изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 22:34 EEST
СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ ПРЕДИ ПУБЕРТЕТА КРИЕ РИСК ОТ РАК НА КОЖАТА    
ИнтервютаПред НДТ доц. д-р Борислав Дърленски

- В разгара на лятото и отпускарския период сме. Какво трябва да се знае за ползите и вредите от излагането на слънце?
- Известно е, че слънцето има положителен ефект върху целия организъм. То въздейства по отношение както на психиката, така и на синтезирането на витамин D2, за подобряване на някои кожни проблеми и т.н. Ефектът от него обаче е не само положителен, но то може да бъде и опасно. Продължителното облъчване на кожата с ултравиолетови лъчи може да стане не само на плажа, но и на работа или докато вървим по улицата. То води до остри и хронични увреждания на кожата и все по-висок риск за развитие на рак на кожата. За ултравиолетовите В-лъчи или UVB се счита,  че са с доста сериозни възможности за предизвикване на остри хронични увреждания на кожата. Острите увреждания настъпват, когато облъчването с UVB лъчи е с доза, която надвишава минималната еритемна доза, или когато минимум лъчи предизвикват зачервяване на кожата. Когато облъчването с UVB лъчи е доста над тази доза последиците са слънчево изгаряне - от леко зачервяване на кожата, до мехури, а накрая всичко завършва с излющване и потъмняване на кожата.
- В кои случаи слнчевите изгаряния са най-опасни?
- Най-същественото е, че тези остри слънчеви изгаряния са особено опасни за възрастта до пубертета. Особено за деца, които са с бенки. В тези случаи слънчевото изгаряне повишава риска от кожен рак от бенките /меланом/. На всеки е известно с какво може да се маже кожата при слънчево изгаряне - като се започне от киселото мляко до съвременните средства за погасяване.
- Какви са последствията от продължителното излгане на слънце?
- Хроничните последствия от облъчването с UVB лъчите е нарушаване в имунитета, особено при децата. Прекаленото излагане на слънце води до подтискане на имунитета на човека и отново благоприятства за развитие на меланоми. Това се получава при продължителното излагане на слънце. Когато UVB лъчите са 60-90 % от минималната еритемна доза, при имунохистологични изследвания се установява претоварване на регенеративните механизми на кожата. Запазване и натрупване на увреждания на ДНК. Хроничните последствия от този вид облъчвания се изразяват в хронична фототравма на кожата, която представлява сухота, сърбеж, бръчици, пигментни петна и някои кожни карценоми.
Като остра последица от облъчването с другия вид лъчи - UVA, е слънчевата алергия. При първо излагане чувствителната кожа се появяват червени петна, кабари, които са като ожилено от коприва, придружени със сърбеж. Характерно за слънчевите алергии е, че постепенно могат да отминат от само себе си. Кожата привиква и проблемът може да се ликвидира в средата на летния сезон. Хроничните последствия от облъчването с UVA лъчи са ускорено стареене на кожата, развитие на еластоза. Винаги има и повишен риск от развитие на карценоми.
- В какви други случаи трябва да се внимава с излагането на слънце?
- Ако се вземат лекарства трябва да се внимава те да не предизвикат реакция на фоточувствителност. Такива са някои антибиотици като \"Доксициклн\", \"Тетрациклин\", сулфонамиди, алергозини, някои диуретици, бетаблокери за кръвно налягане, нестероидни противовъзпалителни средства като \"Ибупрофен\", \"Диклак\" и др. Трябва да се има предвид, че в указанията на всички лекарства е посочено какви въздействия предизвикват. Желателно е преди да се замине на почивка да се направи и консултация с личния лекар.
Някои козметични средства - парфюми или дезодоранти във вид на спрей, също могат да предизвикат проблеми. Ако след нанасянето им тялото се изложи на облъчване от слънцето, могат да се развият дерматити на мястото, където те са приложени. Причина са ароматните субстанции в парфюмите и дезодорантите. Най-добре е преди плаж или преди продължително излагане на слънце да не се пръскаме с тях.Трябва да се внимава и при контакт със зелени растения. Такива са глухарчето, листата и плодовете на смокинята, някои храсти. Могат да се получат сериозни алергични дерматити, при които кожата става на мехури, ако се изложи на слънце след контакт с такива зелени растения.
- Как трябва да се предпзваме от слънчевите изгаряния?
- Основното противодействие на слънчевото изгаряне трябва да е профилактиката. Не бива да се допуска изгаряне, особено при деца.
- Може ли организмът ни сам да се предпази от изгрянията?
- Кожата има три механизма за естествена защита от ултравиолетовите лъчи - потъмняването, удебеляването на епидермиса и регенеративните мехури за отстраняване на увредените клетки. Тази естествена защита обаче е ограничена. Здравословното потъмняване и удебеляване на кожата изискват няколко седмици. Лющенето не е достатъчно при по-голямо натоварване с UV лъчи. Затова е необходимо консултирането с лекар-специалист не само на хората с дерматологични заболявания, но и тези, които нямат такива, преди да се излагат продължително на слънце. От значение е използването на фотозащитни средства. Те трябва да се нанасят поне 15-ина минути преди излагане на слънце.
- На пазара се предлагат фотозищни средства с различни фактори, дори до 50-60,че и 100. Препарати с какъв фактор трябва да избираме преди да се излагаме на слънце?
- Много фирми предлагат всяка година нови продукти. Сред тях има много качествени, но и не толкова. За радост, има и български качествени препарати, които не са толкова скъпи. Фотозащитата на различните продукти се изразява със слънцезащитен фактор SPF. Той отразява предимно защитата от UVB лъчите. Ефективна защита имат тези продукти, чийто SPF е 15 или по-висок.Продукти с по-нисък фактор не са необходими. Повишаването на фактора обаче не винаги означава повишаване на защитата. Приема се за Европа, че е слънцезащитни продукти с фактор между 15 и 20 осигуряват необходимата защита за голяма част от хората в случай, че нямат заболявания или други състояния на кожата.
За защитата от UVA се използва австралийският стандарт. Изискват се слънцезащитни продукти, които да абсорбират до 90 на сто от вълните. Освен със слънцезащитния фактор трябва да се съобразяваме и с типа кожа на човека. Тя се класифицира на четири типа. Светли очи, светла коса и лунички, светла кожа и руса коса, умерено светла кожа с тъмно-руса до тъмна коса /тип, към който принадлежат повечето българи/ и тъмна кожа с тъмна коса.
- В кои случаи е задължително използването на слънцезащитни препарати?
- Най-общо казано слънцезащитните средства са за предпазване от заболявания на кожата и на целия организъм, които са свързани със слънцето - фотодерматози. Те трябва да се използват, когато жените държат да се предпазят от по-тъмни петна. В такива случаи е желателно използването им да започне още през февруари. Другата цел на използването на слънцезащитните средства е да се намали рискът от появяване на свръхчувствителност на кожата към слънцето. Задължително е използването на фотопротектори на кожата след хирургическа , например пилинг, при кожа от тип 1 и тип 2, както и когато се отива на място, където има силно слънце - на море, планина или в държава с тропически климат.
- Как трябва да се предпазват от вредните влияния на слънцето децата?
- При децата трябва да се използват фотозащитни средства, които са във видна мляко, съобразени с детската кожа. Някои родители смятат, че когато детето не е на пряко слънчево облъчване - когато е под чадър или времето е мрачно, не е необходимо да мажат детето. Това не е така. Стоенето под чадър или в мрачно време на плажа не спасява кожата. От особено значение за децата е времето на излагане на слънце - до 11 часа сутрин и след 16 часа. При това излагането на слънце трябва да става постепенно. На пазара има различни детски слънцезащитни млека, но най-добре е преди първото излагане на слънце да се проведе консултация с лекар.
- По-високият слънцезащитен фактор гаранция ли е за по-добрата защита?
- Слънцезащитен фактор 100 е невъзможен. Понякога фирмите-производителки на такива препарати се увличат в слагането на все по-големи номера на SPF. Има и такива с фактор 50-60, те също са добри.
- Когато сме на плажа колко често трябва тялото да се маже?
- Обикновените фотозащитни средства действат различно време - някои се запазват и при влизане във водата. Обикновено траят 3-4 часа. Затова трябва тялото да се намазва на такива интервали. Има, например, български лосион, който е водозащитен. Той е подходящ з млади хора, които обичат да плуват.
- Какво трябва да се прави при сериозно слънчево изгаряне?
- Острото слънчево изгаряне се развива във времето - в рамките на два-три дни. Ако в началото кожата е била само зачервена, то после могат да се появят мехури, а може и да отмине. При сериозни изгаряния е добре да се потърси помощ от лекар-специалист. Могат да се използват и някои съвременни антихистаминови препарати.
 


Сходни връзки

СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ ПРЕДИ ПУБЕРТЕТА КРИЕ РИСК ОТ РАК НА КОЖАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди