изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:44 EET
ПРИСАЖДАНЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ИЛИ ФАНТАСТИКАТА СТАВА РЕАЛНОСТ    
Здраве

Интервю с д-р Руслан Николов - началник на неврохирургията в МБАЛ в Добрич



- Д-р Николов, какво се знае у нас за операциите по присаждане на стволови клетки /СК/?

- Трансплантациите на СК са скъпоструващи операции и засега се правят само в най-напредналите в икономическо и медицинско отношение страни - Китай, Русия, Израел, САЩ, Южна Корея и др. Видът и типът на този вид операции в известен смисъл са "засекретени", т.е. използваните технологии и получените резултати не винаги се огласяват и публикуват. Опити за тези операции се правят от около 15 години, но те все още са на експериментално ниво. За пръв път са прилагани при синдром на Паркинсон и болестта на Алцхаймер. Тези операции обаче не са панацея и резултатите в началото са били доста противоречиви. Най-общо става дума за недиференцирани клетки, които имат генетичния потенциал да дават в /развитието си/ начало на различни видове тъкани. Именно това им свойство се използва при имплантирането на СК в участъците на увреждания на Централната нервна система, главния гръбначен мозък. Все още няма публикации за точния начин на поведението на имплантираните СК в областта на огнищните поражения, получени при травми и увреждания при исхемична болест, вследствие на запушване на кръвоносни съдове, нарушаващи храненето на мозъчната тъкан. Може би тук е мястото да се уточни, че нервните клетки /невроните/ осъществяват две основни свои функции - първата е специфична, свързана с преработката на постъпващата информация и последващото й предаване, т.е. провеждане на трансформиран нервен импулс. Втората, неспецифична функция е тази, с която клетката осъществява своя метаболизъм, т.е. изхранването си и поддържане на жизнената си дейност. При някои от заболяванията на ЦНС от травматично, съдово дегенеративно или друго естество, може да бъде нарушена само една от двете функции. С други думи при запазена анатомична цялост на клетката /неврона/ е налице невъзможност тя да изпълнява основната функция на нервната тъкан. Тогава говорим за гранично състояние на НК, което подлежи на въздействие в определена посока - възстановяване на нормалната дейност на нервната тъкан.

- Какво точно е въздействието на присадените СК?

- Една от хипотезите на въздействие на СК е тази, че в своето развитие те се превръщат в помощни клетки, подпомагащи пълното функционално възстановяване на невроните. Поради тази причина с имплантирането на СК в огнищата на увреждане се цели да бъдат "събудени" невроните, които не са загинали, да се проведе реорганизация /индукция/ на нервните връзки в засегнатата нервна тъкан. Самата операция е свързана с достигане на увредения участък по оперативен път под микроскоп, като в огнището на увреждане се внедряват /имплантират/ предварително подготвените по съответна технология СК.

- Как се работи и от кога у нас?

- В България се прилага присаждане на СК от червен костен мозък, взет от крилото на собствената хълбочна кост, т.е. говорим за автотрансплантация. Тук е мястото да се спомене, че освен неврохирургичен, тези операции имат интердисциплинарен аспект, защото в подготовката на материала участват хематолози, микробиолози и др. специалисти.

- Има ли значение възрастта на пациента за ефекта от операцията?

- От голямо значение е. По-младият организъм има по-добър метаболизъм и се постигат по-добри резултати, защото жизненият потенциал на собствените тъкани е по-голям. Това от своя страна гарантира по-добро кръвоснабдяване и размножаване на имплантираните СК. Този метод условно е подходящ за лечението на всички заболявания, засягащи ЦНС, главния и гръбначния мозък и може да намери място за лечение на много случаи, смятани доскоро за нелечими - Детска церебрална пареза, някои форми на вродено недоразвитие на главния и гръбначния мозък. Клетките, които се използват за имплантация са различни, но задължително с голям потенциал на делене - от човешки ембрион, пулпата на зъб, от чревна лигавица, от генетично моделирани тъканни култури и пр.

- Как трябва да постъпи пациент, който иска у нас да му се направи такава операция?

- Въпреки, че тези операции още не са рутинни в България, може със сигурност да се каже, че ще бъдат безплатни, ще бъде организирана т.нар. клинична пътека за тях. Засега такива операции се правят само в Александровска болница в клиниката по неврохирургия. Организацията на тези операции обаче е сложна, защото както вече казахме, зависи от взаимодействието на различни медицински звена.

- Само по стандартния неврохирургичен метод ли се работи при при присаждане на СК и кога се прилага автотрансплантация или трансплантация?

- Използва се и методът на невронавигацията. Той е нов по-нетравматичен начин за достъп под компютърен и мониторен контрол на дълбоки мозъчни структури. При този метод увреждането на околната мозъчна тъкан е минимално и вероятно това ще бъде в близко време метод на избор при осъществяване на операции за имплантиране на СК. А по отношение на втората част на въпроса - автотрансплантацията - по-добре се понася и се избягва елементът на тъканна несъвместимост.

От 20 до 22 октомври тази година в "Златни пясъци" ще се проведе национална конференция по неврохирургия, на която ще се разискват и проблемите на този вид операции.

Разговаря Красимира ОБРЕТЕНОВА

 


Сходни връзки

ПРИСАЖДАНЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ИЛИ ФАНТАСТИКАТА СТАВА РЕАЛНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди