изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:20 EEST
Жените левичарки по-вероятно да развият рак на гърдата    
ЗдравеУчени откриха, че левичарите е доста по-вероятно да развият рак на гърдата, съобщи ВВС

Холандски изследователски екип обяви, че жените левичарки е повече от два пъти по-вероятно да развият рак на гърдата в сравнение с деснячките.


Отговорът на загадката може би се крие във факта, че левичарите са изложени на много по-високи нива на хормона тестостерон в утробата на майката. Изследването е публикувано в онлайн версията на Бритиш Медикъл Джърнъл.

Ракът на гърдата е изключително сложно заболяване и много малко се знае какво го причинява. Учените от Медицинския център в Университета Утрехт са изследвали над 12 000 жени на средна възраст, родени в периода 1932-1941 година.

Предишни проучвания показваха, че прекаленото количество сексуални хормони преди раждане може да доведе до това човекът да се роди левичар.

Също така се смята, че хормоните могат да предизвикат промени в тъканта на гърдите, които подпомагат развиването на тумор по-късно в живота.

Ема Тагарг, от благотворителното дружество Breakthrough Breast Cancer, обяви обаче, че жените, които са левичарки, не трябва да се притесняват от тези открития. „Въпреки че това е интригуващо изследване, то не ни дава достатъчно доказателства, свързващи левичарството с рака на гърдата. Болестта е твърде сложна и ключът към него вероятно включва множество фактори“.

В началото на месеца приключи благотворителна инициатива за набиране на средства срещу рака на гърдата в България.
 


Сходни връзки

Жените левичарки по-вероятно да развият рак на гърдата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди