика.
Защо трябва да ни колят като животни за нечии болни амбиции?
Подкрепете ни! Вяврваме в това!

Пратете на приятел на българите!
Преведете на език какъвто владеете и пратете където сметнете, че ще е от полза.

Инициатива БгВеликден
10-06-2004 София
БЪЛГАРСКИ ЗАЛОЖНИЦИ В ИРАК - "АЛ КАЙДА" ЗАПЛАШВА ДА ГИ ОБЕЗГЛАВИ
Автор: Anonymous да 2004-07-11 @ 15:03 EEST
ДА! Но, Великденци, оправете си анкетата, защото не е възможно да да се гласува.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди