изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:57 EEST
Самоук майстор от Монтана подкова яйце от щраус    
Любопитно

Божидар Синьов кандидатства за книгата на рекордите Гинес



Потомственият налбантин Божидар Синьов от монтанското село Лехчево щe кандидатства за Книгата на рекордите на Гинес със своето последно постижение - подковано щраусово яйце. След като се специализира в подковаване на яйца от различни пернати, 30-годишният майстор успя да сложи знака на щастието и върху най-голямото в света яйце.

Досега Синьов е подковавал успешно яйца от кокошки и гъски. Сега се е захванал да сложи копито и върху най-якото яйце от камилска птица. Изпълнението на тази идея обаче не е никак лесно, тъй като дебелината на черупката е приблизително колко тенекията на стар "Москвич" - около 3 мм. Затова, богатата на калций повърхност, може да се пробие успешно само с бормашина.

Преди да забие бургията Синьов източва по своя технология вътрешността на яйцето. После налбантинът прави 10 фини дупки и поставя в тях пирони, които занитва от вътрешната страна по оригинална и държана в тайна от него технология.

Самобитният майстор оценява подкованото от него щраусово яйце на около 2000 долара. Цели или разрязани на части щраусови черупки често се използват за основа на различни художествени творби. Като източена от съдържанието и дезинфекцирана  основа за рисуване празното бяло щраусово яйце се продава в специализираните художествени книжарници по света за около 30 долара.

Налбантинът от Монтана вече е набелязал и своя следващ обект за подковаване - електрическа крушка.

http://www.journey.bg

 


Сходни връзки

Самоук майстор от Монтана подкова яйце от щраус | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди