изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:58 EET
Най-после и ЦРУ свали версията си ”българска следа”    
Новини ЦРУ е търсил, но не е открил доказателства за съпричастност на КГБ към покушението срещу папа Йоан Павел ІІ през 1981 г.


Това заяви в интервю по телевизия “Фокс” известният американски дипломат, бившият посланик на САЩ в Москва Джак Матлок.
Матлок каза, че Белият дом е поискал от ЦРУ да провери възможността КГБ на СССР да е участвал в покушението срещу Йоан Павел ІІ, извършено през 1981 г. През 1983 г., когато генералният секретар на КПСС беше бившият председател на КГБ, се постави въпросът дали Роналд Рейгън може да се срещне с Юрий Андропов, ако съществуват сериозни доказателства за участие в атентата срещу папата, каза Матлок.
“Помолихме ЦРУ да провери доказателствата толкова подробно, колкото само те могат”, съобщи бившият посланик. Той припомни, че редица висши ръководители на ЦРУ тогава са имали подозрения за възможна съпричастност на КГБ, който тогава контролираше българските спецслужби, с които американците свързваха стрелялият срещу папата терористи Али Агджа.
“След подробно разследване те стигнаха до заключението, че Агджа е абсолютен лъжец. Той е разказвал взаимно противоречащи си истории и няма никакви убедителни доказателства, че КГБ е стоял зад това покушение”, заяви Матлок. При това той съобщи, че е видял информациите в италианските медии за документи на ЩАЗИ, в които се твърди за съпричастност към атентата срещу папата на действали уж по указания от СССР източногермански и български спецслужби. “Не мога да съдя доколко тези документи са надеждни”, подчерта бившият дипломат.
Припомняме, че подозренията за \\"българска следа\\" в покушението срещу покойния вече Папа Йоан Павел II възникнаха след \\"разкритията\\" на американската журналистка Клеър Стърлинг. Тя базираше своята версия именно на получени сведения от ЦРУ. Първите публикации на Стерлинг започваха приблизително така: \\"Сред обвитите в бръшлян стени на Джорджтаун, където редовно си дават среща бившите състуденти - сега шефове в ЦРУ, няма съмнение, че българите опитаха да убият папата...\\"
В продължение на 25 години ЦРУ не излезе с официална позиция по случая. Признанията на посланик на САЩ в Русия от времето на \\"най-студената война\\", със сигурност близък до ЦРУ, могат да означават само едно - негласно \\"изпускане на парата\\" от балона \\"българска следа\\". http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Най-после и ЦРУ свали версията си ”българска следа” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди