изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:58 EEST
Успешно отстраниха едната глава на близначка    
Любопитно Египетски хирурзи успяха да отстранят едната глава на 10-месечно момиченце с две глави.


Египетски хирурзи успяха да отстранят едната глава на 10-месечно дете, родено с рядката малформация craniopagus parasiticus (сиамски близнаци, единият от които има само глава, сраснала с черепа на другия близнак.) 
Това съобщи за Ройтерс директорът на педиатричната болница в Бана, на 40 км северно от Кайро Назиф Хефануи. Успешната операция продължила 15 часа. Състоянието на момиченцето Манар вече се стабилизира. Температурата и пулсът му са нормализират.
Операцията се състояла в отстраняването на втората глава, сраснала с черепната кутия на детето, която всъщност е глава на недоразвит сиамски близнак. Тя имала две очи, които мигали, и уста, която можела да се усмихва, но на мястото на тялото имало безформен телесен израстък без каквито и да било органи в него.
Такива малформации са голяма рядкост - подобен случай беше описан в Доминиканската република преди година, тогава операцията за отстраняване на второто тяло завърши неуспешно. От 1800 г. досега са регистрирани едва 150 подобни случая, заяви ръководителят на екипа от хирурзи проф. Лотфи.
Той отбеляза, че майката на момиченцето вземала хапчета за стимулиране на плодовитостта, което е честа причина на аномалии.
Едновременно с Манар тя родила и друго дете, нейна близначка, без каквито и да било малформации.
Снимка: Би Би Си. През юли 2003 г. 29-годишните сиамски близначки Лада и Лалех от Иран се подложиха на операция за разделяне на свързаните им глави. Въпреки участието на 28 хирурзи и 100 асистенти операцията завърши със смъртта на двете жени.
http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Успешно отстраниха едната глава на близначка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди