изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:04 EEST
КМЕТЪТ НА ДОБРИЧ - С НАМЕРЕНИЕ ДА РЕШИ ТРАЙНО ПРОБЛЕМА С БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА    
ОбществоКметът на Добрич Детелина Николова ще предложи на следващото заседание на Общински съвет допълнителни мерки за трайно решение на проблема с безстопанствените кучета, информираха от пресслужбата на общината.

Предложенията включват подпомагане и разширяване дейността на съществуващия кастрационен център, за да се обхванат повече бездомни кучета. За тази цел трябва да бъдат предвидени средства в общинския бюджет за разширяване на територията на съществуващия Приют за бездомни кучета, изграждане на нов приют и финансиране на дейностите. Ще се обсъди възможността за създаване на общински регистър за регистрация на домашни кучета. Допълнително ще се предложат мерки за санкциониране на безотговорните стопани на домашни кучета. По предложение на Д. Николова е постигнато съгласие за безплатно кастриране на домашни кучета от кастрационния център, за да се спре тяхното участие в популацията на бездомните животни. Центърът има готовност и ще кастрира всички улични и домашни кучета, намиращи се в радиус от около 20 километра от Добрич. Възможностите за трайно решаване на проблема ще бъдат обсъдени с ръководството на Община Добричка и ще се предприемат съвместни дейности.
В момента екипът, който работи в приюта за бездомни животни, извършва ежедневни акции за залавяне на некастрирани животни на територията на целия град. Заловените животни се обработват в кастрационния център. Обработката включва залавяне на животните, транспортиране със специализиран автомобил до кастрационния център, обезпаразитяване, кастриране в клинични условия, ваксиниране, маркиране на животните и връщането им по местата, от които са заловени.  Болните кучета остават в приюта и се лекуват, злобните животни и тези, които са заловени по сигнали на граждани за ухапване и/или агресивно поведение, се настаняват за постоянно пребиваване. В центъра се води регистър на обработените животни и подложените на евтаназия. За периода от съществуването на кастрационния център до момента са кастрирани 2700 безстопанствени кучета. Кастрационният център осъществява своята дейност от 2002 година, когато с  решение на Общински съвет е сключен договор за съвместна дейност с немски съюз за защита на животните „Немско-българска спешна помощ за уличните животни".
Всички мерки, които ще бъдат предложени за трайно решаване на проблема с безстопанствените кучета на предстоящото заседание на Общински съвет, целят да създадат контрол върху размножаването и имунизирането  на бездомните животни.
 


Сходни връзки

КМЕТЪТ НА ДОБРИЧ - С НАМЕРЕНИЕ ДА РЕШИ ТРАЙНО ПРОБЛЕМА С БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди