изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:04 EEST
Училища били следващата цел на атентаторите от 11 март    
По света Днес се навършва една година от кървавите атентати на 11 март 2004 г. в испанската столица. Възпоменателни церемонии има в цяла Европа.


Терористите, извършили атентатите на 11 март м.г. в Мадрид, са планирали и други подобни акции, но проектите им са се провалили след обкръжаването им в техния апартамент в столичния квартал Леганес, където те се самовзривиха на 3 април, съобщи прокурорът, отговарящ за следствието, цитиран от в. “Ел Паис”.
“Те не са имали никакво намерение да се самоубиват”, заяви прокурорката Олга Санчес. Според нея при огледа на апартамента е била намерена видеокасета, на която е било записано послание от името на “Ал Кайда” с ултиматум към Испания да изтегли до една седмица, т.е. до 4 април войските си от Ирак и Афганистан. В противен случай терористите щели да извършат нови атентати и нападения срещу обекти като училища, един еврейски център в Авила и др.
По-късно от разследването става ясно, че планът на терористите е бил четирите влака да се взривят в момента, в който се засекат на централната гара в Мадрид. Очаквало се силата на взрива да достигне до степен, достатъчна да унищожи сградата на гарата и да причини хиляди жертви.
Сред загиналите са и 30 чужденци от 13 националности, вкл. четирима български граждани. Това са Адриан Андрианов, неговата годеница Калина Василева, Тинка Паунова и още една българка, припомня \"Фокус\". 
Терористичното нападение, което причини смъртта на 191 души и рани други 1900 в Мадрид, предизвика политическо разцепление, което все още пречи на испанското общество да излекува раните, пише френският вестник Le Monde. Страната избегна затягането на сигурността, което последва атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ.
Генералният секретар на ООН Кофи Анан предложи в Мадрид глобална стратегия, респектираща “човешките права и върховенството на закона” за борба срещу тероризма “една от основните заплахи, пред които е изправено човечеството в наши дни”. В обръщението си пред международната конференция за Демокрацията и тероризма, организирана по случай първата годишнина от атентатите в Мадрид, Анан подчерта, че голяма част от мерките, приети от отделните държави за борба срещу тероризма, “представляват посегателство върху човешките права и основните свободи”.По-големите терористични актове след 11 септември 2001.  http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Училища били следващата цел на атентаторите от 11 март | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди