изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:25 EEST
Бронзовата глава е на Севт Трети, струва 150 млн. евро    
Новини  Бронзовата глава, открита от Георги Китов край Казанлък, е на тракийския владетел Севт Трети - син на цар Котис и основател на Севтополис. Това е категоричното заключение на съвета на нумизматите от пловдивския клуб 'Филипополис'.

Сканираните снимки на ценната археологическа находка съвпадат абсолютно с изображението на Севт Трети от старинни монети - заяви в интервю за Дарик радио известният пловдивски колекционер и общински съветник Димитър Костов. Автор на бронзовата статуя е Лезип, придворен скулптур на Александър Македонски. Бронзовата глава на Севт Трети няма аналог и е на стойност около 150 млн. евро - категорични са нумизматите.

В началото на септември имахме три срещи с президента и обсъдихме възможностите за запазване на археологическите, архитектурните и исторически паметници и неговата идея е - да се създаде един Национален комитет за поддържане на паметниците на културата и за формиране на един фонд за тяхното проучване, реставриране и експониране. Това заяви в събота в предаването “Дарик кафе” проф. Георги Китов, археолог. Той изтъкна, че тази стъпка може би ще реши проблемите на паметниците на културата и възможността те да се превърнат в печеливши туристически обекти.
Фирмите са готови да дават пари за разкопки, но няма законова основа и на ръба на закона някои от тях правят плахи опити да поемат исторически обекти, които да стопанисват. Първият опит, по думите на археолога, е в Казанлъшко. Местен бизнесмен започнал изграждането на защитна сграда над гроба, в който е била намерена маската на тракийски владетел. Проф. Китов изрази надеждата си до няколко дни това да бъде туристически обект.

Откритата през септемви в могилата Голямата Косматка край Шипка тракийска гробница се оказа най-старата и най-голямата гробница. Това стана ясно днес около 17.00 часа, когато миньорите и археолозите от екипа на Георги Китов разчистиха 13-метровия коридор и успяха да достигнат до 2 зазидани помещения с каменни стени.
Вратите им са от мрамор, украсени с човешки изображения и имитации на железни гвоздеи с пластични орнаменти по тях в цветове в сиво и червено - съобщи за “Дарик радио” ръководителят на експедицията Георги Китов. Такива хубави врати до момента в България не са намирани, беше категоричен той. Първата камера, която вече е отворена, е със сводесто покритие, в нея е открит скелет на кон, без никакви други материали около него. Втората камера представлява зазидана врата, зад която все още не знаят какво има.
 ДАРИК РАДИО /http://ndtnews.hopto.org
 


Сходни връзки

Бронзовата глава е на Севт Трети, струва 150 млн. евро | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди