изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:44 EET
М.Фрасони: Българските власти не искат да публикуват информацията за "Хера"    
НовиниМоника Фрасони, един от евродепутатите, подписали писмото с искане на информация за съдбата на "Хера", пред БиБиСи

На какви факти се основава въпросът ви за съдбата на моряците от "Хера"?


Фактът, на който се облягаме, е липсата на информация. Основаваме се и на факта, че има съществени противоречия и липсва прозрачност за съдбата на тези хора.
Това, което твърдим ние, е че българските власти не искат да публикуват информацията, която нормално би била публикувана, ако наистина ставаше дума за кораб, потънал в морето заради лошо време.
Вероятно вие знаете тези противоречия по-добре от мен - става дума за това, че много съобщения не са публикувани, че на руския екипаж не е било разрешено да говори, че петимата намерени - трима българи и двама украинци, най-вероятно са убити, че пробойната в потъналия кораб не е възможно да е била направена, ако става дума само за буря, и така нататък.
Ние, разбира се, не твърдим, че тези хора са живи, нито, че не са живи - ние просто не знаем. Това, за което настояваме, е всички факти да бъдат известни на хората, които това засяга.

Посочвате, че българските власти досега не са проявили заинтересуваност към съдбата на своите сънародници, влизали ли сте в контакт с българските власти?


Не сме контактували с българските власти, защото наши партньори са властите в Европейския съюз, които в момента водят преговори с България. Ние връчихме писмо на българския министър-председател в понеделник, когато той беше в Брюксел. Това е единственият официален контакт на европейските зелени с българските власти.

Вярвате ли, че е възможно инцидент с такива мащаби, в който се предполага, че участват граждани на поне четири държави, да бъде укрит така успешно? Може ли хора да бъдат задържани тайно близо девет месеца и никой да не разбере?


Напълно възможно е. Мога да кажа, че в моята родина Италия в миналото са ставали неща, които остават неразгадани тайни. Не казвам, че така е станало, казвам само, че е възможно.
Хора могат да бъдат скрити, дори ако около тях има голям медиен интерес. Вижте Гуантанамо - там има хора, но не знаем точната им самоличност.
Не бих искала да спекулирам около съдбата на 14-те моряци, ние не твърдим, че точно така е станало, ние не правим декларация, а задаваме въпрос.

Ако този ваш въпрос остане без отговор, какво смятате да предприемете по-нататък?


Мисля, че ще е трудно да оставим нещата така. Разбира се, ние не сме следователи и няма да отидем сами да издирваме изчезналите моряци. Но сме убедени, че ще се постигне резултат с натиск от страна на Европейския съюз и със съдействието на председателя на Комисията г-н Проди.
Ние го помолихме да постави този въпрос утре пред българските власти (на 22 октомври Проди ще бъде в България, бел.ред.), така че най-малкото да бъде възможно да знаем всичко, което знаят българските власти.
Същото се надяваме и по отношение на турските власти. Разбира се, ще продължим да следим въпроса и да привличаме вниманието на медиите, което е най-силното ни оръжие, но се надяваме властите в двете страни да ни отговорят.
news/ndt

 


Сходни връзки

М.Фрасони: Българските власти не искат да публикуват информацията за "Хера" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди