изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:19 EET
РОБОТ, КАНДИДАТ ЗА ГИНЕС, СЪБИРА ПРАХ В УЧИЛИЩЕН СКЛАД    
Любопитно

"Бащата" на гигантската фигура търси строителен предприемач за реализиране на нов метод в строителството



"Търся някой строителен предприемач, откачен като мене, за реализиране на една щура идея. Изпробвал съм, че празни цигарени кутии, наредени плътно една до друга в блокчета, са по-яки и по-издръжливи от строителните блокчета." Това сензационно обяви Георги Събев, преподавател по изобразително изкуство СОУ "Любен Каравелов".
Идеята му хрумнала преди две години, когато огромният труд на над 100 деца от училището стигна чак до Рекордите на Гинес във вид на 6-метров робот, съставен от 25 600 празни цигарени кутии.
"Първото роботче с човешки ръст показахме на 30 май - световния ден против тютюнопушенето, още през 1999 година. Тогава имаше часове по комбинаторика и идеята да изчистим улиците на Добрич от цигарените кутии хрумна на децата. Те сами ги събираха, облепихме ги с хартия и подредихме робота. Самата демонстрация през 99-а година предизвика огромен интерес и възпитаниците ми бяха обхванати от още по-голям ентусиазъм. Предложиха да направим огромен робот и да кандидатстваме за Книгата на Гинес" - разказа Георги Събев и припомни, че това е втори опит. Преди това негови ученици кандидатствали за рекорд с рисунка, дълга 2 000 метра върху тапети за облицоване на стени. "Тогава ни изпревариха деца от Сирия" - обясни Събев.
В идеята за гигантския робот се включва активно и ХЕИ- Добрич. Било изчислено, че на ден в града се изпушват над 22 000 кутии цигари. Над 100 деца от 9 до 12 клас в СОУ "Любен Каравелов" неуморно обикаляли из улиците и грижливо обирали празните кутии от папироси. В извънучебно време тийнейджърите облепяли кутиите и ги подреждали в правилни паралелепипеди. Белите стени на кубовете били запълнени с рисунки от самите деца. Само стъпалото на робота е съставено от 3 куба, всеки от по 600 кутии цигари. Самият робот е от 64 куба, висок е 6 метра. Точно на 30 май 2002 година гигантската творба била монтирана в двора на училището. Майстори подсилили конструкцията с рибено влакно, забили колчета и въпреки бурния вятър фигурата устояла.  С плакати против тютюнопушенето учениците изразили волята си "не на цигарите".
Цялата документация била изпратена до Гинес. Получил се отговор от Скот Кристи, отдел "Проучване и издирване на рекорди", "Световни рекорди на Гинес". От писмото става ясно, че идеята на учениците на Георги Събев е нетрадиционна и никой в света не е правил подобно нещо в тази област. Но..., фактът, че фигурата е изработена от цигарени кутии, е достатъчен да не се признае опитът за рекорд. "Не разбраха посланието ни. Ние изчистихме града от цигарените кутии и направихме антиреклама на цигарите. Ако искахме да направим 6-метров робот от кутии от шоколадови бонбони, кой яде толкова бонбони..." - коментира Събев. Въпреки това, опитът на неговите ученици е регистриран в Книгата на Гинес под регистрационен номер. "Удовлетворен съм от това, което направихме тогава. Децата бяха много доволни заради нещо, което не става всеки ден нито в Добрич, нито в България. Недоволен съм обаче, че такива новини минават днес, а утре се забравят" - каза Събев.
64-те куба на гигантския робот все още си стоят в училищния склад. Непокътнати са, а и според твърдението на "бащата" на робота Георги Събев, могат да се използват в нов метод в строителството. Стига да се намери някой ентусиазиран предприемач...

 


Сходни връзки

РОБОТ, КАНДИДАТ ЗА ГИНЕС, СЪБИРА ПРАХ В УЧИЛИЩЕН СКЛАД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди