изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:26 EET
МОРЯЦИТЕ ОТ "ХЕРА" СА ЖИВИ!?!    
Новини

  МОРЯЦИТЕ ОТ "ХЕРА" СА ЖИВИ!?! МАЙКАТА ДИМИТРИЧКА: "ОНАЗИ ВЕЧЕР СЪНУВАХ, ЧЕ ИСКА ДА МУ КУПЯ ШОКОЛАД. ИСКАМ ДА СИ ДОЙДЕ И ДА ГО ПРЕГЪРНА!" Шокиращото твърдение е подкрепено с версия, че ги държат като заложници заради междудържавни интереси. Намесват се имената на Джордж Буш, Владимир Путин и папа Йоан Павел II. Правят се дори аналогии с българските медицински сестри в Либия. Викат роднини на момчетата на тайнствена среща във Варна

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ:



Въпросите за "Хера" са за това какво се е случило, заяви евродепутатът Моника Фрасоне

 18 октомври 2004 | 20:15 | Агенция "Фокус"

Истанбул. Информацията, касаеща съдбата на "Хера", я получихме от семействата на мъжете. С хората не е говорено директно, а имаме мрежа от хора, които работят по въпроса. Това заяви в предаването “Денят” на Дарик радио Моника Фрасоне, евродепутат, по повод трагедията с потъналия кораб “Хера”. Тя добави, че няма мнение за случая, а въпросите са били зададени да се разбере какво точно е станало – искат да получат потвърждение за случилото се и какво точно е станало. Евродепутатът изрази надеждата си моряците от кораба “Хера” да са живи и изтъкна, че няма причини да мисли, че това е подвеждаща информация.
“Притеснението ми е, че трябва да разберем какво е станало и някой трябва да знае и този човек трябва да излезе на светло. Това дали някой от семействата на моряците е излъгал или не е е по-малко важно от това да има прозрачност във властта по отношение знанието какво се случва с тези хора”, заключи Фрасоне.

Ватиканът е източник на снимките, показващи, че “Хера” е ударен от друг съд, заяви Иван Козовски

 18 октомври 2004 | 18:55 | Агенция "Фокус"

София. Иван Козовски, независим депутат, заяви в предаването “Нещо повече”, че около случая с потъналия кораб “Хера” има нерегламентирани товарно-разтоварни работи и много неясноти във връзка с катастрофата. Родителите на изчезналите моряци от “Хера” разполагат с значителни данни и документи за изясняване на случая, но твърденията, че моряците са живи и са в България са малко вероятни, заяви Козовски. Иван Козовски заяви, че е смятал да организира среща между родителите на изчезналите моряци с президента Първанов, но без снимки и фактология, доказващи евентуален удар с подводница срещата не може да се състои. Родителите на моряците са заявили, че източник на сателитната снимка е Ватикана. Независимият депутат каза още, че от българска и турска страна липсва всякакво желание да бъде изваден потъналият съд, като евентуалното изваждане ще внесе голяма яснота по случая. Иван Козовски заяви, че по негови сведения заплатите на моряците за фаталния рейс са били по-големи от на другите рейсове, извършвани от кораба, което навежда на мисълта за по-специален товар. Козовски допълни, че някои от екипажа са знаели, че има нерегламентиран товар и вероятно те са живи. Независимият депутат българските институции да не се затварят за проблема с “Хера”, защото това би било изключително лошо за България.
http://www.focus-news.net

НСлС ще изиска материалите на двете евродепутатки за потъването на "Хера"

 18 октомври 2004 | 15:19 | Агенция "Фокус"

София. НСлС ще изиска материалите, с които разполагат депутатите от Европейския парламент Моника Фрасоне и Хелена Флоатр относно трагедията с потъналия кораб “Хера” през февруари във водите на Босфора, предаде БНР.Това се казва в съобщение на Националното следствие по повод на тиражираните през последните дни информации, че корабът е бил ударен от подводница, но в последствие моряците са били спасени и тайно прехвърлени в Италия, Баня Лука и София. От следствието са категорични, че към настоящия момент няма основание тази информация да се приеме за достоверна. Посочва се, че в две от следствените поръчки изпратени до Турция са потвърдили с категоричност фактите около корабокрушението.

Собствениците на потъналия кораб “Хера” нямат интерес истината да излезе наяве, заяви Илхан Андай

18 октомври 2004 | 08:11 | Агенция "Фокус"

София. Собствениците на потъналия кораб “Хера” нямат интерес истината да излезе наяве, защото експерти доказаха, че въглевоз-морга, който е опасен при силното вълнение, е пътувал в същото време. След 20 дни Националната следствена служба трябва да обяви края на следствието и да има доклад по случая. Това заяви в предаването на БТВ “Тази сутрин” Илхан Андай, журналист от вестник “24 часа”. Ако информацията, че част от моряците от Хера са живи, излиза от майките, това е оправдано. Но възможно е да има други хора, които са инсценирали тази истерия в интернет, която стигна до Европа. С намесата на двете депутатки от Европарламента скандалът достигна друго измерение. Морската администрация в Турция направи максималното и много от действията й бяха на добра воля. От разпространението на скандала няма да се получи нищо, роднините искат да научат истината за този случай, каза още Илхан Андай.

Майката на моряк: ог 8 месеца се борим за гласност

Адвокатът отрече разследване на близките Семействата на 14-те безследно изчезнали моряци след потъването на кораба “Хера” са подали сигнал в разследването, в който се твърди, че част от екипажа е спасена и се намира в България.

Това съобщи пред Дарик радио майката на единия от изчезналите моряци Пенка Станкова. Тя допълни, че се надява случаят да завърши с добър край. От 8 месеца насам се борим да получим гласност, допълни пред Дарик радио Пенка Станкова. Тя препоръча на заинтересованите от случая да се обърнат към евродепутатките Елен Флотр и Моника Фрасони, които движат въпроса в Европейския парламент. По-рано днес пред Дарик радио адвокатът на близките на изчезналите моряци Христо Раев отрече информацията около съдбата на екипажа на кораба “Хера” да е следствие от разследване на близките на моряците. Той допълни, че е твърде вероятно подобни твърдения да имат за цел да насочат разследването в посока различна от вярната. http://www.darik.net

Шокиращи твърдения, свързани с потъналия през февруари т.г. край Босфора български кораб "Хера", публикува във вчерашния си брой в. "24 часа". В публикацията се посочва версия, че 14-те моряци от кораба са живи.

Припомняме, че българският кораб "Хера" потъна на 13 февруари т.г. на около 7 мили от Босфора. Той е превозвал 11 000 тона въглища от Украйна за Турция. Сред моряците е и 23-годишният Пламен Живков Димитров от добричкото село Стожер.

От свои източници НДТ научи, че действително е лансирана версия, според която моряците са живи. В следващите редове ще публикуваме информация, която получихме от хора, пожелали анонимност, защото се притесняват за безопасността си.

Всичко тръгва от тайна среща, проведена на 12 август на пристанището във Варна. На нея присъстват собствениците на кораба и роднини на загиналите момчета. Там е и българката Снежана, която от 30 години живее в Италия и се представя за близка със съпругата на председателя на Европейската комисия Романо Проди. Тя е приятелка и на съпругата на единия от собствениците на кораба "Хера". Преди началото на срещата на роднините на изчезналите момчета е казано само да слушат, без да задават въпроси.

В следващите минути Снежана разказва, че се е сдобила със снимка, направена от френски сателит. На нея се виждало как две турски подводници гонят руска подводница, превозваща живак, но не живак за термометри, а за ядрената енергетика. Едната турска подводница обаче се врязва с кораба "Хера". Екипажът на българския кораб е спасен!?! Дирите на хората се губят, защото са станали свидетели на нещо, което не е трябвало да виждат. Няколко дни момчетата са държани във военна база в Турция, след това били преместени в Америка, пребивавали и в европейски затвори. Последно били в Италия. Самият Романо Проди бил видял моряците живи. За случилото се били уведомени президентът на САЩ Джордж Буш, папа Йоан Павел II и президентът на Русия Владимир Путин.

Източниците на НДТ коментираха също, че в дадени среди е лансирана и друга версия - не по-малко шокираща. Според нея, българските мъже са заложници заради уреждане на международни интереси. Прави се дори аналогия със случая с българските медицински сестри в Либия.

След срещата - в края на август, близки на изчезналите моряци са получили уверение, че момчетата ще бъдат доведени в домовете им по тъмно най-късно до 6 септември. И до днес от тях обаче няма и следа. Близките им чули дори версията, че моряците в момента се намират в полицейската школа в Симеоново. НДТ разбра, че някои от родителите са искали среща с президента на Република България Георги Първанов във връзка с горепосочените твърдения. Високопоставени личности в страната ни, на които версията също е била представена, пък заявили, че това са "несериозни работи, тийнейджърски романи".

Иначе още през лятото на родителите обяснили, че трагедията е вследствие на техническа грешка, допусната при преустройването на кораба да превозва друг вид товари.

МАЙКАТА НА ПЛАМЕН: "НЕ ЗНАМ ДАЛИ ДА ВЯРВАМ. ИСКАМ ПЕПИ ДА СИ ДОЙДЕ И ДА ГО ПРЕГЪРНА"

НДТ се обърна и към майката на 23-годишния Пламен Димитров от с. Стожер - Димитричка. Както още тогава писахме, тя работи като детска учителка в селото, но семейството има и апартамент в Добрич. Именно там успяхме да я открием и, въпреки мъката си, тя се съгласи да разговаря с нас.

"Аз не знам на кого да вярвам. Много ми се иска това да е така и момчетата наистина да са живи" - сподели Димитричка. Тя каза, че още на 15 юни е писала писма до министър-председателя Симеон Сакскобургготски и министъра на външните работи Соломон Паси. Отговор получила едва преди двайсетина дни - на 29 септември. Оказало се, че писмото й е препратено към Министерството на правосъдието. Оттам пък й писали, да им прати номера на следственото дело и името на следователя.

"Всяка вечер чакам синът ми да си дойде. Стоя на улицата... Онзи ден се зададе едно слабо момченце - такова прежълтяло. Питам го - Пепи, ти ли си? Замъгли ми се погледът. А то ми каза - госпожо, бъркате ме". Димитричка е ходила неведнъж при врачки - едни й казвали, че синът й е починал, а други, че е жив. Гледачка в с. Сливенци пък казала на роднините около месец след трагедията, че по този случай ще "падат министерски кресла".

За Пепи съседи и близки казаха, че е много мило и добро момче. Всъщност мъж - на 23 години през февруари, а сега е трябвало да кара вече 24-ата си година. Това било второто му пътуване. А, може би, не трябва да говорим за него в минало време, кой знае.

"Онази вечер сънувах, че иска да му купя шоколад. Искам да си дойде и да го прегърна" - проплака майката на Пламен, която все още се надява - независимо от версии и становища, че синът й ще се прибере у дома. НДТ

Националното следствие не работи по версия, че българите от "Хера" са живи

До момента няма официална позиция от страна на европейските институции по запитването, отправено от две евродепутатки, относно инцидента с българския кораб "Хера". Те излагат версията, че част от екипажа на кораба е бил спасен и върнат в България.

Корабът потъна край Босфора през февруари. Според официалните данни от разследването причината за трегедията беше лошото време. Намерени бяха три тела на български моряци. Заключението тогава беше, че всички българи на борда са или мъртви или безследно изчезнали. Но евродепутатите Елен Флотр и Моника Фрасони депозираха писмо в Европейския съвет и Европейската комисия, в което излагат версията, че част от екипажа на "Хера" е бил спасен и върнат в България. В писмото се твърди още, корабът е бил потопен от турска подводница. Националното следствие не работи по версията, че българите от кораба "Хера" са живи. Това заяви за Би Ти Ви заместник-директорът на Националната следствена служба Румен Андреев. Той уточни, че заради резултатите от изследванията, следствените експерименти и доказателствата по делото, тази версия е отпаднала още в началото. Директорът на агенция "Морска администрация" капитан Пейчо Манолов също потвърди пред Би Ти Ви, че хипотезата, лансирана от евродепутатите е несериозна. Той отказа всякакви по-нататъшни коментари с мотива, че те биха били обидни за паметта на моряците. http://www.btv.bg/

МТС не разполага с допълнителни данни за потъването на кораба “Хера”

София. Министерството на транспорта и съобщенията не разполага с допълнителни данни за потъването на кораба “Хера”, съобщиха за Агенция “Фокус” от пресцентъра на Министерство на транспорта и съобщенията.

От МТС уточниха, че ИА “Морска администрация” не може да вземе страна по този случай, защото потъването на кораба, разследването и издирването на моряците се извършва от турската страна. Роднините на моряците от българския кораб “Хера” смятат, че 14 души от екипажа са живи. Информацията бе публикувана от интернет-сайт. Директорът на ИА “Морска администрация” кап. Пейчо Манолов призова пред БНТ за уважение към паметта на загиналите и заяви, че за съжаление доказателствата и фактите за инцидента са неоспорими и те са предоставени на следствието, роднините и медиите. Запитан дали има информация, че на мястото на инцидента е имало три подводници, кап. Пейчо Манолов отговори, че няма, като според него не би могло да има такава информация. http://focus-news.net
 
Отговор на писмото на евродепутатките за "Хера" трябва да бъде даден до 6 седмици след изпращането му
Отговор на писмото на депутатките от Европейския парламент (ЕП) трябва да бъде даден до 6 седмици след неговото изпращане. Това каза за “По света и у нас” на БНТ сътрудникът на депутатката Елен Флотр Джулион Селие.

Според него информацията за случая с българските моряци е подадена в Европарламента седмица преди да бъде написано писмото. Източник на тази информация е италианката Грациа Франческато, говорител на Европейската партия на зелените.
В момента двете европейски депутатки Моника Фросани и Елен Флотр отсъстват от Брюксел. В своето писмо, адресирано до Европейския съвет те поставят следните въпроси. На първо място повдигнат ли е въпросът за моряците и кораба “Хера” пред българското и турското правителства. На второ място, смята ли Съветът, че поведението на българските власти не представлява ясно нарушаване на правата на човека. Третият въпрос е формулиран по следния начин: “Съответства ли подобно поведение на страна кандидат за членство, който вече е приключил преговорите си.” И последният въпрос е дали Европейският съвет е склонен да приеме факта, че България прилага към своите граждани правила, които ясно противоречат на критериите от Копенхаген.
Говорителят на председателя на ЕК Рейо Кампинен заяви, че той не е запознат с такова писмо, нито с изложения в него случай. Според него подобен въпрос не би трябвало да се обсъжда и решава в Европейската комисия.
Говорителката на генералния секретар на Европейския съвет и върховен комисар по сигурността и външните отношения Хавиер Солана Кристина Галач, също каза за “По света и у нас”, че до този момент такова писмо не е разглеждано, но след като срокът за отговор е до средата на декември може би в края на следващия месец ще има резултат.
ФОКУС/НДТ
 
Евродепутатки са отправили питане в Европейския парламент свързано с потанълия кораб "Хера"
 
На 29 септември депутатките в Европейския парламент Моника Фрасони и Елен Флотр са отправили писмено питане до Европейската комисия. Писмото съдържа неизвестни досега подробности за потъването на кораба “Хера”, предаде БНТ.


След твърдението, че в района на потъването са изпълнявали мисии две турски и една руска подводници Елен Флотр и Моника Фрасони дават следната версия за инцидента: “По време на мисията една от турските подводници удря и потопява “Хера”. Екипажът на руската също по спешност изоставя своя плавателен съд. Два военни хеликоптера спасяват руския и българския екипажи. Часове след инцидента един турски и един гръцки телевизионни канал правят излъчване от остров в Мраморно море, където са били прехвърлени екипажите. Оттогава няма новини за 14-те членове на екипажа.” Двете депутатки допълват, че единствен свидетел на трагедията е българският кораб “Вежен”. Екипажът му е разпитан 4 месеца по-късно и на моряците е забранено да говорят за инцидента. Фрасони и Флотр подчертават, че българските власти отказват да се занимават със смятаните за безследно изчезнали моряци, и отново съобщават изненадващи данни по случая. “Според наша информация 14-те членове на екипажа са били транспортирани до военната база Медалена на остров Сардиния и скоро след това, на 1 септември 2004 година, са пристигнали в София с полет JGZ83.”
ФОКУС/НДТ
 
Турска подводница е блъснала кораб “Хера”, според роднини на изчезналите
моряци
 
София. Роднините на моряците от българския кораб “Хера” смятат, че 14 души от екипажа са живи. Информацията е публикувана в интернет сайт, създаден от близки на изчезналите моярци, съобщи БНТ.

Те са изпратили сигнал до Европейския парламент. Кораб “Хера” потъна за броени минути на 13 февруари тази година край Босфора. Близо месец по-късно бяха извадени телата на петима от екипажа, а останалите се водят изчезнали. Според близки на моряците на злополучния ден в района на корабокрушението е била извършвана военна операция и на мястото са се намирали две турски и една руска подводница. Непубликувана сателитна снимка, с която роднините разполагат доказвала, че на пълен ход едната турска подводница се е забила в десния борд на “Хера” между първия и втория хамбар. Роднините на изчезналите моряци са убедени, че турските и българските власти манипулират цялата информация за инцидента. Според тях снимките направени веднага след изваждането на петимата от потъналия кораб, доказват, че телата са престоели във водата не повече от три-четири дни. Това те твърдят след консултация с български патоанатоми. Останалите 14 души от екипажа били спасени по неизвестен начин и откарани в Италия със съдействието на председателя на Европейската комисия Романо Проди, се отбелязва в сайта. На 1 септември оцелелите били доведени в България със самолет. Посочен е и номерът на полета. До този момент обаче няма вест за близките и роднините. Тогава те взимат решение да се обърнат към Европейския парламент. Получават съдействие от депутати Моника Фрасони и Елен Флотр, които са поставили въпроса пред Еврокомисията и Съвета на министрите.

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

МОРЯЦИТЕ ОТ "ХЕРА" СА ЖИВИ!?! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди