изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 21:41 EEST
Светът се прости с папата Войтила. Тълпата го иска светец    
Новини Във Ватикана приключи траурната церемония по погребението на папа Йоан Павел II, известен и познат в цял свят със светското си име Войтила.


Стотици хора припаднаха по време на церемонията в Рим и получиха лекарска помощ. Под аплодисментите на присъстващите на площад \\\"Свети Петър\\\" към 13.30 часа българско време заупокойната литургия завърши и ковчегът на папата беше внесен в базиликата \\\"Свети Петър\\\", в чиято крипта беше положен. Камбаните на базиликата започнаха да бият, когато ковчегът беше понесен към църквата.
Достъпът на поклонници до криптата на базиликата “Св. Петър” във Ватикана, където бе погребан Йоан Павел II, няма да бъде разрешен преди понеделник.  Полагането на тленните останки в криптата не беше предавано по телевизиите.
Ковчегът с папата беше завързан с червени ленти, върху които беше сложен печатът на Апостолическата Камара, на Апостолическата Префектура и на Службата за литургии. След това ковчегът бе поставен в други две дървени каси, които бяха запечатани отново с клейма като предишните. Върху лицевата част на ковчега ше бъдат поставени кръстът и гербът на папата.
В продължение на девет дни в базиликата „Свети Петър“ ще бъдат отслужвани молебени за папата от кардиналите, присъстващи във Ватикана, които ще изберат новия папa. Това е обичай, утвърден още от папа Григорий Х през 13 век и носи името Новендиали от латинското \\\"новем диес\\\" - девет дни.
Светец без да е канонизиран
Събралата се на площад Свети Петър в Рим милионна тълпа призова в края на траурната литургия папа Йоан Павел II да бъде незабавно канонизиран. Тълпата дълго време скандираше: \\\"Да бъде обявен за светец веднага. \\\"Аплодисментите и скандиранията на поклонниците прекъснаха литургията, водена от кардинал Рацингер.
Йоан Павел ІІ “ни вижда и ни благославя”, заяви кардинал Йозеф Рацингер, в заключение на словото, по време на траурната меса по повод погребението на папа Йоан Павел ІІ. Точно в 12 часа българско време приключи заупокойната меса в памет на покойния папа Йоан Павел II, отслужена от кардинал Рацингер.
Церемонията
Точно в 11 часа българско време започнаха да бият камбаните във Ватикана. Започна церемонията по погребението на папа Йоан Павел II, в която участваха близо 200 държавни и правителствени глави от цял свят, сред които и българският президент Георги Първанов, предаде Би Би Си. Лидери на държави, правителства и църкви от цял свят, някои от които са в непримирими конфликти помежду си, застанаха един до друг на площад „Свети Петър“, за да отдадат последна почит на папа Йоан-Павел II. Това е най-голямото погребение за всички времена, тъй като за него в Рим пристигнаха близо 4 милиона вярващи.
Площадът обаче успя да побере \\\"едва\\\" 1 млн. души, които следят на живо церемонията по погребението на папата.
Малко преди 11 часа Ватикана затвори вратите на базиликата \\\"Свети Петър\\\", където през последните три дни тялото на папа Йоан Павел Втори беше изложено за поклонение. Досега покрай ковчега са минали около 2 000 000 скърбящи, които с часове чакаха, за да влязат в базиликата.
За погребението, продължило три часа.
Църковната служба и самият погребален ритуал след нея бяха извършени според правилата, утвърдени от самия папа Йоан Павел II през 1996 г. За тях стана известно едва сега, тъй като можеха да бъдат разсекретени само след смъртта на папата.
Малко преди началото на погребението тленните останки на папата бяха поставени в дървен ковчег в предверието на базиликата „Свети Петър“. Преди затварянето на ковчега лицето на папата беше покрито с бял копринен воал и прочетена молитва от камерленг кардинала, който координира целия процес след смъртта на папата.
В ковчега са поставени монети, изсечени по времето на Йоан-Павел II, както и документ, описващ на латински живота му, който ще бъде прочетен по време на церемонията. След църковната служба ковчегът с тленните останки на папата беше отнесен до мястото за погребението в подземията на базиликата. Ковчегът беше придружен от много тесен кръг представители на Светия престол, както и от роднини на папата.
Ковчегът беше затворен в присъствието на шамбелана на Светия престол кардинал Едуардо Мартинес Сомало, доайена на кардиналската колегия кардинал Йозеф Ратцингер, викария на Рим кардинал Камило Руини, бившия държавен секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано, както и на частния секретар на Йоан Павел Втори монсиньор Станислав Дзивиш.
На службата на площад „Свети Петър“ присъстваха и главите на много църкви от цял свят. На нея ще дойде лично Вселенският патриарх Вартоломей, който се е срещал неведнъж с папата, архиепископът на Атина и глава на Гръцката православна църква Кристодолус, както и номер две в Руската патриаршия митрополит Кирил. Патриарх Максим няма да бъде, както казаха от Българската църква заради напредналата му възраст, но ще дойдат Видинският и Русенският митрополит, както и Викарият за Западна Европа.
Припомняме, че Светият отец почина в 21.37 часа в събота, 2 април. Ден преди погребението бе огласено завещанието на покойния понтифик. \\\"Бдете, тъй като не знаете кога ще дойде Господ\\\", така започва завещанието, което папата пише от 1979 г. Какво още се казва в завещанието?

\\\"Бдете, тъй като не знаете кога ще дойде Господ\\\".
Така започва завещанието на Папа Йоан Павел II, което беше оповестено в четвъртък, съобщи РИА Новости. През 2000 г. папата обмислял да подаде оставка след живот \\\"в един труден век, който завърши\\\". Той е мислил за оттегляне, след като е разбрал, че е болен от паркинсон.
В завещанието си папата иска всичките му лични бележки да бъдат изгорени.
През 1982 г. Папа Йоан Павел II обмислял възможността да бъде погребан в родната му Полша, става ясно още от завещанието му. Накрая обаче оставил решението за това къде да бъде погребан на Колегията на кардиналите. Папата обмислял да бъде погребан в \\\"голата земя\\\", а не в саркофаг.
В завещанието си папата благодари на целия свят и на другите религии за подкрепата им през живота му.
От завещанието се разбира, че понтификът не оставя никаква собственост.
През 1981 г., когато турчинът Али Агджа стреля срещу папа Йоан Павел II, Светият отец е бил спасен от “божието провидение”, се казва още в завещанието на папата. Отново благодарение на “божието провидение” Студената война е приключила без “ядрен конфликт”, се посочва още в текста.
Папа Йоан Павел II е започнал да пише духовното си завещание през март 1979 г.
Завещанието е написано на 15 страници, в оригинал на полски език, и впоследствие преведено на италиански.
За пръв път в историята Конклавът на кардиналите, който ще избере наследник на папа Йоан Павел II ще се проведе на цялата територия на Ватикана, а не само в Сикстинската капела. Процедурата по избора започва на 18 април.
Светият отец ще бъде погребан в петък в 11.00 часа българско време. Около 4 милиона поклонници от всички краища на света вече са в Рим. Над 200 държавни глави ще изпратят Папа Йоан Павел II в последния му път. За погребението в Рим са пристигнали 500 000 поляци. В Италия полските поклонници ще могат да се обаждат безплатно на обявен телефонен номер от всеки уличен телефон в случай на необходимост. Те ще бъдат обслужвани от оператор, говорещ полски език. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Светът се прости с папата Войтила. Тълпата го иска светец | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди