изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-03-29 @ 21:29 EEST
ХРАНЕНЕ И БРЕМЕННОСТ    
ЛюбопитноПри бременност възниква сложна, развиваща се във функционално и морфологично единство, система \"майка-плацента-плод\" със специален метаболизъм, който предявява нови физиологични изисквания към хранителни внос.

При бременност възниква сложна, развиваща се във функционално и морфологично единство, система \"майка-плацента-плод\" със специален метаболизъм, който предявява нови физиологични изисквания към хранителни внос. Бременността се характеризира с преобладаване на процесите на синтез и изграждане, които са неосъществими без необходимия внос на градивни вещества и енергия.
Майчиният организъм претърпява физиологични изменения в почти всички системи и в тяхната регулация от страна на нервната система и ендокринните жлези. Увеличението на енергетичните потребности се отнася за нормално протичаща бременност със запазен двигателен режим. Приетата у нас норма за увеличаване на телесната маса е 12+/-2 кг.
Белтъчините са една от най-съществените и незаменими хранителни съставки. При нормално протичане на бременността около 1/3 от белтъчините, приети с храната, са необходими за плода, 2/3 от белтъчините покриват потребностите на майката.За правилно хранене на бременната се препоръчват лесно усвоими белтъчини с висока биологична стойност, в съотношение белтъчини от животински произход 60% и от растителен произход 40%. Относителният им енергиен дял нараства на 15% от общата потребност.
Обмяната на мазнините по време на бременността е относително забавена. Допълнителният внос на мазнини с храната включва през първото тримесечие на бременността 5 грама, през второто - 8 грама и през третото - 11 грама дневно. При бременност 30% от общото количество мазнини трябва да е от растителен произход. При такива условия системата \"майка-плацента плод\" може да удовлетворява потребностите си от незаменими мастни киселини.Техният относителен енергиен дял възлиза на 28-30%.
Въглехидратите се увеличават по тримесечие с повишаване на енергетичните потребности на бременната съответно с 20 грама дневно през първото тримесечие, с 39 грама през второто тримесечие и с 47 грама през третото тримесечие на бременността. Желателно е да се приемат лесно разграждащи се плодови и млечни захари, пчелен мед и други, до 32%-ов дял.
Процесите на усилен белтъчен синтез, на растеж и развитие на плода изискват повишен прием на витамини. От групата на водноразтворими витамини най-високи са потребностите от витамин В6 и витамин С, който през последното тримесечие на бременността достигат съответно до 18 мг и 120 мг дневно. За нормалния растеж на плода е необходимо да се увеличи дневният внос на калция чрез храната. При небременни нормата за този внос е 800 мг дневно, а при бременните - 1100-1500 мг дневно. Тези потребности се удовлетворяват чрез приемане на мляко и млечни продукти. Увеличава се вносът на фосфор като част от калциевата обмяна, при съотношението между калция и фосфора 1:1. Нараства и потребността от желязо, като достига до 28 мг/24 часа.
Правилният режим на хранене при бременност е задължителен.
Най-добре се възприемат 4-кратният прием на хранене през първото тримесечие и 5-кратният прием на хранене през второто и третото тримесечие на бременността.
Храненето на майката при кърмене има някои особености за осъществяване на нормалното образуване на майчината кърма. Необходимо е още по време на бременността да се създаде \"резерв\" от наднормена телесна маса 2,5-3 кг. Енергийната добавка е в зависимост от потребностите при кърмене, които са високи през първото и второто тримесечие и намаляват през третото тримесечие на кърмаческия период с допълнителното захранването на детето. Дневните енергетични добавки през първото и второто тримесечие на кърменето възлизат на 2900 килоджаула /700 килокалории/, а през третото тримесечие на кърменето на 837 килоджаула /200 килокалории/.
Предвидените добавки от белтъчини по време на кърмене надвишават количеството им при бременност и достигат за първото и второто тримесечие 27-30 грама дневно, а през третото тримесечие на кърмене - 8 грама дневно. Мазнините също се увеличават, като допълнителната добавка спрямо нормите за некърмещи жени е 23-25 грама дневно през първото и второто тримесечие и 6 грама дневно през третото тримесечие на кърменето. Допълнителните добавки на въглехидрати спрямо нормите за некърмещи жени са 95 грама дневно през първото и второто тримесечие и 25 грама дневно през третото тримесечие на кърменето. Режимът на хранене е както през последното тримесечие на бременността.


 

 


Сходни връзки

ХРАНЕНЕ И БРЕМЕННОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди