изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:57 EET
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ОТ ИСТОРИЯТА НА ЧЕСЪНА    
ЛюбопитноЧесънът беше избран за подправка на годината от Международната Асоциация за подправките. Има известно объркване и доста мнения по въпроса, откъде произхожда чесънът. Без съмнение обаче, той е култивиран в Египет в много ранни исторически времена.

Смята се, че чесънът и лукът са били основни храни за робите, които са изградили Хеопсовата пирамида. Всъщност, един от първите в историята бунтове на работници е по повод факта, че робите-строители не получили чесън с обичайната си храна. Старият Завет разказва за евреите, които, скитайки се гладни и изплашени, си спомняли за прекрасните храни, които били яли в Египет.В списъкът бил и чесънът. Хипократ докладва за медицинската стойност на чесъна и предупреждава за последиците от прекалената му употреба – газове и главоболие. От Библейски времена лечители по цял свят използват чесън. В Изтока с чесън лекували хора с респираторни заболявания и високо кръвно налягане. Също е популярен като добро противоглистно средство за хора и животни. Дори и днес собствениците на космати любимци, добавят към храната им скилидка чесън против паразити. Някои пък носят чесън като амулет срещу злото. Магическите свойства на чесъна се използват и в борбата с вампири. Но най-важното приложение на чесъна в миналото е било като една от четирите съставки на елексира против чума, известен като оцет “ Четиримата крадци “. Според легендата този оцет се появил във Франция по време на една от чумните епидемии. Имало четирима мъже, които можели да погребвали мъртвите и успявали да се замогнат покрай умрелите и умиращите, без да се заразят от коварната болест. Майката на единия била акушерка, която имала познания относно диворастящите подправки. Смес от винен оцет и чесън се прилагала върху болния както вътрешно, така и външно. "Автентичните" рецепти се различават доста една от друга, но винаги съдържат универсалните съставки – винен оцет и чесън. По време на Първата Световна война чесънът се е използвал в превързочните материали, ползвани на бойното поле, като антисептик. И преди това чесънът се е полагал директно върху раните. Хората нямали страх от микробите, затова и нямали представа, защо е ефикасен чесънът. Докато билкарите от векове знаели за антисептичното действие на чесъна, то по-съвременните изследвания обобщават тези знания. Чесънът демонстрира ефикасност срещу гъбички, бактерии и различни вируси, включително грип. Той намалява холестерола и кръвното налягане и така предпазва от удар и инфаркт. Чесънът се абсорбира бързо в кръвообращението.
 


Сходни връзки

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ОТ ИСТОРИЯТА НА ЧЕСЪНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди