изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:27 EET
ЛЮЛЯ НИ ЗЕМЕТРЪС - 5.5 ПО РИХТЕР    
Новини

  Отгоре до долу са напукани стените в класни стаи в училище "Дора Габе" в Добрич. Разширили са се пукнатините на жп моста между Кардам и Генерал Тошево, които са още от земетресението през 1977 г. Тепърва ще се оценяват щетите



Земетресение със сила 5.5 по скалата на Рихтер бе усетено почти в цялата страна в сряда вечерта - 23.30.36 ч. Според специалисти, епицентърът му е бил във Вранча, Румъния. Най-силно е усетено в Североизточна България. Агенция "Фокус" съобщи вчера, че според Сеизмологичната служба на САЩ, земетресението е било с магнитуд 5.7 по Рихтер. Други уточниха, че във Вранча силата на земетръса е била 6.2 по Рихтер. През 1977 г. силата на труса във вранча бе 7.3 по Рихтер. В Добрич нямаше масова паника сред жителите на града, но голяма част от тях останаха известно време след труса извън домовете си, силно разтревожени и уплашени.

ТРУСОВЕТЕ С ЕПИЦЕНТЪР ВРАНЧА СА ПО-ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ

Специално за НДТ ст.н.с. ръководител секция "Сеизмология" при БАН Румяна Главчева заяви: "Продължителността на труса е била някъде около 30 секунди. Епицентърът на труса е Вранча. Това, с което се характеризират трусовете с този епицентър, е по-голямата им продължителност, тъй като от Вранча земетресенията са дълбоки и дългопериодни. В югоизточната част на страната трусът е усетен до Бургас, във Видин едва са го почувствали. На юг е стигнал до Благоевград". Това земетресение не е от най-силните, усещани през последните години при нас, добавиха още от БАН. С магнитуд 6.5 по Рихтер са били земетресенията през 1986 и 1990 г., когато отново епицентърът е бил Вранча.

ПОСТРАДА СОУ "ДОРА ГАБЕ"

При земетресението миналата вечер от горе до долу са се напукали стените на класните стаи и коридора на първия и втория етаж на СОУ "Дора Габе", съобщиха вчера от областния съвет за сигурност. Напукана е мозайката на стъпалата на източното стълбище. В квартал "Рилци" - бул. "Добруджа" 153, е напукана къщата на възрастна жена. Частично е напукана шпакловката на училище и детска градина в община Крушари.

Вследствие на земетресението са се разширили пукнатините на жп моста между Кардам и Генерал Тошево. Те са се появили при земетръса през 1977 г. и досега се наблюдавани. Тепърва комисия ще трябва да ги огледа и да се прецени как ще продължи функционирането на моста, по който минават пътнически и товарни влакове.

ПОРАЖЕНИЯ В ОБЩИНИТЕ ТЕРВЕЛ И ДОБРИЧКА

В следствие на труса в една от стаите на общинската администрация в Тервел са се разместили тръби на парната инсталация, съобщиха от общината. Стаята, която се ползва от Поземлената комисия, е наводнена. Председателят на комисията Райна Божидарова е уведомила с докладна кмета Живко Георгиев. Вчера в общината е постъпила информация и за напукана стена на административната част на детската градина в село Орляк, съобщи секретарят Иван Грозев. Предстои днес група от специалисти да посети градината.

Два сигнала за щети от земетресението са постъпили в община Добричка, каза за НДТ главният специалист “Гражданска защита” Жейно Мирчев. В село Миладиновци била пропукана една от стените на читалището, имало паднала мазилка. В Клуба на пенсионера в с. Свобода - бивше училище, също една от стените сериозно пострадала, там е паднала и част от тавана. Ж. Мирчев каза, че по принцип всички общински обекти на територията на община Добричка са застраховани срещу земетресение.

В БОЛНИЦАТА Е ПРОВЕРЕНА ВЕДНАГА КИСЛОРОДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ

Посетихме болницата веднага след труса, съобщи за НДТ зам.-директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Панайот Панайотов. Направена е била проверка на кислородната инсталация с отговорника й, тъй като прекъсването на тръби би довело до проблеми. В болницата имаше само уплашени пациенти, такива, чиито деца са в къщи, особено от Дулово и Тервелско, коментира д-р Панайотов.

Областният съвет на БЧК има авариен екип, който може да помага при разрушения, ако има застрашен човешки живот, каза за НДТ директорът д-р Артюн Еринозов. Екипът е съставен от около 15 доброволци, които са специално обучени и действат в пълна съгласуваност с “Гражданска защита”. Към БЧК в Добрич има изграден и склад за съхранение на имущество за критични ситуации, който е предназначен за Североизточна България. Складът съдържа домакинска посуда, дрехи и др. и може да подпомогне при нужда около 500 семейства. НДТ

 


Сходни връзки

ЛЮЛЯ НИ ЗЕМЕТРЪС - 5.5 ПО РИХТЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди