изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:19 EEST
Зелените в ЕС искат от кабинета да оповести причината за потъването на “Хера”    
Европейски съюз

Европейската зелена партия ще окаже натиск върху българското правителство, за да бъде извадена на бял свят истината за потъването на кораба "Хера", заяви Арнолд Касола,  генерален секретар на Европейската зелена партия /ЕЗП/, цитиран от БТА.



Близките на четиринадесетте моряка от потъналия на 13 февруари 2004 г. край Босфора кораб "Хера" не вярват, че те са мъртви.

Семействата на моряците оповестиха днес пред журналисти факти, които пораждат съмнения, че моряците са загинали.

По време на инцидента с кораба "Хера" в този регион са се водели военни учения и са участвали три подводници, съобщиха близките, позовавайки се на сателитни снимки. Според подводни снимки, направени от турските власти, се виждало силен

удар в предната лява част на кораба. При тръгването му от украинското пристанище, корабът е бил здрав, твърдят близките на моряците.

Според близките докладът за инцидента на турската морска администрация не бил пълен и имало много противоречия. В края на доклада пишело, че той не можел да се ползва в съда. Въпросният документ бил изготвен само възоснова на наблюдения на турските власти и на подводни снимки. В доклада пишело, че вратите и

люковете са били експлодирали, но от подводни снимки се виждало, че те били здрави. Близките са стигнали до извода, че екипажът е напуснал организирано кораба, но след това следите се губели.

При направения оглед на турския бряг, който бил военна зона, били намерени бутилки от българска водка, нашенска минерална вода, както и една радиостанция от "Хера". Близките не доумяват как тези вещи са стигнали там и са били на едно място.

Роднините на загиналите настояват да се изясни истината и около смъртта на тримата моряци, на които бяха намерени телата. Роднините все още не притежават документ от аутопсията, извършена в болница в Истанбул. Не били им върнати никакви вещи от загиналите моряци. Имало и разминаване с датите на инцидента

с "Хера" и датите на смъртта, установени от аутопсията. Близките недоумяват защо при аутопсията не е бил извикан български лекар. 

В продължение на една година след инцидента, семействата искат среща с президента, премиера и председателя на парламента, но до момента все още никой не е пожелал да разговаря с тях. 

Без отговор били и изпратените писма до трите държавни институции, оплакаха се близките на моряците.

Семействата на моряците са твърдо настроени да разберат защо се крие истината за кораба "Хера" и ще я търсят докрай.

Представители на ЕЗП вече са се срещнали с роднини на загиналите моряци. Имали са срещи с турски експерти и специалисти от българското външно министерство.

От своя страна турската страна е изготвила доклад за причините за потъването на кораба. Документът бил готов още на 13 февруари. Написаното в него ще бъде оповестено по-късно в петък, обясни Касола.

Представители на Европейската зелена партия са в България за да разговарят със свои съмишленици по теми, свързани с екологията.

Според Грация Франческато - говорител на партията, изграждането на АЕЦ "Белене"  противоречи на екологичните правила. Проблем при всяка една АЕЦ, според Франческато, е съхраняването на отработеното ядрено гориво, икономически

неизгодното функциониране, последващото затваряне на централата.  С парите за всяка новопостроена АЕЦ можело да се търсят алтернативни източници на електроенергия, както и да се инвестира енергийна ефективност, смятат от ЕЗП.

От Европейската зелена партия сигнализират и за друг световен проблем - всяка година се изсичат 3.7 млн. куб. м. дървесина, което е 45 на сто от естествения прираст на горите в света. Незаконната сеч е свързана с корупция, смята Франческато.  За това трябвало и промяна в нормативната база.

- - - 

 Корабът "Хера" потъна край Босфора със 17 български и двама украински моряци на борда на 13 февруари миналата година. Той е превозвал 11 752 тона въглища от украинското пристанище Южни към порт Гебзе в Турция. http://dnevnik.bg

В ТЪРСАЧКАТА НА НДТ ЩЕ НАМЕРИТЕ ВСИЧКО ЗА ТРАГЕДЯТА

 


Сходни връзки

Зелените в ЕС искат от кабинета да оповести причината за потъването на “Хера” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди