изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:28 EET
Италия ще възобнови разследването на “българската връзка” в атентата срещу папата    
Новини Рим. Италианският парламент ще възобнови разследването на “българската връзка” в атентата срещу папа Йоан Павел ІІ, след разкритията, направени от главата на Римокатолическата църква в

последната му книга, според които е съществувал заговор зад опита за покушение срещу него, извършено от турския терорист Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад Св. Петър в Рим, предаде кореспондент на френския вестник Le Figaro.
“Али Агджа, както всички казват, е професионален убиец. Той не е поел инициативата за атентата. Някой друг го е измислил. Някой напълно различен го е поръчал”, пише папата в книгата си “Памет и самоличност”.
На 27 декември 1983 г. папата посети затвора Ребибиа в Рим, за да разговаря на четири очи с турския терорист. Осъден на първа инстанция на доживотен затвор, Али Агджа 18 месеца преди това беше променил защитата си, обвинявайки тайните служби на София, тясно свързани с бившето КГБ, че са подготвили заговора, със съучастието на “Сивите вълци”, турска терористична организация, към която той принадлежи.
За Паоло Гузанти, депутат от партията “Forza Italia” и председател на парламентарната комисия за разследване на дейностите на бившата КГБ, няма никакво съмнение: “Папата е напълно ясен. Той казва, че Али Агджа е изпълнител и ръката му е била направлявана от друг. Когато той описва атентата, като една от последните конвулсии на арогантните идеологии, доминирали ХХ век, той обяснява комунистическата матрица. Италианският парламент има задължението да търси и да разбере ролята на КГБ и на бившето ГРУ”, заявява Гузанти пред Le Figaro.
По същия начин ще бъдат поискани “всички материали” за процесите предприемани в рамките на “българската връзка”. Трима български граждани, сред които началника на представителството на българската авиокомпания Сергей Антонов, петима турски терористи и престъпници са били замесени, преди да се стигне до версия, която не е убедила никой. “Имаме ясна представа какво трябва да търсим. Това което до вчера беше хипотеза днес вече няма стойност. Фактът, че папата, който е жертва на атентат, повдига версията за заговор, ни задължава да го вземем предвид”, настоява Паоло Гузанти.
Папа Йоан Павел II за пръв път публично описва моментите, след като бе ранен тежко през 1981 г., посочвайки в новата си книга, че е бил силно изплашен и изпълнен с болка, но е имал “странно чувство на увереност, че е трябвало да живее”. Той отбелязва в книгата си, че този, който е трябвало да го убие – турчинът Али Агджа, е “разбрал, че над силата му – да стреля и да убие – стои по-голяма сила”.
В книгата му: “Памет и самоличност: Разговори между хилядолетията”, Светият отец разказва, че си спомня, че е бил откаран в болница, но не помни много от случилото се след като е пристигнал там, тъй като е бил “почти от другата страна”. “Агджа знаеше как да стреля и стреляше уверено. Но като че ли някой ръководеше куршума”. По думите му Агджа е професионален убиец и съвсем естествено като такъв да е бил нает от някого. Той обаче не посочва кой според него се крие зад опита за убийство, а определя покушението като “последната конвулсия на насилствените идеологии на 20 век”.
АП отбелязва, че са съществували спекулации, че агенти от българските тайни служби са помогнали на заговора за убийството на светия отец поради връзките на България с КГБ. През 2002 г. обаче папа Йоан Павел II остави въпроса да почива в мир, подчертавайки, че никога не е вярвал в българска връзка с Агджа.
Документ на КГБ, открит в архивите на чехословашките тайни служби (STB), разкрива “физическото елиминиране” на папа Йоан Павел II, “ако е необходимо”. Това писа в броя си от 24 февруари вестник Avvenire в статия, посветена на атентата срещу Светия отец през 1981 г., предаде агенция AGI. “Архивите на КГБ до момента не предоставят конкретно доказателство. Скоро след избирането на Карол Войтила, за да заеме светия престол, КГБ, управляван от Юрий Андропов, по инициатива на Леонид Брежнев, е разработил план за реакция на избора на папата. Документът е изпратен до “братските страни”, сред които и Чехословакия. След падането на комунизма, Службата за разследване на престъпления, извършени от комунистическия режим, създадена в Прага, е открила текста и заради деликатното му съдържание, не го е обнародвала, но го е предала на тогавашния президент на Чехословакия Вацлав Хавел”, пише Avvenire. В документа се описват две операции срещу папата, едната от които е наречена “Погода”, а другата “Инфекция”. Тези операции са дали началото на серия интервенции, целящо да постави католическата църква в негативна светлина, организирането на дезинформационна кампания и общо подриване на дейностите на църквата. Ако тези мерки се окажат недостатъчни за намаляването на влиянието на полския папа в комунистическите страни, документът предвижда “физическото му елиминиране”, ако е необходимо. Съществуването на подобен документ е потвърдено и от други източници, сред които майор Виктор Шежмов, бивш ръководител на криптографския отдел на КГБ, избягал в САЩ през 1980 г.
Avvenire продължава: “Няколко месеца преди август 1990 г., генерал Атанас Семерджиев, тогава министър на вътрешните работи и вицепрезидент на България, е разпоредил да бъдат унищожени над 144 хил. досиета на “Държавна сигурност”, дело, за което е бил арестуван през април 2002 г. и осъден на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, при съдебен процес, проведен при закрити врата. Лондонският Times публикува тогава информация, според която сред унищожените документи е и този, в който се предвижда нападението срещу папата, отбелязва Avvenire, цитиран от агенция AGI.

Агенция “Фокус” припомня:

На 13 май 1981 г. папата оцелява след покушение. Прострелян е от близко разстояние от турския фанатик Али Агджа на площада Св. Петър. Два куршума попадат в тялото на папа Йоан Павел II. Единият преминава през стомаха му, а вторият попада близо до сърцето.
На 25 ноември 1982 г. служителят на БГА "Балкан" в Рим Сергей Антонов е арестуван от италианските власти по обвинение за участие в подготовката на атентата срещу папа Йоан Павел II .Според показанията на Али Агджа по време на пребиваването му в България , той е нает от български тайни служби да убие папата . Разследването на българската връзка в случая с атентата от 1981 г. твърди, че Агджа е взет в 3 часа следобед от началника на разузнавателен отдел и служител в авиокомпания “Балкан” Сергей Антонов. Според първоначалната версия той е придружаван от още двама български дипломати - Желю Василев и Тодор Айвазов. Обвинението твърди, че Антонов предоставя на Ага пистолета от атентата и го откарва до площада “Св. Петър”, за да осъществи покушението.
На 27 май 1985 г. в Рим започва процес срещу Сергей Антонов, Желю Василев и Тодор Айвазов .На 29 март 1986 г. Римският наказателен съд издава оправдателна присъда срещу българите , поради недостиг на доказателства.
На 24 май 2002 г. при посещението на папата в България, той казва , че не е вярва, че има българска следа в атентата срещу него. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Италия ще възобнови разследването на “българската връзка” в атентата срещу папата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди