изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:38 EEST
Единственият открит в света град, останал от времето на траките, ще оживее отново    
ИсторияМакет на Севтополис, който сега се намира на дъното на язовир "Копринка", ще бъде изграден на площ от 60 дка край казанлъшкото село Крън. До руините на древния град  ще бъде осигурен достъп чрез подводен стъклен асансьор.  Градът беше открит преди 52 години от акад. Димитър Димитров.

Възраждането на град Севтополис е тема на проект "В Долината на тракийските царе", който трябва да приключи до 9 години, допълни  Стефан Дамянов. Началото на празниците "В Долината на тракийските царе" беше поставено тази сутрин с откриването на зала на Севт Трети в регионалния Исторически музей. В залата бяха подредени 45 експоната, сред които - копията на бронзовата глава на Севт трети, копия на златната маска на Терес, оригиналният златен венец на Севт Трети и много други находки. Тук получавам самочувствие по пътя към Европейския съюз, каза министърът на културата Стефан Данаилов, който присъства на празниците. По-късно през деня беше открита официално и Гробницата на Севт Трети край град Шипка, превърнала се само за два месеца в европейски музей.

http://www.bnr.bg/

 


Сходни връзки

Единственият открит в света град, останал от времето на траките, ще оживее отново | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди