изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:37 EET
Фула - мюсюлманската Барби с килимче за молитви и забрадка    
Новини
Забулената тъмноока девойка споделя ислямски ценности, твърдят създателите на новия хит на пазара в Близкия изток


Куклата Фула измести напълно любимката на малките момиченца по света Барби на пазара в Близкия изток. Забулената тъмноока девойка споделя ислямски ценности, твърдят нейните създатели и производители - базираната в Сирия компания NewBoy Design Studio.

От представянето си през 2003 г. Фула се е превърнала в нещо като бестселър на играчките в региона, а почти всяко магазинче в Сирия, Египет или Катар продава и мюсли, дъвки, колела и какво ли още не с нейното име, пише "Ню Йорк Таймс".

Мюсюлманската кукла е наречена на вид жасмин, който расте в Левант. Като цяло тя повтаря пропорциите на Барби, но се отличава с това, че е облечена в черна абайя (дълга до петите дреха) и е със забрадка. И макар да разполага с разнообразен и атрактивен гардероб (който, разбира се, се продава отделно), стандартната Фула се предлага в скромно облекло "за разходка".

Мюсюлманските момиченца са пощурели по играчката и консервативните родители, които не биха и помислили да купят Барби на детето си, изглежда са щастливи да ги зарадват със скромната Фула, която дори си има собствено килимче за молитви от розов филц.

Децата, които искат да подражават на своята кукла, могат пък да си купят същите, но съобразени с техните размери, килимче и памучни дрехи за молитва в розово.

Успехът на Фула се дължи на съобразяването й със спецификата и изискванията на арабския пазар, твърдят от компанията. "Не става дума просто да сложиш хиджаб на куклата, а да създадеш типаж, герой, с който децата и техните родителите да могат да се отъждествят. Фула е честна, любяща, грижовна, уважава родителите си", обясняват създателите й.

Рекламите на заместничката на Барби текат непрестанно по арабските детски телевизионни канали. В тях Фула казва сутрешните си молитви, пече торта, за да изненада приятелката си Ясмин, или чете книга - сцени, които би трябвало ясно да разкриват ценностната й система.

В друга, по-пазарно ориентирана серия от реклами, където Фула се играе от млада сирийска актриса, тя представя бижута, чанти, канцеларски принадлежности, аксесоари и т.н. с тази марка.

Куклата никога не си е имала приятел, както Барби, но компанията възнамерява скоро да пусне на пазара две разновидности на играчката - Фула-лекар и Фула-учителка.

В Дамаск, където средният доход на глава от население е 100 долара на месец, Фула се продава за 16 долара.

Мюсюлманската девойка-играчка има и своите критици, според които влиянието й е негативно. Маан Абдул Салам, сирийски адвокат и защитничка на правата на жените, смята, че Фула е емблематична за ислямския консерватизъм, обхванал Близкия изток.

Според статистиката процентът на младите жени-мюсюлманки в хиджаб е много по-голям отпреди 10 години, и макар много момичета да го слагат по собствено желание, други са принуждавани.

"Не смятам, че куклата би се радвала на същата популярност преди 10 години, тя е част от тази културна промяна. Сирия беше доста светска страна, но понеже на хората не им е останало нищо, на което да се надяват, те се обръщат към религията", обяснява Салам.

Фула не е първата кукла в хиджаб - компанията Mattel пусна на пазара подобни играчки, сред които мароканската Барби и куклата Лейла (мюсюлманска робиня в двора на отомански султан). В иранските магазини за играчки се продава и куклата Сара.
http://news.netinfo.bg

 


Сходни връзки

Фула - мюсюлманската Барби с килимче за молитви и забрадка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди