изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:06 EEST
До месец приключват разкопките в "Голяма косматка"    
История

С отпуснатите в четвъртък, миналата седмица, 50 000 лв. от МС ще успеем да приключим изследователските дейности по могилата Голямата Косматка, най-вероятно до един месец, съобщи д-р Георги Китов, откривателят на уникалното тракийско съкровище.



Знаем категорично, че емблемата на “Шел” е взаимствана от тракийската култура и ние ще им подскажем, че са длъжни на траките, заяви археологът. Доказателство затова е сребърен съд, позлатен отвътре и с капаче, който не се различава от логото на компанията. За първи път уникалната находка, открита преди дни в храма-мавзолей в могилата Голямата Косматка, ще бъде показана на 15 октомври в Регионалния музей в Казанлък.

Във втората камера на тракийската гробница-мавзолей в могилата Голямата Косматка вчера бяха открити 3 човешки зъба. Това ни навява на мисълта, че тракийският владетел, който е бил погребан, е бил изгорен и са останали само най-здравите части от него, каза археологът Георги Китов. На входа на коридора са открити 4 златни монети на Севт III, но това не е категорично доказателство, че той е бил погребаният владетел. Ясно е само, че до 4 в. пр. Хр. храмът е бил използван, но все още не се знае кога е извършено погребението, заяви известният археолог.

http://www.journey.bg

 


Сходни връзки

До месец приключват разкопките в "Голяма косматка" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди