изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:42 EET
Аспиринът помага повече на мъжете, отколкото на жените    
ЗдравеОказва се, че полът може да е фактор за ефикасността на лекарствата.


Това показва изследване, направено само сред жени, за профилактичното действие на аспирина при сърдечно-съдовите заболявания.

Приемането на аспирин от тези жени не е довело до значително намаляване на случаите на инфаркт на миокарда, както е при мъжете.

До сега аспиринът се предписваше като профилактично лекарство срещу сърдечно-съдови заболявания на жени, но въз основа на изследвания правени с мъже. Възможно е абсорбирането на това лекарство от мъжки и женския организъм да е различно.

В изследването са участвали 39 876 жени над 45- годишна възраст, разделени на две групи. Едната група е приемала по 100 мг аспирин по определена схема, а другата група е приемала “пласибо” ( хапчета без никакъв ефект, за които е казано на участничките в експеримента, че са аспирин) . Всички те са били под наблюдение в продължение на 10 години за инфаркт, инсулт или други заболявания на кръвоносната система и сърцето.

През този период са регистрирани 477 случая на сърдечно-съдови проблеми в групата на жените, които пият аспирин и 522 в групата на тези, които не са пиели лекарството. Тази малка разлика между броя на заболяванията в двете групи показва, че аспиринът не е оказал влияние върху здравето на жените от първата група, а в същото време е бил причина за остри стомашни проблеми.

Най-добре се е отразила аспиринът на здравите жени над 65 години. При тях редовното приемане на лекарството в малки дози е намалило с 26% случаите на сериозни сърдечни проблеми. Но и при тези жени упоребата на аспирин води до стомашни проблеми.

Интересен и фактът, че жените страдат по-често от инсулт, а мъжете- от инфаркт. След направените изследвания става ясно, че аспиринът предпазва двата пола от болестите, от които страдат по-често: при мъжете намаляват случаите на инфаркт, а при жените – на инсулт.

При предпписването на аспирин като профилактично средство срещу сърдечно-съдви заболявания на жените трябва много внимателно да се прецени риска от вътрешни кръвоизливи, които може да се получат от редовната употреба на лекарството. Изследването публикувано в списание “The New England Journal of Medicine”. http://tialoto.bg
 


Сходни връзки

Аспиринът помага повече на мъжете, отколкото на жените | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди