изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:26 EEST
Владимир Путин посрещна в Калининград Жак Ширак и Герхард Шрьодер /ОБЗОР/    
По светаСветлогорск. В Светлогорск, в околностите на руския анклав Калининград се проведе неформалната среща между руския президент Владимир Путин, германския канцлер Герхард Шрьодер и президента на Франция Жак Ширак. Обсъдени бяха горещи теми от политическия живот, сред които Близкия изток и иранската ядрена програма.


Срещата между тримата се провежда за пети път, като първата такава се състоя преди войната в Ирак. Целта тогава бе да се предотврати войната и да се ограничат действията на САЩ. Впоследствие Русия, Франция и Германия взеха решение редовно да провеждат подобни неформални срещи. Този съюз обаче предизвиква множество критики, особено сред новите страни членки на ЕС. Най-твърди са Полша и Литва, които граничат с Калининград. Президентите на двете страни почти се обидиха, че не са били поканени на празненствата в Калининград, който чества 750 години от основаването на града. Държавните глави изтъкнаха, че между съседите съществуват силни връзки. Наблюдатели съзряха в отказа за покана от страна на Владимир Путин израз на нарастващото му недоволство към Полша и Литва заради изострените им отношения в последно време. Полша е под прицел заради ролята й на посредник в украинската революция. Различията с Литва са заради прочита на събитията през Втората световна война.
“Възможно е постигане на споразумение за климатичните промени на срещата на върха на страните от Г 8, която ще се състои следващата седмица в шотландския град Гленийгълс”, изтъкна френският президент Жак Ширак по време на срещата, което беше тълкувано като сериозна крачка напред във връзка с широко-дискутираните проблеми свързани с климатичните промени, отказа на САЩ да се присъединят към Протокола от Киото, както и ратифицирането му от страна на Русия, което практически осигури влизането му в сила.
“Русия подкрепя амбициите на Германия за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН”, заяви руският президент Владимир Путин, като подчерта, че “дебатите за реформата в Съвета за сигурност на ООН не трябва да доведат до разкол в Организацията, което би могло да предизвика допълнителни конфликти.
Френският президент Жак Ширак изтъкна значителния напредък постигнат в отношенията между Русия и ЕС и добави, че сред основните теми на разговорите е бил облекчаването на визовия режим, като особено в тази област е бил постигнат значителен напредък. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Владимир Путин посрещна в Калининград Жак Ширак и Герхард Шрьодер /ОБЗОР/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди