изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:26 EEST
Кръв от крокодили ще спасява хора?    
Здраве
 Учените се възползват от генетичния код на крокодилите, за да създадат модификация на хемоглобина, пригодна за човек, но работеща по схемата на крокодилите.


Австралийски учени твърдят, че с помощта на гени от хемоглобина на крокодилите по генноинженерен път може да се създава човешки хемоглобин. Синтезираният по този начин хемоглобин ще бъде по-съвършен от всички заместители на кръвта до момента.

     Ръководител на изследването е Кери Хамертън (Kerie Hammerton) от австралийската организация по ядрена наука и техника (Australian Nuclear Science and Technology Organisation). Целта на учения е да бъде създаден нов хемоглобин за хора, различен от естествения, който да може да се синтезира в бактерии (за промишлено производство) и да бъде пригоден за хората. Този хемоглобин ще се използва като заместител на кръвта при пострадали, нуждаещи се от бързо преливане.

     Причината учените да търсят изкуствени заместители на кръвта е големият недостиг на кръв и заплахата от заразяване със СПИН.

     Идеалното решение е инжектирането в пациента на разтвор от чист хемоглобин (вещество, отговарящо за транспортирането на кислород в кръвта), без съдържание на плазма и червени кръвни телца.

     Човешкият хемоглобин извън червените кръвни телца обаче, е отровен за бъбреците.

     Резултатите от изследването показват, че хемоглобинът на крокодилите се различава от човешкия. Той транспортира повече кислород, а химическият му механизъм за регулиране на количеството кислород се различава от този при хората. При човека от значение са фосфатите, а при крокодилите - бикарбонатите. Поради тази причина хемоглобинът при крокодилите не е отровен.

     Сега учените се възползват от генетичния код на крокодилите, за да създадат модификация на хемоглобина, пригодна за човек, но работеща по схемата на крокодилите.

     Ако разултатите от работата бъдат положителни, това ще донесе спасение на хиляди обречени хора.
http://www.bgfactor.org/НДТ
 


Сходни връзки

Кръв от крокодили ще спасява хора? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.59 секунди