изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:54 EET
В Иркутск откриха уникален диамант    
ЛюбопитноИзключително рядък диамант с тегло 57,8 карата беше открит в Иркутск, съобщи руски информационен сайт.

Бледо-лимоновият скъпоценен камък е с форма на осмоъгълник с размери 17х17х22 милиметра. Уникалността му е в това, че в сърцето си големият диамант има втори, по-малък. Обичайно във вътрешността си диамантите имат графит или други примеси, но изключително рядко втори диамант. Камъкът е абсолютно прозрачен, без никакви примеси. Огромният му размер едва ли ще е пречка от него да се изработи бижу или друг ювелирен предмет.

Международното законодателство задължи руското финансово министерство да разсекрети данните за добив на диаманти в страната и се оказа, че страната е най-големият производител. Доскоро се смяташе, че това е Ботсвана.

Миналата година Русия е произвела диаманти с тегло 33 милиона карата на стойност 1,68 милиарда долара. След нея се подрежда Ботсвана с 29 милиона карата. Руските диаманти обаче са по-евтини от африканските. Те се продават по 51 долара за карата, докато произведените в ЮАР и Ботсвана вървят около 60 долара за карат.

http://www.journey.bg

 


Сходни връзки

В Иркутск откриха уникален диамант | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди