изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:54 EEST
КАК ПО СВЕТА ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ НАРОДИ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМА С УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА?    
Екология Как по света се решава проблемът с бездомните кучета? Цивилизованите народи не са убийци! Нито изверги, каквито се проявиха по Нова година в Добрич

Практиката в европейските държави регламентира мерките за бездомните кучета и котки в закони за защита на животните. Проблемът е уреден изключително добре във Франция и Италия. Създадени са множество учреждения за безстопанствени, изгубени и изоставени кучета. Домашните животни се регистрират и имат медицински картони със задължителните ваксинации, които трябва да им се направят съгласно изискванията на националното законодателство и международните стандарти.

Името на животното и адресът на стопанина му се изписват на нашийника или се маркират върху кучето чрез татуиране или микрочип.

Когато кучетата и котките са взети отвън, без да са маркирани или не носят нашийници с име и адрес, този, който ги е прибрал, трябва да ги отведе в приют. Там животните се ваксинират против бяс и след изтичане на определен срок, ако не са потърсени от собственик, се оставят за осиновяване или стават собственост на лицето, което го е завело в дома. След преглед на ветеринар ръководителите на местата за престой на животни могат да ги отстъпят на фондации или асоциации за защита на животните. Те от своя страна предлагат животните за осиновяване.

Специфична за Италия е закрилата на колониите от котки. Защитническите организации и сдружения могат да поемат грижата за местните колонии от котки, като им осигуряват грижа за здравето и условия за оцеляване. За тази цел общините съдействат на местните санитарни служби и защитническите организации и съставят карта на местата, в които е съобщено, че има колонии от котки, и на местата, обичайно посещавани от котки. В област Тоскана гражданите, на които общините са поверили грижите за котки, са определени с термин gattaio. Значението на дейността им се признава изрично. В Белгия лицата, намерили безпризорни животни, са длъжни да ги предадат на общинската администрация. Тя е оправомощена да настани животното в приют, да го повери за отглеждане или да вземе решение за умъртвяването му. В Литва и Латвия също органите на местното самоуправление са ангажирани с грижата за бездомните животни и поддържането на приютите за тях.

Неотдавна и правителството на Гърция след години безрезултатно занимаване с бездомните кучета подобно на нас прие закон, с който по аналогия на другите европейски държави намери решението в кастрацията и настаняването в приюти на животните, като се обръща специално внимание на осигуряването на здравословна среда.

Бездомните кучета трябва да се прибират от общински служители и да се настаняват в подходящи за това заведения, където им се извършва преглед. Преди да бъдат върнати на улиците, животните задължително се ваксинират. Умъртвяването е позволено само в случай на сериозно заболяване на много старо животно.

Предвидено е и създаването на приюти или клиники за стерилизации под контрола на местните власти. Бездомните кучета трябва да бъдат връщани в тяхната естествена среда възможно най-бързо, за да могат да се възстановят от операцията, както и да не губят способността си да оцеляват на улицата. До създаването на клиниките за стерилизация се предвижда функционирането на специално обучени екипи от доброволци, социални работници и общински служители за прибиране на бездомните животни в най-близкия приют, където се извършва ваксинацията, кастрацията и татуировката, след което животното се настанява в здравословна среда. След възстановяването на животното то става подходящо за участие в програмата за настаняване - възможно е животните да намерят бъдещия си дом и в други държави, където този въпрос е решен. Както е видно от законодателното уреждане на въпроса в Европа, става дума за приюти за животните, а не за скотобойни, каквато представляваше софийският общински приют допреди две години.

Така коментира проф. Екатерина Трендафилова, юрист и преподавател по наказателен процес в СУ "Св. Климент Охридски". Според нея убиването на кучетата не решава проблема, а го задълбочава, защото от покрайнините и селата настъпват нови животни. И най-важното - убиването на животните е криминогенен фактор, защото оставя поражения върху детската психика и ражда агресивност, която се проявява след години.

 


Сходни връзки

КАК ПО СВЕТА ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ НАРОДИ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМА С УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА? | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КАК ПО СВЕТА ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ НАРОДИ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМА С УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА?
Автор: Anonymous да 2005-02-06 @ 11:47 EET
ЕДИН НАРОД СГЪНАТ КАТО ДЪРВОДЕЛСКИ МЕТЪР,
ЕДВА ЛИ ЩЕ РАЗБЕРЕ ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ,
И ТАМ Е СИГУРНО ЧЕ ИТАМ ИЗВЪН ОБЕКТИВА НЕЩАТА
СТОЯТ ДОЛУ ГОРЕ ,КАКТО ПРИ НАС.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди