изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:30 EEST
Новият папа избрал името на покровителя на Европа    
По света Ватикански експерти казват, че новият папа е избрал много внимателно името на св. Бенедикт, покровител на Стария континент.


Това име е използвано за последен път от Бенедикт XV, който е бил папа по време на Първата световна война и е полагал дипломатически усилия за постигане на мир - тема, много важна за Йозеф Рацингер. 78-годишният кардинал, известен още като \"бронираният кардинал\", е първият германец на Светия престол от 480 години и най-възрастният кардинал от 100 години насам, избран за папа.За Германия избирането на кардинал Рацингер беше сензация, защото въпреки всичките си предимства, той е германец. А светът не е забравил холокоста и ролята на католическата църква по време на нацизма. Но за кардиналите в конклава националността явно няма значение, коментира Би Би Си.
Новият папа държа първата си проповед като глава на Римокатолическата църква в сряда от 10.00 ч. българско време. На литургията в Сикстинската капела присъстваха всички 114 кардинали, които участваха в конклава. Бенедикт XVI пое ангажимент “да работи, без да пести енергия, за възстановяването на пълното единство между всички християни”. В същото време - и да води диалог с “онези, които изповядват други религии”, както и с другите цивилизации и с атеистите.
Часове след избора му братът на новия папа 81-годишният Герг Рацингер каза, че бил \"шокиран\" от избирането на брат му заради \"напредналата\" възраст и здравословното му състояние: \"Много съм изплашен. Вярвах, че напредналата възраст и нестабилното му здраве бяха достатъчна причина за кардиналите да потърсят някой друг\", заяви възбуденият прелат в интервю за германската телевизия ARD. \"Но кардиналите така решиха, това е волята на Господ\", добави той.
Агенциите припомнят интервю на кардинал Рацингер за френския вестник “Фигаро”, дадено през 2004 г., в което заявява по повод започващите преговори за присъединяване на Турция към ЕС, че не смята Турция за европейска страна. “Турция винаги е била друг континент, който винаги е контрастирал с Европа”, каза той.
Междувременно Пекин призова папа Бенедикт XVI да скъса връзките си с Тайван и да не се меси във вътрешните работи на Китай, за да се създадат условия за по-добри китайско-ватиканските отношения, съобщи АФП.
Новоизбраният папа Бенедикт XVI най-вероятно ще проведе своята първа официална визита през август, когато ще посети Германия. Той говори свободно десет езика, обича да чете и признава, че една от любимите му книги е “Степният вълк” на Херман Хесе. От руските автори отдава предпочитания на Достоевски. Той е твърд консерватор по такива сложни теми като контрацептивите, абортите и хомосексуализма. Дори в началото на конклава той предупреди останалите кардинали да не се поддават на модерните религиозни тенденции. Вероятно затова президентът Буш го нарече \"мъдър и знаещ човек, който служи на Бога\". http://novini.dir.bg/

ФОТОГАЛЕРИЯ \"ВАТИКАНА\"

 


Сходни връзки

Новият папа избрал името на покровителя на Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди