изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:00 EET
Лоза на 3000 години открита до гробницата на Орфей    
Любопитно Историци от Кърджали откриха неизвестен досега сорт грозде край гробницата на митичния тракийски певец Орфей.


Откритието
Предполага се, че лозата е на възраст над 3000 години. Няма обяснение как растението е попаднало край скалния паметник до село Татул, защото в радиус от десетки километри не се отглежда грозде. Историците не изключват хипотезата именно от нея да е било произвеждано прочутото в древността червено вино на траките.
Празникът
На 14 февруари, се чества Трифон Зарезан, Денят на лозаря. Посветен е на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път започва да се отбелязва официално през 1962 г. на деня на Свети мъченик Трифон, когато е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.
В различните краища на България празникът е известен и като  Трифонци, Триунувден, Трифон Чипия, Трифку. Като покровител на лозята свети Трифон е известен само на Балканите и то главно там, където живеят българи и гърци. Трифоновден се смята и за празник на градинарите и кръчмарите, които са под покровителството на светеца. По тази причина на този ден не си правете сметката без кръчмаря, както казва поговорката.
Началото на празника трябва да се търси в прочутите Дионисиеви тържества в Древна Гърция, където Дионис е представен като бог с венец от бръшлян и лозови пръчки на главата. В представите на българина образът на свети Трифон е обогатен чрез различни легенди. Най-известната от тях е свързана със светеца, който отрязал носа си, когато зарязвал лозето, откъдето идва и името му Трифон Чипия.
Зарязването
На Трифоновден се извършва ритуалното зарязване на лозята, което подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност. Зарязването се извършва предимно от мъжете, но стопанката още от ранно утро е омесила и изпекла хляб, украсен с лозница, натежала от плод - гроздове (моделирани от самото тесто). Приготвила е пълнена с булгур кокошка, поставила е всичко в нова шарена торба. Рано сутринта ги дава на стопанина заедно с пълна бъклица вино и го изпраща до портата. След празничната църковна служба мъжете се отправят към лозята, като водят със себе си свирач.
Всеки стопанин щом пристигне на своето лозе, се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва пръчки от три корена и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, запазена от бъднивечерското огнище. Зарязването се придружава от благословии за богата родитба. Отрязаните свежи пръчки свиват на венчета, които слагат на калпаците си, през рамо, на бъклицата, а някои ги отнасят вкъщи и ги поставят на домашната икона. После мъжете се събират на обща трапеза в лозята с донесените яденета, придружена от песни и хора.
Политици в къщата на "царя"
Празникът завършва в къщата на "царя", където жена му е приготвила трапеза. "Царят" трябва да се напие, за да има берекет. По повод празника "Трифон Зарезан" президентът Георги Първанов ще посети пловдивското село Брестовица, предаде БНР. А министърът на земеделието Мехмед Дикме ще зареже лозята също в Пловдивско, но в местността Старите лозя край Поповица. Там бизнесменът Димитър Костадинов отглежда 1000 дка лозов масив. През месец май той ще открие винарска изба, изградена със средства по програма САПАРД в размер на 5 млн. лн.
Лидерите на ССД Стефан Софиянски, на ВМРО - Красимир Каракачанов и Анастасия Мозер – главен секретар на БЗНС-НС ще присъстват по покана на БЗНС- Народен съюз Плевен на ритуал, по случай традиционния празник Трифон Зарезан в село Любеново – община Никопол.
Денят на лозаря и винаря “Трифон Зарезан”, който в Сухиндол се чества от близо век и половина, тази година е обявен за официален празник на града и селищата в общината. По стара традиция в Сухиндол след зарязването на лозята ще има обща трапеза и празнично шествие на лозари и винари.
През последните две години чрез Държавен фонд “Земеделие” и програма САПАРД в Плевенско са създадени 1 200 дка нови лозови масиви.
В единствения у нас научен Институт по лозарство и винарство ритуално ще бъдат зарязани лозята в местността Томовското. През последните години специалистите работят по усъвършенстването на технологиите за производство на грозде и вино, съобразени с агро-екологичните условия. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Лоза на 3000 години открита до гробницата на Орфей | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди