изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:14 EET
Едни от най-добрите състезателни коне са шарените    
ЛюбопитноОтглеждането на коне в България все още е само скъпо хоби, отколкото печеливш бизнес, твърди Стоян Арнаудов, собственик на единствената в страната база за разплод на шарени коне.

Едва през последните 1-2 години има раздвижване на пазара за расови коне в България и към нашата продукция има интерес от чужбина.

Едни от най-издържливите състезателни коне са шарените. Стоян Арнаудов е избрал да развъжда именно тази порода, тъй като освен в България, към нея има голям интерес и от Германия, Турция и Гърция. За да подобри селекцията си, Стоян закупува северноамерикански кон, който използва само за разплод. Прави кръстоска с наша източнобългарска порода и резултатът, според него, е повече от добър.

"Добре обучен кон отива до 20-30 000 евро. Като сега в България има от Германия закупени коне до 40-50 000 евро на кон, но обучен кон, който скача 1.20 м - 1.30 м до 1.50 - 1.60 м височина", казва Стоян Арнаудов.

Въпреки интереса към тези животни, все още инвестициите в България не са оправдани, споделя Арнаудов: "Все още не се изплаща,това е просто едно много голямо хоби. Който се залюби с конете, това е страшно хоби".

Стоян Арнаудов е един от първите, който се включи в кушиите на Тодоровден.

Ивелина Стефанова, кореспондент на БНТ в Добрич
http://news.bnt.bg/

 


Сходни връзки

Едни от най-добрите състезателни коне са шарените | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди