изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:29 EET
7 АПРИЛ - ДЕН НА ЗДРАВНИЯ РАБОТНИК    
Новини

ПРАВИЛНИЯТ ПЪТ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ЕВРОПЕЙСКИЯТ

Лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, санитарки... - всички те днес отбелязват своя професионален празник - Деня на здравния работник. Работещите в \"Нова добруджанска трибуна\" казваме едно голямо БЛАГОДАРЯ! - на всички, които са ни лекували и са давали живот на децата ни през годините. По повод празника се обърнахме към народния представител д-р Антония Първанова, към ръководители на здравни заведения и лекари с въпроса: Става ли по-европейско здравеопазването в България? Ето какво споделиха те.

 



Д-р Антония Първанова - народен представител от НДСВ: \"Здравеопазването в България, при всички случаи, върви в правилната посока на модернизиране. Докато обществените взаимоотношения са много по-модерни и европейски, то съсловните интереси остават по-консервативни. Бъдещата реформа в България е точно тези съсловни интереси да добият едно по-съвременно звучене в контекста на европейското обществено здраве.\"

Д-р Димитър Карадимов – директор “Медицинска дейност” на МБАЛ “Царица Йоанна” /ИСУЛ/ - София: \"Здравното заведение, което аз ръководя, е коренно различно от това, което е в страната. Това е една от най-големите болници, най-оборудваната и най-търсената. Има 17 републикански специалисти, които консултират в цялата страна и 6-7 монополни клиники. Говорейки за финансовия дефицит, както във всички болници, има го и при нас. Но намираме начин да се справим с консумативите, благодарение на тези монополни дейности.\"

Д-р Евгений Георгиев - управител на Психиатричен диспансер-Добрич: \"Става, но бавно и трудно. По принцип в нашата болница през м.г. въведохме нова квалификация на болестите по европейските стандарти. Но само с ентусиазъм не става, нужни са повече средства.\"

Проф. Енчо Калчев - директор на \"Медицински център-Албена\": \"Независимо от това, че реформата не върви леко, като цяло има положителни тенденции - както в частните здравни заведения, така и в държавните. Те започнаха да се адаптират към европейските стандарти.\"

Д-р Жанина Калинкова - изпълнителен директор на МБАЛ в Добрич: \"Естественият ни стремеж е да правим всичко възможно здравеопазването ни да стане европейско. Защото новите правила, новите договори, които сключваме с касата, с Министерството на здравеопазването, налагат такъв подход. Нашият стремеж е да съчетаем възможностите с разбирането, че правилният път е този - европейският.\"

Д-р Ивелин Марков - управител на ДКЦ I:\"Аз смятам, че вървим на там. Поне заведението, което аз ръководя, е перфектно по отношение на чистотата и подредбата, на достъпа и богатата информация, която предоставяме на пациентите. Сега вече работим по отношение на качеството, за да стане и то европейско.\"

Д-р Росен Стойчев - съдов хирург в Национална кардиологична болница - София: \"Определено смятам, че става по-европейско. Първо - по отношение на апаратурата, която се вкарва в страната ни. Второ - на режима на консултиране, приемане и лечение, пациентите не се бавят. И не на последно място - подобряват се качеството и диапазонът на оперативните интервенции.\"

Доц. Ташо Ташев - зам.-управител по медицинската част на МБАЛ-Тервел: \"Специално за болницата в Тервел смятам, че за по-малко от година бе постигнат значителен прогрес и вече е по-близо до Европа. Това стана с осигуряване на много видни специалисти и апаратура, с въвеждането на нова организация по отношение на финансовите въпроси и освежаване на сградата, с разкриването на Медицинския център.\" НДТ

 


Сходни връзки

7 АПРИЛ - ДЕН НА ЗДРАВНИЯ РАБОТНИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди