изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:24 EEST
Филчев продължава с политическия слугинаж    
ПолитикаГлавният прокурор Никола Филчев продължава с политическия слугинаж в периода, в който съставянето на ново правителство се оказва невъзможно повече от месец. Окуражен от демонстрираните топли чувства между близките до сърцето му ДПС и БСП, преди 20 дни той разпореди разследване на министрите в оставка Милен Велчев и Соломон Паси за шпионаж и престъпления по служба.
За вчера по случая бе призован на разпит Соломон Паси.


Преди обяд обаче той съобщи, че няма да отиде на разпит, тъй като е много ангажиран в този ден. Час по-късно военноокръжната прокуратура пусна съобщение до медиите, в което се разпорежда принудително довеждане на външния министър за разпит в следствието още същия ден.
Соломон Паси обаче вече е депутат и като такъв се ползва с пълен имунитет. Срещу него не може да бъдат предприемани каквито и да било принудителни мерки, тъй като те се явяват ограничаване на свободата по смисъла на закона. В това бяха категорични всички юристи, с които \"Монитор\" разговаря вчера.
\"Соломон Паси в момента е под закрилата на имунитета на народен представител и затова спрямо него не могат да бъдат прилагани каквито и да е мерки на принуда - независимо дали става дума за задържане или за принудително завеждане на разпит като свидетел\", бе коментарът на професора по наказателен процес Екатерина Трендафилова пред \"Монитор\".
Както вече съобщихме главният прокурор е към края на мандата си. Той няма право на втори и разчита на бъдещите управляващи за висок пост с имунитет. Поради това той предприема подобни стъпки. Още когато разпореди разследването срещу Велчев и Паси, поведението му бе окачествено като опит за политическа интрига.
Външният министър обаче отиде на разпит доброволно. Той бе държан в следствието повече от три часа. На излизане бе категоричен, че ще окаже пълно съдействие на прокуратурата, но отрече да е знаел за разпореждането за принудителното му довеждане в прокуратурата. По думите му е отишъл навреме, тъй като извънредно заседание на правителството е приключило по-рано от предвиденото.
Външният министър напомни пред журналисти, че последните министри, разпитвани за шпионаж у нас са Никола Петков и Трайчо Костов.
Както \"Монитор\" писа, Софийската военноокръжна прокуратура образува проверка по повод създаването на център в Израел за връзки между българското Министерство на външните работи и българските посолства в десетки държави. Тя не е приключила. Освен това разследването по закон не бива да се прави от военните и ще е невалидно пред съда.

******

Разследването по донос продължава
В средата на юли \"Монитор\" съобщи, че повод за образуването на проверка и атака срещу министрите Велчев и Паси е бил донос, публикуван във в. \"Земя\". Изданието е собственост на бившия шеф на Политическата полиция в Държавна сигурност Димитър Иванов. Автор на доноса е Велизар Енчев, някогашен изпълнител на шпионски поръчки на ДС в Белград и Загреб. По - късно е назначен за дипломат в Загреб, но през 2002 г., по време на управлението на НДСВ, е уволнен.
В доноса на Енчев се твърди, че на 20 юни 2004 г. Паси е разпоредил сключване на договор с израелската фирма \"Гилат\" за осъществяване на проект за сателитна комуникация между министерството и 37 задгранични български представителства. При реализацията на сделката за над 10 млн. лв. били извършени поредица от нарушения. Особено вредно за националната сигурност било, че терминалът, обработващ информацията, представляваща държавна тайна, е в Израел. Това означавало, че тамошните специални служби могат да контролират дипломатическите разговори с Брюксел, Берн, Париж, Лондон, Мадрид, Лисабон, Берлин, Рим, Анкара, Атина, Скопие, Букурещ, Белград, Киев, Будапеща и още над 20 наши дипломатически мисии по света. Наред с това израелската фирма \"Гилат\" била извършила митническо нарушение при вноса на техническите съоръжения в България за около 2 млн. евро. Това нарушение е констатирано година по-късно както от българската, така и от израелската митническа администрация, пише вестникът на Димитър Иванов. Пак там е посочено, че от Агенция \"Митници\" съобщили, че е заведена преписка под № 4401-03591/27.05.2005 г. От проверката се разбрало, че апаратурата е внесена с фактура № 319860, която е с невярно съдържание. Целта е била да се спестят митата.
Оказа се, че центърът за сателитни връзки не е в Израел, а в България. За нарушения също не се потвърждава, но проверката по доноса продължава. Още в началото тя бе определена от политическите наблюдатели като поредна политическа игра на ръководството на прокуратурата.
И в началото на проверката, и сега не е съставено ново правителство на България, а основните политически сили са в преговори, в които се използват всевъзможни начини за елиминиране на противника.
*********
Последните министри, разпитвани за шпионаж у нас, са Никола Петков и Трайчо КостовДипломат №1 отиде в следствието доброволно, обеща съдействие на прокуратурата
 


Сходни връзки

Филчев продължава с политическия слугинаж | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди