изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:40 EEST
Американските сили задържаха шестима души във връзка със свалянето на българския хеликоптер в Ирак    
НовиниБагдад. Армията на САЩ обяви, че са задържани шестима заподозрени във връзка със свалянето на българския хеликоптер Ми-8 в Ирак, предаде АП.


Иракски цивилен е помогнал на американските войници в локализирането на заподозрените, които са били задържани в две къщи северно от Багдад. Агенция Ройтерс съобщава, че арестите са били извършени след сигнал на иракски цивилни, които насочили американските сили към къщите, в които живеят заподозрените. Трима души и материал за направа на бомби са били заловени в първата претърсена къща. По-късно военнослужещите са арестували във втора къща още трима заподозрени в момент, в който сглобявали взривно устройство. АП допълва, че иракски цивилен съобщил на американските военни къде е паркиран син пикап, използван при нападението и ги завел до мястото. Когато военнослужещите пристигали в района, местни жители са потвърдили информацията и им показали къде живеят заподозрените, се отбелязва в документа. Всичките шестима задържани в момента се разпитват.
Телата на загиналите при катастрофата на българския хеликоптер в Ирак са транспортирани до американската военновъздушна база в град Балад на 75 км северно от Багдад, обяви армията на САЩ. Авиоотряд от Трета пехотна дивизия ще откара останките от разбилата се машина до международното летище в Багдад за по-нататъшно разследване.
Коалиционните сили са изпратили вчера следователи на мястото, на което се разби българският хеликоптер Ми-8 в Ирак с 11 цивилни на борда, трима от които българи, предаде АП. Екстремистката групировка “Ислямска армия в Ирак”, която пое отговорност за нападението, публикува видеозапис в Интернет. Вижда се как терористите обикалят останките на свалената машина. Те минават покрай две мъртви тела, след което попадат на жив човек в син пилотски комбинезон, който лежи по гръб във високата трева. Терористите му казват да стане. Той казва на английски: "Счупен е", говорейки за крака си. Моли терористите да му подадат ръка, но те отказват. След като мъжът се изправя, терористите го отвеждат на няколко крачки. Един от тях го разстрелва отблизо с множество единични изстрели, докато вика “Аллах е велик!”
Американски официален представител, пожелал анонимност, заяви в Багдад, че следователите проучват възможността убийството да е отделен инцидент и записът да е “залепен” с този на разбиването на хеликоптера. Мъжът на записа, обаче, е разпознат като пилот Любомир Костов, според директора на “Хели Ер” Михаил Михайлов, чиято собственост е машината.
АП посочва, че не са открити по останките на хеликоптера фрагменти или следи от попадение от ракета.
Следователи, под ръководството на американския полковник Пол Брикър са посетили вчера сутринта мястото на инцидента, обяви армията на САЩ.
Заместник-министър Гергана Грънчарова заяви, че Министерството на външните работи не може да потвърди, че заснетият човек във видеозаписа, разпространен от “Ислямска армия в Ирак” е българинът Любомир Костов, както по-рано беше съобщено.
Трима българи загинаха в четвъртък при ракетен обстрел срещу хеликоптер Ми-8 на авиокомпания "Хели Ер" близо до Тикрит, северно от Багдад.
Втора иракска групировка – “Армия на муджахидините” – пое отговорността за свалянето на транспортния хеликоптер Ми-8 вчера в Ирак, съобщи агенция ИТАР-ТАСС.
Катарската телевизия “Ал Джазира” е излъчила видеозапис, направен от екстремистите, на свалянето на хеликоптера. На записа се вижда как срещу машината са изстреляни няколко реактивни снаряда. Автентичността на записа не може да бъде потвърдена.
В четвъртък групировката "Ислямска армия в Ирак" обяви в изявление в Интернет сайт, че е свалила българския хеликоптер в Ирак, при което загинаха 11 души, сред които - трима българи. Любомир Костов, Георги Найденов и Стоян Анчев са имената на загиналите пилоти.
“Ислямска армия в Ирак поема отговорността за свалянето на хеликоптера и за отнемането на живота на всички на борда”, се посочва в изявлението, публикувано в Интернет сайт, често използван от иракски бунтовници. В текста се посочва, че скоро ще бъде публикувано цялото изявление, както и хиперлинк към видеозапис на нападението.
Автентичността на текста не може да бъде доказана, но е известно, че е публикувано от Интернет потребител, който често публикува изявления на групировката.
Шестимата американци, които са сред загиналите в сваления български хеликоптер в Ирак, са били служители на фирма “Блекуотър”, съобщи АФП, като се позова на високопоставен източник от американското посолство в иракската столица. Той е потвърдил, че останалите трима загинали членове на екипажа са български граждани. “Блекуотър” е фирма, ангажирана с осигуряването на охранителни конвои на американски и иракски лица. В хеликоптера са пътували и двама охранители, които са били филипинци, според съобщението на българското Министерство на транспорта и съобщенията. Според канадската компания “Скай Линк”, която е наела българския хеликоптер, двамата охранители, които са пътували на борда, са от Фиджи, предаде АП.
Изпълнителният директор на "Хели Ер" Михаил Михайлов и негови сътрудници заминаха за Багдад към полунощ. От Летище Горна Оряховица за Багдад излетя самолет на “Вега Еърлайнс”, с който пътува изпълнителният директор на “Хели Ер” Михаил Михайлов и негови сътрудници.
Целта е заедно със своя наемодател фирмата “Скай Линк” и местните власти представителите на “Хели Ер” да изяснят обстоятелствата за тежката катастрофа, както и да организират връщането на техниците от обслужващия персонал на авиокомпанията, които са в Багдад.
Представителите на “Хели Ер” ще се погрижат за тленните останки на загиналите българи.
Хеликоптерът Ми-8 е бил използван за транспорт на иракски и американски пътници през Ирак, включително и на журналисти.
Министерство на отбраната в София съобщи, че хеликоптерът Ми-8 е бил свален от ракета, близо до Тикрит, отбелязва АФП.
31 американски военнослужещи загинаха, след като на 26 януари хеликоптер се разби в пустинята северно от Багдад.
От началото на военната операция в Ирак през март 2003 г. най-малко 24 американски самолети и хеликоптери са се разбили в Ирак, отнемайки живота на близо 80 военнослужещи.
Вертолетът МИ-8 LZ-CDV е в летателна годност, притежава удостоверение за регистрация и удостоверение за летателна годност №1892 от 16 юли 2004 г., което е с валидност до 15 юли 2005 г.
Хеликоптерът е бил нает от канадската фирма “Скай Линк” за извършване на услуги по време на изборите в Ирак и е останал да изпълнява други задачи в страната, уточни собственикът на “Хели Ер” пред експерти от ГВА.
“Хели Ер” има издадено свидетелство за авиационен оператор на 16.09.2004 г., което е валидно до 25 септември 2006 г.

Агенция “Фокус” припомня:

На 31 март 2004 г. четирима американски граждани са отвлечени и убити във Фалуджа. Отговорност за убийството поема групировката “Ислямска армия в Ирак”
През юли 2004 г. същата групировка отвлича филипински шофьор в Ирак. Групировката не приема предложения й от правителството откуп. Тя дава на филипинското правителство ултиматум да изтегли контингента си от Ирак като няколко пъти променя срока, в който това да се направи. Филипинското правителство отговоря на исканията и изтегля контингента си от Ирак.
През месец юли 2004 г. групировката “ Ислямска армия в Ирак “ отвлича египетски шофьор. Първоначалното й искане е да бъде платен откуп в размер на 1 млн.долара., но след това тя настоява компанията работодател да прекрати дейността си в Ирак .
През месец август 2004 г. е отвлечен италиански журналист. Групировката иска Италия да изтегли контингента си след като искането не е изпълнено, той е убит.
В края на август 2004 г. са отвлечени двама френски журналисти, докато пътуват за Наджаф. Те са освободени няколко месеца по-късно.
На 1 октомври 2004 г. групировката “Ислямска армия в Ирак” обявява по телевизия “Ал Джазира, че е похитила деветима души – шестима иракчани, двама ливанци и две индонезийки. В замяна на двете похитени индонезийки организацията иска да бъда освободен духовният лидер на “Джамаа исламия”. В замяна на ливанските граждани групировката иска изтеглянето на всички ливански граждани от Ирак. На 4 октомври групировката освобождава двете индонезийки след като духовният лидер на “Джамаа исламия” отказва да бъде освободен по този начин.
На 15 октомври 2004 г. терористичната групировка “Ислямска армия в Ирак” заплашва да атакува всички италиански граждани в случай, че страната им не изтегли контингента си от Ирак.
На 18 октомври групировката обявява, че е екзекутирала двама македонски граждани, които шпионирали за американската армия. Информацията е съобщена от телевизия “Ал Джазира”. Потвърдено е, че екзекутираните македонски граждани са Далибор Лазаревски и Зоран Наковски - двама от тримата отвлечени на 23 август 2004 г. заедно с Драган Маркович. Няколко дни по-късно след доклад на македонската експертна група, разгледала материалите в катарската телевизия, става ясно, че е екзекутиран и третият македонски заложник Драган Маркович.
На 24 октомври 2004 г. групировката поема отговорността за убийството на американски дипломат в Багдат.
На 29 октомври телевизия “Ал Джазира” излъчва запис, в който групировката твърди, че е отвлякла двама шофьори от Шри Ланка.
В началото на ноември месец 2004 г. “Ислямска армия в Ирак” призовава за масови атаки срещу американските сили в отговор на американската операция в района на Фалуджа. В началото на 2005 г. групировката заплашва, че ще предприеме атаки и на американска територия.
На 6 януари 2005 г. групировката поема отговорността за експлозията на кола-бомба на 5 януари в град Хила, при която загиват 22 души.
На 10 януари терористичната групировка поема и отговорността за експлозията, при която загиват 8 украинци и един казахстански военнослужещ.
На 21 февруари “Ислямска армия в Ирак” освобождава двама индонезийци, отвлечени от нея по- рано.
На 9 март “Ислямската армия в Ирак” обявява, че е отвлякла двама саудитци. На записа, разпространен от медиите, групировката обвинява гражданите на Саудитска Арабия в сътрудничество на американската армия. На 6 април 2005 г. групировката заявява готовността си да освободи похитените.
На 29 март 2005 г. групировката “Ислямска армия в Ирак” поема отговорността за минометния обстрел на сградата, в която заседава иракския парламент. В съобщение в интернат групировката заявява, че нейни бойци са изстреляли четири минометни снаряда. http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Американските сили задържаха шестима души във връзка със свалянето на българския хеликоптер в Ирак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди