изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:57 EET
Метеоритният поток “Персеиди” ще може да се наблюдава най-добре през втората половина на нощта    
Любопитно Д-р Виолета Иванова, научен секретар към Института по астрономия към БАН допълни, че радиантата на потока, т.е. точката, от която като че ли извират всички малки метеорити, се намира в съзвездието Персей, в резултат на което потокът е наименуван на него.

”Съзвездието Персей се намира на североизток, в близост до популярното Касиопея. То изгрява около полунощ, издига се на изток, като най-добре за наблюдаване е преди зазоряване,”, допълни д-р Виолета Иванова.
Метеоритния поток представлява смес от газ, прах и ледени частици и се образува след преминаването на комета покрай Слънцето, в резултат на което от кометата са се отделили доста частици, които продължават да се движат в нейната орбита.
Кометата “Суис - Тутъл” няма да може да се наблюдава тази година от България, допълни д-р Виолета Иванова. Зенитното число на тази комета, т.е. броят на метеоритите, които могат да се наблюдават за един час, е средно 140, но максималното регистрирано е 300 на час. “Особено интересно е за младите хора, които извършват наблюдение на структурата на кометата. Те по определена програма записват зенитното число, звездната величина на кометата, както и дали остава следа, с какъв цвят, за да могат да се направят изследвания за нейния химичен състава”, каза още д-р Виолета Иванова. Скоростта на метеоритите е 59 км/с и те достигат до височина 130 км в земната атмосфера. “Ако случайно тези метеорити са с по-големи размери, има опасност да достигнат земната повърхност. В такъв случай те вече се наричат болиди. Опасност биха били, ако попаднат върху лицето на даден човек,“ поясни още д-р Виолета Иванова
ФОКУС
************

Максимумът на метеорния поток Персеиди наблюдаваме днес

Тази вечер след полунощ в България ще може да се наблюдава максимумът на метеорния поток Персеиди – между 70 и 100 метеора на час.

Потокът Персиди е най-активният за тази година, заяви пред “Дарик радио” Ева Божурова, астроном от Варненската обсерватория.

При движението си около Слънцето, Земята пресича един елипсовиден рой от частици, коита са остатъци от кометата Суифт-Тътъл, обясни тя.
В нощта на максимума, от един наблюдател могат да бъдат регистрирани около 600-700 метеора.

Според Божурова, тази година е благоприятна за наблюдение на Персеидите, тъй като в периода на неговата максимална активност, Луната е във фаза, близка до новолуние.

Падащите звезди ще могат да се наблюдават най-добре извън населените места или високо в планината. Задължително условие е небето да е чисто.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от частиците не са по-големи от песъчинки.
В зависимост от химичния си състав те изгарят в атмосферата с различен цвят, но специално Персеидите са синкаво-бели на цвят, каза още астрономът.

Частиците изгарят на около 100 километра над земната повърхност. Те се движат със скорост между 30 и 70 кимолетра в секунда, като Персеидите са сред най-бързите метеори.
Влетяла в атмосферата, такава частица става видима само за части от секундата.

news.bg/NDT
 


Сходни връзки

Метеоритният поток “Персеиди” ще може да се наблюдава най-добре през втората половина на нощта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди