изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:25 EEST
През 2005 г. клонират човек и разкриват произхода му    
НовиниВ статия под заглавие "Кажи ми нещо, което не знам" в."Гардиън" изброява най-значимите научни събития, които ще разтресат света през 2005.


На първо място е поставено клонирането на човек. През миналата година за първи път в света южнокорейски учени клонираха клетки от човешки ембрион, за да получат стволови клетки, използвани за медицински цели, а американците получиха клонинг на ембрион от маймуната макак. Но, за съжаление, не можаха да го имплантират в женска утроба.
Второто, очаквано от години с трепет от всички астрономи събитие, което вчера стана факт, е изследването на повърхността на спътника на Сатурн - Титан. На 14 януари върху него се спусна космическата сонда Huygens, отделила се на 25 декември 2004 г. от космическия кораб Cassini. Титан е любопитен с това, че на повърхността му постоянно протичат реакции на органични съединия в езерата от течен етан, метан и азот. Тези химически процеси могат да дадат представа на учените за това, как се е зародил животът и на нашата планета.
Другото космическо събитие, което ни очаква, е сблъсъкът на космическа сонда Deep impact с кометата Tempel 1 на 4 юли. В резултат на експеримента ще се образува кратер, дълбок колкото 14-етажен блок и широк колкото стадион. Учените разглеждат кометите като своеобразни "капсули със замразено време", които съдържат ключове към загадките на формирането и еволюцията на слънчевата система. Ако в резултат на тази операция на кометите бъдат открити сложни молекули, а не само прости, историята на Земята и на живота върху нея ще бъде пренаписана.
Следващото очаквано през годината научно събитие от световна значимост - присаждането на човешко лице, е една от амбициозните задачи на американските хирурзи от Кентъки. Те планират да вземат кожа от трупен донор и да я "прикачат" към пациент със силно обезобразено лице, превръщайки по този начин сюжета на култовия екшън с Никълъс Кейдж и Джон Траволта от фантастика в действителност.
Дали океанът ще става по-кисел и как това ще се отразя на неговата флора и фауна, надежни ли са биометричните данни за идентифициране на всеки човек - това са част от въпросите, на които учените могат да дадат отговори още през тази година.
За съжаление учените все още няма да могат да клонират бебе, а създаването на вечния двигател и откриването на тайната на женския оргазъм ще бъдат отсрочени, коментира "Гардиън".  http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

През 2005 г. клонират човек и разкриват произхода му | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди