изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:33 EEST
Създават мишки с човешки мозък    
Любопитно  Американците започват експерименти за създаване на мишки с човешки мозък. По-тревожното е, че възнамеряват да създадат човек, роден от мишка.

След два месеца американската академия на науките ще даде своята препоръка за започване на експерименти по създаване на химери, съобщи National Geographic. Химерата е същество (мутант) от клетки, тъкани или органи на хора и животни. Засега в САЩ няма закон, който да ограничава такива опити.
Директорът на Института по стволови клетки в университета Станфорд професор Ируинг Вайсман планира експерименти, при който мишият мозък да бъде заменен с човешки. Той мечтае да имплантира човешки нервни клетки в мозъка на миши ембрион, който ще бъде убит непосредствено преди раждането. Аутопсията ще покаже дали човешките клетки са почнали да се развиват в мозъка на мишката. Според калифорнийския професор този опит ще доведе до по-добро познаване функциите на човешкия мозък и структурата му, което би било от полза в борбата с много болести.
Ученият вече има опит в създаването на мишка, в чийто мозък има и 1% човешки неврони. Първото постижение в тази област е от началото на 90-те години на миналия век, когато клетки от човешки мозък бяха присадени на пиленца.
Човек, роден от мишка - този научен експеримент разтревожи сериозно американските академични среди. За да се извърши, е необходимо мишките да бъдат модифицирани по такъв начин, че да произведат човешки яйцеклетки и сперматозоиди, от които да бъде създаден човешки ембрион. Това не е новост, защото първите хибридни ембриони бяха създадени през 2003 г. от китайски учени в Шанхайския медицински университет. Те успяха да съединят клетки от човешка кожа с яйцеклетки на зайци. Стотиците ембриони бяха унищожени, когато станаха на няколко дни, за получаване на стволови клетки, необходими за лечение на десетки болести.
Миналата година в Майо клиниката в Минесота бяха създадени прасета с човешка кръв. Известно е, че колкото едно животно е генетически по-близко до човека, толкова тестуването на нови лекарства и отглеждането на "резервни части", които да се трансплантират в човешкия организъм, е по-успешно.
В същото време създаването на химери повдига редица въпроси - какви химери да се създадат и за какви цели, на какъв етап от експеримента  става въпрос за опити с хора, и кой има право ги провежда. Засега американското законодателство не дава отговор на тези въпроси, коментира авторитетното списание. Затова американската академия на науките работи над етичен кодекс, който ще предложи на изследователите. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Създават мишки с човешки мозък | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди