изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:51 EEST
Реакции във Ватикана след новите публикации за атентата срещу папата през 1981 г.    
Новини Атентатът срещу Папа Йоан Павел Втори на 13 май 1981 година отново привлече вниманието на италианския и международния печат след разкритията за документи на тайните служби на бившата ГДР, изпратени на България още през 2002 г., се казва в информация на българската секция на Радио Ватикана, излъчена днес.

Според италианските медии с това се увеличава увереността, че атентата е дело на международен заговор, организиран от съветския Комитет за държавна сигурност /КГБ/ със сътрудничеството на тайните служби на държави от Източна Европа, включително българската бивша Държавна сигурност. Към това римският всекидневник \\"Република\\" добавя и нови разкрития на атентатора Али Агджа, които пряко засягат Ватикана. По-точно, че е имал помощта на свещеници и кардинали за осъществяване на атентата. За реакциите във Ватикана говори кардинал Роберто Тучи. Що се отнася до публикуваните във в. \\"Република\\" твърдения на Агджа, съдържащи се в новата му книга, че е имал помощници във Ватикана, кардиналът заяви: \\"Мисля, че това е голяма лъжа, тъй като Агджа винаги е насочвал по фалшиви следи, вместо да разкрие истински факти. Днес излизат наяве някои документи на бившата Щази и най-интересното е да се разбере дали наистина е имало решение за атентата на високо равнище в московската йерархия. Според тези документи, организирането му е поверено на България, която си служи с Агджа, който е замесен не само поради политически причини, а много вероятно и по религиозни, тъй като е свързан с ислямската фундаменталистка групировка \\"Сивите вълци\\". Тоест, Агджа е използван. И Щази трябва да покрие всичко това чрез дезинформация и да създаде силни пречки за съмняващите се в сценария на онези, които са организирали атентата и са направлявали Агджа\\". Съмнението, че \\"българската следа\\" е била изпълнител на нарежданията на съветския КГБ, остават\\", завършва кардинал Тучи.
 


Сходни връзки

Реакции във Ватикана след новите публикации за атентата срещу папата през 1981 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.15 секунди