изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:43 EET
За жените и съня    
Здраве
Две изследвания за хъркането, жените и рака на гърдата представя Михаела Петрова в сп. 'Пудриера'


Изследване, проведено от университета в Гилфорд, показва, че жените са много по-склонни да приемат хъркането на мъжете си, отколкото самите мъже.

Това означава, че жените, чиито партньори хъркат, биха загубили около пет часа сън на седмица.

Тази загуба може да доведе до сънливост през деня, което пък може да предизвика отклонения в ежедневните дейности и шофирането.

Докато мъжете биха бутали, свиркали и щипали хъркащия, жените се опитват да спрат дразнещия шум, без да будят партньора си.

От друга страна, хъркащите жени не си признават и не са склонни да потърсят лечение на състоянието си - хъркането може да е знак за съпътстващи заболявания, на които трябва да се обърне внимание.

Хъркането се приема от жените, като нещо, което могат да правят само мъжете. Поради това повечето хъркащи дами не търсят лечение, което да подобри съня им.

Авторите на изследването коментират, че жените се притесняват да признаят, че хъркат и винаги отричат.

Съветът на специалистите обаче е да се потърси консултация с медицинско лице, за да се разбере, дали нещо се е променило в качеството им на живот, което да е повлияло на здравето им.

За жените над около и над 30 години, трябва да се отбележи, че сънят има особено голямо значение.

Например, оказва се, че за дамите са вредни нощните смени, докато за мъжете това няма значение.

Като под "вредно" се има предвид не състояние на сънливост и нервност, а причиняване на тежки заболявания като ракови образувания на гърдата например.

Изследвания по въпроса са доказали, че отделянето на мелатонин (едновременно хормон на съня и един от най-силните познати антиоксиданти) е изключително важно за правилното функциониране на тялото.

При жените това е от особена важност, защото е открита връзка между високите нива мелатонин и превенцията на рак на гърдата.

Хормонът на съня

Мелатонинът, който всяка вечер приспива организма, се синтезира и потича в кръвта, само когато е тъмно. Това означава, че ако се спи на светло, неговите нива са ниски, което понижава и качеството на съня.

Хормонът се продава в аптеките и помага на страдащите от някакъв вид кратковременна стресова инсомния. Той се приема от една до няколко таблетки около час преди лягане.

Първите няколко пъти той ще предизвиква много цветни, приятни и запомнящи се сънища. Това е нормално и не е страничен ефект.

Мелатонинът обаче не е хапче за сън или приспивателните, а е естествен хормон за сън, който тялото произвежда ежедневно.

Простият извод, който можем да се направи от далеч не толкова елементарните биохимични процеси е, че колкото по-качествен е съня, толкова по-добре ще се чувства организмът.



   pudriera.com

 


Сходни връзки

За жените и съня | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди