изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:37 EET
МАРИЯНА НИКОЛОВА: МОЖЕ ДА СЪДЯ НЕМСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА С ИЗНОСА НА ДЕЦА ЗА ПЕДОФИЛИ В ГЕРМАНИЯ    
Новини Пред НДТ учителката от Добрич Марияна Николова смята, че е натопена в скандала за извеждане на наши деца за педофили в Германия: "Може да съдя немската телевизия, но не го твърдя категорично... Обадиха ми се родители на деца, които ме посъветваха да не оставям нещата просто така" -

сподели пред НДТ Марияна Николова от Добрич, която бе замесена в скандал с извеждане на български деца за педофили в Германия. Припомняме, че всичко тръгна от предаване по немска телевизия, в което, освен името на организатора - Дирк Хозанг, се споменава и това на учителката. Пред НДТ Марияна каза, че е натопена. Тя разказа, че след гостуването на ансамбъл "Зорница" в Германия през 2000 г. са се върнали точно толкова деца, колкото са заминали от Добрич и това можело да бъде доказано. "Моята работа в ансамбъла беше да помагам на съпруга ми, който е ръководител, с кореспонденцията. Никога не сме имали проблеми... Преди заминаването ни за Германия ни се обади шефът на фестивала - г-н Мюлер. Той ни каза, че Дирк ще дойде в Добрич и ни посъветва да го посрещнем добре. Каза ни също, че той е мениджър на Лили Иванова. Убедена съм, че г-н Мюлер не е знаел с какво всъщност се занимава Дирк". Дирк Хозанг пристигнал в Добрич на 9 февруари 2000 г. Посрещнали го в паспортната служба при РДВР. "Държа се съвсем нормално. Показа голям интерес към ансамбъла. На репетицията беше с едно момче - Мирослав, който след няколко месеца щеше да навърши 18 години" - каза още М. Николова. Според нея, това вероятно е същият Мирослав, с който немското предаване е направило интервю, в което той казва, че Дирк, нарин от децата Алекс, ги е карал да се обличат с женски дрехи. Добричлийката разказа още, че Дирк. я помолил да попълни молба за Мирослав пред немското посолство за виза. Имало декларация на бащата, че е съгласен с пътуването на момчето. Майката на Мирослав била починала. Относно самолетните билети за момчето, споменавани в извадката от писмото на Дирк до нея, които трябвало да бъдат изпратени в Добрич, М. Николова каза: "Да имаше такива билети. Аз трябваше да ги предам на Мирослав. Не си спомням обаче какво точно стана с тях". 
Мирослав, който бил от Обзор, идвал в Добрич и дори бил отседнал в квартира града. Момчето често искало пари от Марияна под различни предлози. Според нея, двамата с Дирк не са демонстрирали някакви по-близки отношения.
"Аз все още съм в неведение. Просто съдействах на Дирк за някои неща, но, ако знаех с какво се занимава, никога нямаше да го направя. Никога не съм  проблеми с властите" - допълни учителката.  

ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА:

Пълна мистерия около износа на деца, немците вдигат ръце   
 Автор:   
 Дата:  2005-02-24 @ 09:55 EET  
До този момент няма информация за погрешни действия на служители на посолството, заяви посланик Харалд Киндерман.


От началото на 2000 г. до средата на 2003 г. има седем визи за четирима човека с името Мирослав Тодоров, от които нито един по време на издаването на визата не е бил малолетен, съобщи посланикът на Германия у нас Харалд Киндерман на специална пресконференция по повод скандала с издаването на визи на български деца, обслужвали педофили в Германия, предаде БГНЕС.
Името Мирослав Тодоров е единственото име на дете във връзка със случая, което се споменава в пълния му вид. Киндерман каза в отговор на въпрос на БГНЕС, че доколкото на него му е известно делото срещу Дирк Х. в Германия за педофилия е прекратено. По отношение на известие на Интерпол през 1999 г. Киндерман каза, че ако е имало такова, то не може да се разгласи из цялото посолство, нито да се  коментира на пресконференция. Посланикът на Германия каза още, че дава пресконференцията след като лично се е запознал с всички материали и подчерта, че годишно посолството е издавало около 60 хиляди визи, а на хора с фамилно име Тодоров визите са 1841. Киндерман не отговори дали е проверявано пълното име на момчето, което е Мирослав Асенов Тодоров.
Германският посланик обеща лично да разследва всеки случай, който му бъде документално представен и настоя още веднъж, че не е констатирано никакво нарушение от страна на посолството при издаването на визите. Той каза още, че по никакъв начин Федералната република не може да търпи сексуална злоупотреба или експлоатация на деца. Според него е крайно време всеки, който разполага с факти, да му ги изпрати по факс или в друг писмен вид, а не да ги изнася чрез медиите без доказателства.
"Ако получа документи, кълна се още утре започвам проверка", заяви Киндерман. Той каза, че за съжаление навсякъде по света педофили се опитват да достигнат до децата като участват с различни благотворителни организации в помощ на деца. "За съжаление случаят с Дирк Х. е такъв", каза посланикът. Той отказа да коментира дали случаят е свързан с една по-широка кампания от обвинения срещу външния министър на Германия Йошка Фишер за по-лесно издаване на визи.
Припомняме установените досега факти:
Хозанг е водил в Германия няколко пъти Мирослав, Тодор и Йордан в периода от 1999 до 2002 година, съобщи БНТ. Трите момчета са от Варна. Семействата им са неграмотни и бедни и подписвали всички документи, които им представял германският гражданин.
Директорът на приюта за бездомни деца “Гаврош” във Варна Пенка Стоянова съобщи, че в кадри от филма, излъчен по германската телевизия ARD тя и нейните колеги са разпознали 11-годишния Тодор, който през 1999 г. е идвал в дома от психиатрична клиника, където се е лекувал като наркоман, предаде БНР. “Той е само с майка, която непрекъснато е в чужбина. Имаше един много възрастен дядо, който вече е починал, но дядото така или иначе не можеше по никакъв начин да се грижи за него и детето беше непрекъснато просещо на улицата”, каза Пенка Стоянова. “Дирк или Алекс, както той се представяше, минаваше за наш дарител, купуваше лакомства на децата и веднага след това искаше да ги заведе в Германия, тъй като в Германия имал детски център с много големи мащаби и възможности, в който се насърчавали и деца с музикални способности".
"Беше пробил при Лили Иванова на концерти безплатно да ги води и така си служеше с много имена, български имена и заплашваше, след като започнаха нещата да стават скандални, че ще ни отмъсти за това, че ние не искаме да направим това, което той иска. Той искаше да изнася наши деца. Ние, естествено, му отказахме”, каза Пенка Стоянова.
Както припомниха в във вторник и сряда бургаските медии, вербувалият деца от ромски произход германец Дирк Хозанг вече е разследван в България за педофилия и участие в международен трафик на деца. По данни от следствието, той е бил свързан и с мрежа за осиновяване. Хозанг е собственик на германската музикална компания "Алекс мюзик" и е мениджър на редица фолкзвезди. В Германия е продуцирал “Дана Интернешънал”, „КИС", Таркан. За първи път Хозанг е арестуван през юни 1999 г., след като в сектор „Криминална полиция" на РДВР-Бургас е получен сигнал, че 31-годишният германец от град Гернроде осъществява полови контакти с безпризорни деца.
Възможно е да възникнат затруднения при пътувания на българи в Германия след педофилския скандал с български деца в Германия, съобщи МВнР. Киндерман успокои, че българите няма да имат проблеми с пътуванията. http://dnes.dir.bg

Учителката от Добрич: Изпратила съм само едно момче в Германия   
 Автор:   
 Дата:  2005-02-23 @ 16:54 EET  

Не съм участвала в трафик на деца и не знаех, че германският продуцент Дирк Хозанг е осъден за педофилия. Това каза пред Дарик радио Мариана Николова, уличена като участник в мрежата за износ на български деца в Германия.



Припомняме, Николова е учителката по музика от Добрич, която бе показана в материала за българчетата, излъчен от Първа германска телевизия.

Тя допълни, че Хозанг й е бил препоръчан като продуцент на български изпълнители като Лили Иванова, Орлин Горанов и Кристина Димитрова.

По думите на учителката, тя е осигурила билет само на едно момче с име Мирослав, което според Дирк Хозанг е трябвало спешно да замине за Германия, за да работи там.

“Като дойде да гледа програмата на ансамбъла на едната от репетициите беше с едно момче Мирослав.

Този Мирослав е единственото момче, което ние наистина познаваме, подчерта Николова.
Той й е казал: “Това момче е на 18 години, няма майка, много бедно, много талантливо, искам да го поканя в Германия да работи, да му помогна и т.н”.
Той ни помоли да му попълним молба за явяване в посолството, както попълвам на дечицата от ансамбъла. Момчето показа декларация от баща си, че е съгласен да отиде в Германия при този човек”, каза Николова.

Тя допълни, че за първи път е чула, че германецът е част от педофилска мрежа от прокуратурата в Бургас, където са я разпитвали като свидетел.

Единственият ангажимент, който бях поела, е да осигуря билет на Мирослав и нищо повече, допълни Николова.

Във връзка със скандала говорителят на Министерството на външните работи Гергана Грънчарова изрази надежда, че подобни скандали няма да доведат до ограничаване на режима на влизане на българи в Германия.

Грънчарова припомни, че случаите на трафик са били в периода 1999–2002 година и по тях компетентните служби са предприели действия и има издадена присъда.
Говорителят на МВнР посочи, че няма данни мрежата за изнасяне на деца да продължава да функционира.
http://www.news.bg/

Българчета изпращани на педофили в Германия

От пресслужбата на посолството на Германия в София отказаха всякакъв коментар по повод излъчения снощи по телевизия ARD журналистически материал, в който се твърди, че българчета са изпращани на педофили в Германия със знанието на посолството на Федералната република у нас. От мисията препратиха за коментар към външното министерство на Германия, съобщава БНР.

В излъчения късно снощи материал по първа германска телевизия се посочва, че немското посолство в София е издавало визи на малолетни българчета, които са станали жертва на педофили в Германия. В предаването са интервюирани момчета ромчета от Източна България. Децата разказват как са канени от добри немски чичковци да ги посещават за по-дълго в Германия.

Едно от момчетата напуска България 6-годишен през 1999г., за да бъде подложен на злоупотреба от вече следствения Ханс.
Тъй като малолетните не могли да напускат България, обвиняемият купувал писмено съгласие от родителите им, които се намирали в мизерия, коментират от ARD.

В целия скандал е намесена и учителката по музика от Добрич Марияна Николова, показана като преподавателка в класна стая. Николова е помогнала през 2000г. за изпращането в Германия на 12 деца, които, както доказва снимков материал, са продавани против волята им на други педофили.

Според разследващите журналисти, както служители на немското посолство в София, така и Федералната криминална служба са знаели за истинската цел на пътуванията, но техните докладни оставали без отговор от външното министерство в Берлин.

Ведомството на външния министър Йошка Фишер е отказало отговор на запитванията на журналистите от немската телевизия. От българското външно министерство и от Агенцията за закрила на детето проверяват изнесените по телевизия ARD данни.

Дарик радио информира, че две от ромските деца, станали жертва на педофилска мрежа в Германия, са Иван Огнянов на 14 години и по-малкия му брат Николай на 8 години.

Двамата са от Бургас. През 1999 година родителите им ги изпратили доброволно в Германия. С тях е пътувало още едно ромско дете от Бургас. Повечето от децата са били от Източна България, главно Добрич и Бургас. Те са били извеждани в чужбина с редовни германски визи.

Според източници на Дарик радио става дума за организирана престъпна мрежа в Източна България, в която са членували и българи, и германци. По време на разследването е разкрито, че децата са били водени при хора, които вече имат или са излежали присъди за педофилство.

Родителите са били плащани минимални суми, за да дадат съгласието си децата им да бъдат изведени зад граница.
За момента няма официален коментар от Министерството на вътрешните работи.
http://news.bg

Износителят на деца за немски педофили бил мениджър на Лили   
 Автор:   
 Дата:  2005-02-23 @ 13:04 EET  
  Според в. "Черно море" обвиненият в педофилия с български деца германски гражданин Дирк Хозанг е бил продуцент на Лили Иванова.


Той е разследван за педофилия и участие в международен трафик на деца. По данни от следствието той е бил свързан и с мрежа за осиновяване. Хозанг е собственик на германската музикална компания "Алекс мюзик". Хозанг е мениджър на редица фолкзвезди. В Германия е продуцирал “Дана Интернешънал”, „КИС", Таркан.
"Категорично отхвърляме обвиненията, че служителите на посолството в София са знаели, съдействали и допускали издаването на визи, за да бъдат извеждани деца от България и предлагани на педофили в Германия. За това няма доказателства и никакви факти не говорят в подкрепа на подобни твърдения", каза говорителят по правните и консулските въпроси на германското външно министерство Ролф Анкерман.
Според него немски визи са издавани по покани от Дирк Хозанг на деца през 1999 г., когато още не са били известни педофилските му наклонности. След ареста на Хозанг през 2000 г. в Бургас, в посолството са били информирани и повече не са издавали визи, подчерта Анкерман. Той обвини родителите на децата и българския граничен контрол за това, че деца са напускали страната и след отпадането на туристическите визи. Германският педофил Дирк Хозанг от Гернероде (бившата Източна Германия) бе осъден от Бургаския районен съд за сексуална гавра с непълнолетни на 8 август 2001 г. Присъдата е условна за година и половина и е произнесена задочно, защото Хозанк вече е бил в Германия. Той не е обжалвал решението на съда на втора инстанция.
"Българските власти си свършиха работата изключително бързо", коментира Андреа Цюкерт, едната от авторките на излъченото в понеделник по Първа немска програма предаване "Репорт Мюнхен". Тя каза още, че следствието срещу Дирк Хозанг във Федералната република "се влачи и не се работи интензивно" и че журналистите се опитват от три години да получат коментар на немското външно министерство по случая. Подобни репортажи били излъчвани през 2002 и 2003 г., но официален коментар така и не е последвал.
Пред БНР учителката по музика от Добрич Мариана Николова разказа, че при излизанията на танцовия състав в Германия не е имало никакви инциденти и че наистина е попълвала молби на нейни познати за получаване на визи, но не е имала никаква представа за истинската цела на посещенията. "Много съм изненадан от тази информация", сподели за Радио Добрич нейният съпруг Никола Николов. Той каза, че през 2000 г. е ходил в Германия на турне с ръководения от него танцов състав ”Зорница” при училище “Панайот Волов”. Тогава в групата са били включени 12 деца и всички те са се върнали обратно в България след края на турнето. От 3 години Марияна Николова живее и работи във Варна.
Българските служби са действали адекватно, немското посолство не е съдействало за извеждането на деца от България - как тогава е схемата за снабдяване на педофили е функционирала безупречно в продължение на 3 години?
Явно има тук има нещо съвсем сбъркано, както казва немският вестник Mitteldeutsche Zeitung: "Ако е вярно това, което досега във външното министерство се разказваше само на ухо, то служителите на германското посолство в София ги очакват разправии, пише германският вестник Mitteldeutsche Zeitung. В посолството в българската столица от есента на 2001 г. в продължение на дълго време “дясната ръка не е знаела, какво прави лявата”.
Припомняме, че скандалът тръгна с голяма сила в понеделник вечерта в авторитетното политическо предаване "Репорт", което разследва как малолетни деца от ромски произход били изнасяни за педофили в Германия със знанието на посолството на Германия в София и други институции в Берлин. http://dnes.dir.bg

ПЕДОФИЛЪТ ОТ ГЕРМАНИЯ БИЛ СВЪРЗАН С МРЕЖА ЗА ОСИНОВЯВАНИЯ   
 Автор:   
 Дата:  2005-02-23 @ 12:26 EET
Вербувалият деца от ромски произход германец Дирк Хозанг е разследван за педофилия и участие в международен трафик на деца. По данни от следствието, той е бил свързан и с мрежа за осиновяване.

 Хозанг е собственик на германската музикална компания "Алекс мюзик". Хозанг е мениджър на редица фолкзвезди. В Германия е продуцирал “Дана Интернешънал”, „КИС", Таркан.

За първи път Хозаг е арестуван през юни 1999 г., след като в сектор „Криминална полиция" на РДВР-Бургас е получен сигнал, че 31-годишният германец от град Гернроде осъществява полови контакти с безпризорни деца.

Друг арест и задържане за 24 часа под стража на Дирк Хозанг е осъществено на 9 август 2000 г. При ареста Хозанг е бил с дете от ромски произход. В раницата на немския импресарио са открити видеокамера със записи на деца и няколко албума със снимки на малолетни. Хозанг е освободен под гаранция от 500 лева. Образувано е следствено дело срещу него по обвинение по чл. 157, ал. 2 и 3 от НК - за педофилия с З деца от Бургас, Търговище и Обзор. Делото се разглежда от Районната прокуратура в Бургас.

На 19 март 2001 г. шефът на Районната бургаската прокуратура изразява съмнения, че събраните доказателства може да се окажат недостатъчни, за да може Хозанг да бъде осъден. На 20 март 2001г. следственото дело срещу него е прекратено. Мотивите са липса на преки и косвени доказателства за насилие и блудствени действия на германеца с малолетен.

Обект на вербуване от страна на Дирк Хозанг, известен като Алекс, са деца от бедни семейства. Хозанг е взимал малолетни от домовете за деца в неравностойно положение „Ронкали" в Бургас и „Гаврош" във Варна. Представял се е за мениджър на международна детска фондация. По негова инициатива е създадено дружество за събиране на средства за децата от дома във Варна „Гаврош". Хозанг прибирал и скитащи около гарата в Бургас момченца. Децата са отвеждани в квартирата на музикалния импресарио в кв. "Братя Миладинови", където са били насилвани.

По показания на 5 от насилените деца оргиите са снимани с фотоапарат и камера. Някои от децата са извеждани извън границата на България, предимно в Германия. По сведения на деца, станали жертва на сексуални насилия, в Германия са били принуждавани от Дирк да правят с него орален и анален секс, като в някои от случаите им плащал по 10-20 марки за сеанс, а в други ги предоставял и на други мъже.

По данни от следствената информация първата жертва на педофила е Иван Огнянов от Търговище. На 8 март 1999 г. майката на Иван, Маргарита, изпраща детето си на летището с Хозанг. По нейни показания тя е била информирана, че целта на пътуването на сина й до Германия е екскурзия. Иван съобщава, че е бил отведен в немското селце Герде, където е станал жертва на хомосексуални контакти с лица от различни народности. Дирк Хозанк е направил опит да смени пола на Иван, но немски лекари отказват поради непълнолетието му. Хозанк е предлагал дори брак на някои от насилените сексуално деца.

Друга жертва на Дирк Хозанк е дете от ромски произход, дъщеря на Ст. И. Момичето е многократно е изнасилвано от германеца, когато е било на 14 години. По данни от медицинска експертиза в резултат от многократните изнасилвания момичето е със забавена умствена дейност, изразяваща се в примитивизъм. Ако бъдат доказани сексуалните действия на Дирк с момичето попадат по чл. 149 от НК - блудство, извършено чрез използване на безпомощното състояние на пострадалия.

Хозанг организирал и детски лагери в Равда, където е водел и децата. Две от тях - Ангел В.(16г.) и Иван О. (15 г.), са заловени в кражби, и са заведени в дома за временно настаняване на непълнолетни в Бургас. В дома децата разкриват пред педагога от Детската педагогическа стая Ирина Буланова за оргиите в Хозанг.

Буланова съобщава веднага за скандала в дирекцията на полицията, след което са установени връзки с Интерпол и се установява, че Хозанг няма криминално досие в Германия.

АФП: Българската прокуратура започна проверка на информацията за трафик на деца в Германия   
 Автор:   
 Дата:  2005-02-22 @ 21:49 EET  
София. Българската прокуратура започна проверка на информацията на германската телевизия ARD, която в журналистически материал, излъчен снощи, обвини германското посолство в София, че от 1999 г. е издавало визи на българчета, изпращани на педофили в Германия, предаде АФП.


“Категорично отричаме обвиненията”, обяви Ролф Анкерман, говорител на Министерство на външните работи на Германия по повод разпространената информация.
От българското Министерство на външните работи и Агенцията за закрила на детето в София също съобщиха, че проверяват изнесените по телевизия ARD твърдения.
Агенцията припомня, че германската консервативна партия CDU настоява германският канцлер Герхард Шрьодер да даде свидетелски показания пред парламентарната комисия за външна политика в Германия относно процедурата по издаване на визи в периода 2000-2003 г., позволила в Шенгенското пространство да навлязат многобройни бежанци от Източна Европа.
http://www.focus-news.net

Педофилски скандал с български деца сваля Шрьодер?   
 Автор:   
 Дата:  2005-02-22 @ 21:31 EET  
Малолетни деца от ромски произход били изнасяни за педофили в Германия със знанието на посолството на Германия в София и други

институции в Берлин, твърди авторитетното политическо предаване "Репорт". Това е едно от най-сериозните и безпощадно разследващи политически предавания в Германия, съобщи Би Би Си.
Българската прокуратура започна проверка на информацията на германската телевизия ARD, която в журналистически материал, излъчен снощи, обвини германското посолство в София, че от 1999 г. е издавало визи на българчета, изпращани на педофили в Германия, предаде АФП.“Категорично отричаме обвиненията”, обяви Ролф Анкерман, говорител на Министерство на външните работи на Германия по повод разпространената информация. От българското Министерство на външните работи и Агенцията за закрила на детето в София също съобщиха, че проверяват изнесените по телевизия ARD твърдения.Агенцията припомня, че германската консервативна партия CDU настоява германският канцлер Герхард Шрьодер да даде свидетелски показания пред парламентарната комисия за външна политика в Германия относно процедурата по издаване на визи в периода 2000-2003 г., позволила в Шенгенското пространство да навлязат многобройни бежанци от Източна Европа.
Деца за чичо Алекс
В предаване, излъчено късно вечерта на 21 февруари по Първа германска телевизия, се разказва, че германското посолство в София е издавало визи на малолетни българчета, които са станали жертва на педофили в Германия. Според журналистите германското външно министерство и посолството на Германия в София не са спрели пътуванията на малолетни българчета, поканени от педофили в Германия.
В предаването са интервюирани ромчета от Източна България, някои от тях издокарани като травестити. Интервюираните деца разказват отблъскващи истории как са канени от добри немски чичковци да ги посещават за по-дълго в Германия. Николай, например, напуска родината си 6-годишен през 1999 г., за да бъде подложен на злоупотреба от междувременно следствения Дирк Хозанк, известен сред малолетните като чичо Алекс.
Хозанк водил в Германия няколко пъти Мирослав, Тодор и Йордан в периода от 1999 до 2002 година, съобщава БНТ. Трите момчета са от Варна. Семействата им са неграмотни и бедни и подписвали всички документи, които им представял германският гражданин.
През 2000 година служител на германското посолство в София е информирал федералната криминална служба във Висбаден, че Дирк Хозанк е разследван в България за сексуални престъпления.
Въпреки това, едно от момчетата отново заминава с него за Германия. След обиск в жилището на германския гражданин в Хале са открити порнографски снимки. Съдебният процес срещу него е завършил с осъдителна присъда.
В целия скандал е намесена и учителката по музика от Добрич Мариана Николова, показана в предаването като преподавателка в класната стая. Николова помогнала през 2000 г. за изпращането в Германия на 12 деца, които, както доказва снимков материал, са продавани против волята им на други педофили, например в Берлин. Според разследващите журналисти, както служителите в немското посолство в София, (по това време посланик на Германия у нас беше г-жа Урсула Зайлер-Албринг), така и федералната криминална служба са знаели за истинската цел на пътуванията от 2000 г. Но техните докладни са потъвали без отговор в архивите на външното министерство.
"Категорично отхвърляме обвиненията, че служителите на посолството в София са знаели, съдействали и допускали издаването на визи, за да бъдат извеждани деца от България и предлагани на педофили в Германия. За това няма доказателства и никакви факти не говорят в подкрепа на подобни твърдения". Това каза говорителят по правните и консулските въпроси на германското външно министерство Ролф Анкерман, цитиран от БГНЕС. Според него немски визи са издавани по покани от Дирк Хозанк на деца през 1999 година, когато още не са били известни педофилските му наклонности. След ареста на Хозанк през 2000 година в Бургас, в посолството са били информирани и повече не са издавали визи, подчерта Анкерман. Посолството е било уведомено и за две разследвания в Германия срещу Хозанк за педофилия.

Скандалът в Германия
Ведомството на външния министър Йошка Фишер е отказало отговор на запитванията на журналистите. Председателят на наскоро създадената в Бунденстага анкетна комисия по злоупотреби коментира: "Става дума за най-отвратителна сексуална злоупотреба с деца" и се ангажира да проучи всички материали, за да установи участието и вината на немските институции за нанесените на децата тежки увреждания.
Българското министерство на външните работи извършва проверка във връзка с информацията, че малолетни български деца от ромски произход са били изнасяни за педофили в Германия със знанието на посолството на Германия в София и други институции в Берлин, заяви за БГНЕС директорът на дирекция "Информация и връзки с обществеността" в МВнР Мария Донска.
Междувременно Германската консервативна партия поиска канцлерът Герхард Шрьодер да свидетелства пред парламентарната анкетна комисия по въпроса за визовата политика. Пред вестник "Ди Велт" Норберт Рьотген, лидер от парламентарната група на партията, твърди, че германците трябва да бъдат информирани какво е знаел канцлерът и какво е било поведението му с оглед на факта, че въпросът е бил обсъждан в съвета на министрите. Опозицията иска да изслуша и министъра на външните работи Йошка Фишер, когото обвинява, че дълго време е бездействал, докато са се трупали информации за злоупотреба от стотици хиляди нелегални имигранти с давани от германските консулства визи.
Припомняме, че миналата седмица най-популярният германски министър Йошка Фишер пое всички негативи от визовия скандал в германската политика. Той бе обвинен, че е подкрепил директивата от 1999 г., подписана от държавния секретар на външните работи Лютгер Фолмер, приближен на Фишер, в която се препоръчва на германските посолства в източните страни да бъдат “щедри” към кандидатстващите за туристически визи в Германия. Става въпрос за периода 1999-2002 г. Наредбата, чрез която е ставало възможно толкова лесно да се получват визи, е отменена през 2003 година. Заради нея обаче консерватилната опозиция във Федералната република иска оставката на Йошка Фишер. Депутати настояват той да даде обяснение пред специално създадена парламентарна комисия. Наблюдатели окачествяват показания репортаж, като част от предизборната кампания в Германия. http://dnes.dir.bg/

 
Title:  ДОБРИЧЛИЙКА Е ЗАМЕСЕНА В ИЗВЕЖДАНЕ НА ДЕЦА ЗА ПЕДОФИЛИ В ГЕРМАНИЯ
 Author: 
 Dated:  2005-02-22 @ 21:00 EET
 Viewed:  74 times  
Марияна Проданова Николова е била организатор в ансамбъл "Зорница" при училище "Панайот Волов" в Добрич. Преди няколко години съставът гостувал в Германия по покана на Дирк Х. - заподозрян като организатор на канала. Немецът дори дошъл в града ни, за да гледа изпълнения на децата

Български деца - предимно от ромски произход, са били изнасилвани от педофили в Германия и са карани да проституират там, съобщи немското предаване "Репорт". Организатор на канала бил Дирк Х., съден за педофилия. Германецът създал и своя мрежа в Добрич, където, според медията, му съдействала добричлийката Марияна Николова.

НДТ публикува със съкращения съдържанието на репортажа, в който има и интервюта с някои от децата, жертва на педофили. Автори са Сабина Волф и Андреа Цюкерт:

"От пет години мъж, съден за педофилия, води български деца в Германия. Тук те биват брутално изнасилвани. Всички имат виза за влизане в страната - издадена от германското посолство в София. Молбите за визите са подавани от лице, известно на полицията за посегателство над деца...

Педофилът, когото децата са наричали Алекс, се е гаврил с тях, а впоследствие ги е водил да проституират в Германия. Две от момчетата - Мирослав и Тодор, разказват:

Мирослав: "Ние носихме сутиени, изобщо се обличахме като жените, разбирате ли. Алекс ми разби живота. Всичко щеше да бъде друго, ако не го познавах".

Тодор: "Когато спях с Алекс, болеше много, имах ужасни болки и три дни ми течеше кръв."

Дирк Х. си осигурявал децата от бедни семейства. Шестгодишният Николай бил изведен в средата на 1999 г. и изнасилен в Германия. Тъй като малолетни не могат да пътуват сами, Дирк. Х. се сдобивал с разрешение от родителите - в повечето случаи неграмотни, които не са знаели какво подписват. Цветелина Рандева, говорител на полицията в Бургас, казва:

"Децата са пътували за Германия от 1999. Техните майки официално са подписвали, че са съгласни с това Дирк Х. да отведе децата им със самолет за Германия"...

Репортерите питат и друго от изнасилените момчета - Йордан: "Алекс взе ли те в Германия?"

Отговорът на Йордан: Да, три пъти през последните години. Последният път беше през 2002 г."

В източния български град Добрич Дирк Х. е създал своя мрежа. Учителка по музика му е уреждала пътуванията на децата. Също и на изнасиления от Дирк Х. Мирослав. През септември 2000 г. Дирк Х. пише писмо до учителката по музика:

"Скъпа Мариана. Днес рано ти изпратих и-мейл за документите за Мирослав. Би трябвало всички документи от посолството да са при теб... Липсва само самолетният билет. Ще ти го изпратя в Добрич..."

През март 2000 г. Мариана Николова организира пътуване на 12 български деца по покана на Дирк Х...."

НДТ научи, че Марияна Проданова Николова е музикален педагог и е работила в няколко детски градини в Добрич. Съпруга е на ръководителя на ансамбъл "Зорница" при училище "Панайот Волов" в града - Никола Николов. Марияна е била организатор в ансамбъла. Преди няколко години съставът участвал във фестивал в Германия - близо до град Хановер, където децата били в продължение на около седмица, разказа пред НДТ Н. Николов. Тогава гостуването било уредено именно от Дирк Х., който бил представител на фестивала. С него Николови осъществили връзка чрез Интернет. Преди участието Дирк Х. посетил Добрич и гледал изпълнения на децата от "Зорница". Впоследствие обещал и друго участие, но такова не се осъществило. Марияна Николова от две години живее във Варна, по думите на Н. Николов, заради болните си родители. Попитан дали работи там и какво, той отговори: "Не знам точно. В детска градина или в предучилищна група към някое училища". Николов отрече да е вярна информацията, че двамата имат развод. Според мъжа, няма нищо вярно в информацията, че Марияна Николова е замесена в канала за предлагане на български деца на педофили в Германия.

За НДТ пресаташето на "Евророма" Биляна Анастасова заяви, че председателят на политическото движение Цветелин Кънчев е отправил официално запитване към посланика на Федерална Република Германия в България Н. Пр. д-р Харалд Киндерман във връзка с излъчен репортаж на 21 февруари 2005 г. АRD в предаването "Репорт Мюнхен". В запитването си към посланика Цветелин Кънчев се интересува относно това какви мерки е взело правителството на Германия, за да бъдат наказани виновните лица. В "Евророма" ще поискат запис на излъчения репортаж. В късните часове на деня представителите на ПД получиха пълната стенограма на излъчения репортаж.

Информационни агенции вчера съобщиха, че престъплението е извършвано със знанието на немското посолство у нас. Според някои, Дирк Х. плащал на родителите на децата, за да получи разрешение за извеждането им от страната ни. Нова телевизия излъчи интервю с консула на България в Германия Даниел Данов. В него той казва, че в личните вещи на Дирк Х. са намерени огромно количество кондоми и други материали и че в скандала е намесена българска учителка по музика от Добрич, която се казва Марияна Николова.

Дарик радио информира вчера, че две от ромските деца, станали жертва на педофилска мрежа в Германия, са Иван Огнянов на 14 години и по-малкия му брат Николай на 8 години. Двамата са от Бургас. През 1999 година родителите им ги изпратили доброволно в Германия. С тях е пътувало още едно ромско дете от Бургас. Повечето от децата са били от Източна България, главно Добрич и Бургас. Те са били извеждани в чужбина с редовни германски визи.

Според източници на Дарик радио става дума за организирана престъпна мрежа в Източна България, в която са членували и българи, и германци. По време на разследването е разкрито, че децата са били водени при хора, които вече имат или са излежали присъди за педофилство.

Агенция "Фокус" информира, че от пресслужбата на посолството на Германия в София са отказали всякакъв коментар по повод излъчения журналистически материал, в който се твърди, че българчета са изпращани на педофили в Германия със знанието на посолството на федералната република у нас. От мисията са препратили за коментар към МВнР на Германия.. Ведомството на министърът на външните работи Йожка Фишер е отказвало отговор на запитванията на журналистите от немската телевизия. От българското МВнР и от Агенцията за закрила на детето проверяват изнесените по телевизия ARD данни.

В новинарската си емисия снощи БиТиВи съобщи, че през 1999 г., по легален път, с немски визи и със знанието на родителите си, 3 момчета от малцинствата са заминали за Германия. Там са били свързани с Дирк Ховенк и са получавали хонорар за хомосексуални услуги, според справките на българските специални служби. Три години по-късно, през 2002-ра година, бургаският районен съд е издал условна присъда на Дирк Ховенк, за използване на непълнолетни за хомосексуализъм. Според описа на съда, присъдата е условна, защото непълнолетните са си признали, че са хомосексуалисти и са извършвали тази дейност в Германия доброволоно. През последните две години германските специални служби, не са подавали сигнали за Ховенк, до българските си колеги, съобщи още БиТиВи. 


 


Сходни връзки

МАРИЯНА НИКОЛОВА: МОЖЕ ДА СЪДЯ НЕМСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА С ИЗНОСА НА ДЕЦА ЗА ПЕДОФИЛИ В ГЕРМАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди