изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:46 EET
Все още няма данни за цунами след земетресението, обяви Индонезия    
Новини

Джакарта. До момента правителството на Индонезия не е получило данни за образували се вълни цунами след мощното земетресение край северната част на остров Суматра. Земетресението е продължило 3 минути.

Последната унищожителна експлозия е била преди 74 000 години на остров Суматра

Огромен вулкан заплашва земята

Той дреме под Йелоустоун, чакат го да изригне



Това заяви пред Ройтерс министърът на информацията на Индонезия Софян Джалил. По думите му властите внимателно следят ситуацията във всички части на остров Суматра и събират информация.
Властите в Шри Ланка започнаха експедитивното евакуиране на населението на източния град Тринкомалее поради опасения от възникване от цунами след земетресението в Индонезия, предаде Ройтерс.
Според различни източници мощното земетресение, което разтърси северната част на остров Суматра, е с магнитуд между 8,2 и 8,5 по скалата на Рихтер.
Индонезия обяви, че съществува опасност от възникване на цунами, след като мощно земетресение разтърси северната част на остров Суматра, предаде АФП.
Земетресението е нанесло щети на най-малко един индонезийски остров, предаде телевизия CNN. Не се съобщават повече подробности. Американският Тихоокеански център за предупреждение за цунами предупреди, че мощният земен трус край бреговете на остров Суматра може да причини “крайно опустошителни вълни цунами” и призова властите в района към “незабавни действия”, предаде Ройтерс. Отправен е призив да бъдат евакуирани местните жители в радиус на около 1 000 км от епицентъра.
Вероятността от цунами след мощното земетресение в северната част на остров Суматра не може да бъде отхвърлена. Това заяви министърът на науката и развитието на океана Капил Сибал пред АФП.
Метеорологичният институт на Тайланд издаде предупреждение за възникване на цунами след мощното земетресение, разтърсило остров Суматра. Отправен е призив на жителите в Южен Тайланд да се евакуират.
Земетресение с магнитуд 8,2 по скалата на Рихтер разтърси северната част на остров Суматра в Индонезия, причинявайки паника сред местното население и прекъсвайки електропроводи в района. Земният трус е усетен в столицата на Малайзия Куала Лумпур, където гости и местни жители са били евакуирани от високите етажи на хотели у апартаменти. Епицентърът на земния трус е бил регистриран между главните градове Педанг и Медан, на около 1 400 км северозападно от Джакарта. Ръководителят на Метеорологическата и геофизична агенция на Индонезия Сухарджоно е съобщи, че епицентърът на мощното земетресение от 8.2 по скалата на Рихтер, което разтърси северната част на Суматра, е бил между островите Ниас и Симеулеу. Дълбочината на земния трус е била 30 км. Земетресението е продължило около 3 минути. Телевизия CNN съобщи, че съществува риск от възникване на цунами и е обявено предупреждение в региона.
Земетресението е станало приблизително в същия регион, в който на 26 декември 2004 г. земен трус с магнитуд 9-та степен по Рихтер отне живота на около 273 000 души.
  http://www.focus-news.net

НОВАТА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА ПРИПОМНЯ

Огромен вулкан заплашва земята   
 Автор:   
 Дата:  2005-03-20 @ 10:23 EET  
Скрит дълбоко под земната повърхност се спотайва един от най-разрушителните, но най-малко проучени земни природни феномени - супервулканът. На Земята има само няколко от тях, но дори един да изригне, ще бъде фатален за милиони хора.

Експлозията от избухването му ще се чуе по целия свят. Небето ще се смрачи, ще завали черен дъжд и Земята ще потъне в зима, която е подобна на ядрената.

Обикновените вулкани изригват стълб магма - разтопен камък от дълбините на Земята. Тя се излива на повърхността и се втвърдява, докато се стича по склоновете на планината. Така се получават конусовидните планини, които неизменно свързваме с вулканите. Супервулканите се образуват, когато магмата се издига от мантията на Земята и не изригва веднага. Тя създава клокочещ резервоар върху земната кора. Този дупка много бързо се разраства и придобива огромни размери. Вътре се създава колосално напрежение, което рано или късно изригва.
Последният супервулкан, който е изригнал на Земята, е Тоба, на остров Суматра. Това става преди 74 000 години. Той е бил десет хиляди пъти по-силен от обикновените вулкани и предизвиква световна природна катастрофа, която напълно променя живота на Земята.
Учените знаят, че вече е настъпила ерата, в която ще се събуди още един такъв супервулкан, но все още не знаят точно кога и къде. Те обаче са установили, че под един от най-разкошните природни резервати на света е заложена истинска бомба. Американският природен парк Йелоустоун е всъщност един от най-големите супервулкани на света. Учените са установили, че той изригва в определен цикъл от 600 000 години. Последното изригване е било преди 640 000...

Спящият гигант диша, установиха вулканолози. Те проследиха движение на магма под парка и изчислиха, че миналия век земната кора в някои части на Йелоустоун се е надигнала със 7 сантиметра. Дали това е просто невинно движение на лава, която се мести от една част на земната мантия в друга? Или е признак за нещо много по-сериозно като надигане на разтопена лава?

Учените все още нямат отговор на тези въпроси, но знаят със сигурност, че ако Йелоустоун в US, щата Уайоминг, изригне, това ще доведе до ужасяващи последствия за целия свят. Огромни територии от САЩ ще бъдат изтрити от лицето на земята. Икономиката на страната ще рухне и хиляди ще загинат. Цялата планета ще усети ужасяващата експлозия.

Учените, които изследват климата, установиха, че при изригването си Тоба е изхвърлил в стратосферата огромно количество сяра и пепел, които покрили Земята и не допускали слънчевите лъчи да достигнат до повърхността. Това причинило рязко падане на температурите на Земята. Според повечето учени хората са измирали масово. Спасили са се не повече от няколко хиляди души. Човечеството е било на ръба на оцеляването. И това може отново да се повтори…

 


Сходни връзки

Все още няма данни за цунами след земетресението, обяви Индонезия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди