изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:16 EET
МИЛАН МИЛАНОВ СТАНА ПЧЕЛАР НА ДОБРУДЖА    
Новини

Милан Миланов от Добрич бе обявен от \"Добрички панаир\" за Пчелар на Добруджа за 2004 година. Критериите за избирането му са брой пчелни семейства; професионален стаж; нови технологии; инвестиции, уточни шефът на \"Добрички панаир\" Екатерина Димова.



Милан Миланов има 450 кошера в селата Росица и Пчеларово. Пчелната му къща е оборудвана изцяло с техника на италианската фирма \"Лега\". Реализирал е два проекта по САПАРД и JOBS и е единственият кандидат за лицензиране като майкопроизводител.

\"На 46 години съм. Започнах да се занимавам с пчеларство от 1998 година с 60 кошера, оставени от баща ми. Сега имам 450. Медът, който произвеждаме в България, е абсолютен. Защо не изнасяме навън чист мед с българска марка, ние, производителите, не знаем. До нас не стигат такива неща. Мен ме тревожи повече разединението на българските пчелари. Търговците могат да се обединят и да се договорят за изкупна цена от 1,80 лв. за килограм, а ние не можем да се обединим да не им даваме продукцията си на такава цена. Преди години, по времето на Тодор Живков, държавата даваше по 5 лева на кошер за опрашване. В Словения преди всеки сезон се отпускат по 14 евро на кошер. Тук нашата държава се страхува да вложи пари в нас\"- каза Милан Миланов

Според него, основният мед в Добруджа е слънчогледовият. Най- скъпият е акациевият, а най- атрактивният е медът, добиван от растението фацелия, което е най- медоносното растение в света. Тук то се сее втора година, но в редки количества, защото семето е много скъпо.

Истинският мед се познава по кристализирането. Всеки чист мед, без акациевият, на 30-ия ден трябва да кристализира. Акациевият мед си остава винаги течен, обясни Миланов.

 


Сходни връзки

МИЛАН МИЛАНОВ СТАНА ПЧЕЛАР НА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди