изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:48 EET
На Земята има ядрени реактори, които работят от два милиарда години    
Новини
До момента на науката са известни 17 от тези древни уникални обекти, които нямат аналог в света. Всички те са разположени в югоизточен Габон.


 Ядрената физика е срaвнително млада научна дисциплина, а първият ядрен реактор е построен от човека едва преди 62 години - в 1942 г. Работещи ядрени реактори обаче съществуват на Земята още от преди 2 млрд. години. До момента на науката са известни 17 древни реактори разположени в Габон, Екваториална Африка. Всички реактори са открити в района на урановите находища Окло и Бангобе, намиращи се в югоизточен Габон. Девет от тях се намират в напълно разработени уранови мини.

     Древните реактори са открити през 1972 г. Френският химик-аналитик Бугзиг, работещ в един от заводите за производство на ядрено гориво, забелязал необичайното съотношение на изотопите Уран-235 и Уран-238. Обикновено то е 0,007202 с точност 0,00006, а в случая съотношението било 0,00717. Изказани били няколко хипотези относно странните изотопи на урана в рудата. Първоначално специалистите приели, че рудата е замърсена с отработено ядрено гориво, но измерените нива на радиация показали, че тази хипотеза не е вярна.

     По-късно се изяснило, че урановата руда с аномално високо съдържание на Уран-235 е добита в Габон. Защо тя е обогатена с този изотоп, останало загадка. Започнали да се изказват невероятни хипотези, че на това място има отработено гориво от извънземни космически кораби или, че там са запазени останки от древна развита цивилизация. Подробните изследвания обаче довели до друг също изненадващ отговор. Необикновената руда се е образувала по естествен път. Наличието в рудата на продукти от дълбок радиоактивен разпад доказали, че

     от два милиарда години в района на урановите находища протича ядрена реакция.

     Образуването на природните ядрени реактори станало възможно благодарение на факта, че в древни времена на Земята имало повече Уран-235, в сравнение с днес. За започване на ядрена реакция е необходимо в урана да се съдържа не по-малко от 3 % изотоп 235. Освен това, е необходимо наличието на подходящо пространство и липса на материали, улавящи неутроните. Сега възникването на естествени реактори е невъзможно - поради спонтанния разпад на Уран-235 концентрацията му в природата е много малка.

     Наскоро екип от учени успя да обясни защо в резултат на ядрената реакция не протича ядрен взрив, а тя продължава толкова дълго.

     Природните реактори представляват огромен научен интерес. Това са уникални обекти, които нямат аналог в света. От тях може да се научи много за миналото на нашата планета, да се изследват последствията от експлоатацията на ядрени реактори в свръхдълъг период, а също да помогнат при създаването на технологии за съхранение на ядрени отпадъци.

http://www.bgfactor.org
 


Сходни връзки

На Земята има ядрени реактори, които работят от два милиарда години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди