изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:45 EEST
Парфюмите може да са опасни за здравето    
ЛюбопитноПарфюмът е един от класическите подаръци за Св. Валентин от години насам. Оказва се, обаче, че ароматите в красиви флакони могат да бъдат и опасни за здравето.


Според проучване на Грийнпийс парфюмите съдържат химически съставки, които са вредни за здравето и последиците от тях трудно се лекуват.

Грийнпийс са изследвали 36 от най-популярните парфюми за съдържание на изкуствени аромати и фталати (токсични съставки в поливинил-хлоридните материали). Тези съставки са токсични за организма и влияят отрицателно на репродуктивните функции на тялото.

На практика всички изследвани парфюми съдържали вредните вещества. Най-вискоки нива на флатати има в Eternity for women на Келвин Клайн ( 2,2% от общата маса) и в Le Mâle на Жан Пол Готие (1%). В слабоизвестния парфюм на Глориа Вандербилт Vanderbilt обаче, няма никакви фталати.

Колкото до изкуствените аромати, най-големи концентрации има в “Le Baiser Du Dragon” ( Целувката на дракона) на Картие- 4,5% от обема. С най-ниско съдържание е Puma Jamaica Man.

Целта на Грийнпийс е да обърнат внимание на потребителите, че употребата на парфюми с такива съставки е дори по-вредна за здравето, отколкото други продукти, защото един парфюм влияе върху тялото в продължение на месеци, дори години. Така съставките навлизат в кръвта и в майчиното мляко.

Доказано е, че фталатите проникват бързо през кожата в кръвта и водят до проблеми с белите дробове, дори променят състава на ДНК и могат да доведат до генетични заболявания на следващите поколения.

Резултатите от изследването са накарали Грийнпийс да се съберат с производителите на парфюми, за да решат заедно как да се избегнат тези вредни съставки в ароматите и да се заменят възможно най-бързо с по-безопасни вещества.

В момента законодателството на Европейския съюз не ограничава употребата на фталатите в козметиката и за това от Грийнпийс са на мнение, че една нова разпоредба ще реши най-бързо този проблем.

http://tialoto.bg/
 


Сходни връзки

Парфюмите може да са опасни за здравето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди