изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:41 EET
ЕСЕ ЗА ТРАБАНТА СПЕЧЕЛИ ЯПОНСКИ КОНКУРС    
ЛюбопитноДо финала в състезанието по ораторско майсторство през април достигнаха 17 души

С текста, който ви предлагаме по-долу, Силвия Андреева от Великотърновския университет (ВТУ) "Св.св. Кирил и Методий" спечели конкурса по ораторско майсторство на японски език и двуседмична екскурзия до Страната на изгряващото слънце.
Сред 17-те финалисти имаше и трима японисти в Софийския университет (СУ), двама от вечерния курс по японски към СУ, седем възпитаници на столичното 18-о СОУ в София, още двама от ВТУ (3), по един от Стопанската академия в Свищов и Шуменския университет.
Конкурсът в София, организиран от международната фондация "Св.св. Кирил и Методий", се състоя в средата на април за 11-а поредна година, а иначе в момента у нас японски език учат около 250 души, информират от посолството (BG.emb-japan.go.jp).
Според регламента участниците бяха разделени на две групи - начинаещи и напреднали, като всеки разполагаше с три минути за изказването си.
При начинаещите спечели Таисия Телалим от 18-о СОУ, която получи японски електронен речник, любезно предоставен от Японския клуб в София, за своята реч "Като птиците".
Ето и есето на победителката Силвия Андреева:

ИНТЕРЕСНОТО НАСЛЕДСТВО НА БЪЛГАРИЯ

Когато разговарям с чужденци, често ми задават въпроса "Какво е най-характерно за България?". Винаги отговарям с българските бродерии, киселото мляко, ракията. Но всъщност смятам, че най-характерното нещо за България е трабантът.
Трабантът е кола, създадена в Източна Германия около 1950 г. С много обич българите понякога наричат тази кола "кошница", защото е изработена от същия материал, от който се правят и кошниците. Купето на трабанта е смесица от дърво, хартия и пластмаса.
Като цяло колата е лека, затова дори да се развали по пътя, винаги можем да я бутаме до дома. Само че на село винаги трябва да внимаваме за кози и свине. Животните обичат вкуса на трабанта и ако не сме предпазливи, те могат да изядат половин кола!
Преди години в България се внасяха само автомобили, произведени в Източна Европа. Сред тях трабантът беше най-евтин и така много хора се сдобиха с него.
Дори днес тази кола е изключително евтина. Може да се купи за около 100 щ.д.
Въпреки това на чужденците нямат достатъчно пари, за да си го позволят. В чужбина трабантът е истинска антика. Затова е и много скъп.
В никакъв случай не може да се каже, че е удобно да се возиш с него, но в България все още често може да се види по пътищата.
Вече 50 години трабантът е свързан с живота на българите. Дори носи характерните черти на българите. В сравнение с другите коли е по-скромен, но затова пък е изключително упорит.
Днес трабантът постепенно се превръща в едно особено интересно наследство на България. Съществуват и много вицове, свързани с тази кола и тук бих искала да ви разкажа един от тях.
Попитали един "А бе ти доволен ли си от своя трабант?".
Човекът отговорил: "Разбира се, много съм доволен. Само един проблем имам. Трабантът ми е жълт и като отворя прозореца, хората си пускат писмата вътре." news.netinfo.bg/НДТ

 


Сходни връзки

ЕСЕ ЗА ТРАБАНТА СПЕЧЕЛИ ЯПОНСКИ КОНКУРС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди