изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-06-26 @ 08:41 EEST
Циганският погром в Тервел    
Общество

Ще ме убият, ако изляза навън, казва момичето, чийто рожден ден бе окървавен

Тервел Диляна Динчева Пратеник на “Монитор”18-годишната Ана, която вече се страхува да ходи из града, заедно с майка си Весела.

 В центъра на Тервел, общински град, само на 20 метра от полицията, два часа и половина в събота срещу неделя се бият цигани и българи. Двамата дежурни полицаи не могат да се справят с мелето.
Циганска сватба в салона на гимназия "Йордан Йовков" в Тервел приключва към 1 часа след полунощ и на тумби циганите тръгват през централната улица в града за към махалата. Сбиват се помежду си два пъти докато изминат една трета от пътя ­ до автогарата на града.
По същото време в сладкарница на автогарата в града Ана Василева, ученичка в 12-и клас на гимназията, празнува пълнолетието си със семейството и дузина приятели ­ общо 14 души, 8 от които момичета и 6 момчета. Единият от двамата братя на Ана излиза с приятелката си, за да я изпрати до тях след купона. В това време циганин и циганка се карат и бият пред заведението. Младежите чуват как циганинът иска двамата полицаи в патрулната кола в близост до заведението да го закарат до вкъщи, защото е пиян. Те, естествено, му отговарят, че не са таксиметрова служба. Малко поизостанал, братът на Ана извикал нещо към приятелката си. Циганите помислили, че момчето вика на тях и тръгнали да се разправят с него. Една от версиите на ромите по-късно ще гласи, че момчетата, всички от които били с приятелките си на празненството, искали да изнасилят циганката отвън. И затова циганинът се обадил от стола на заведението на негов братовчед. Като видели, че брат им се разправя с някакви хора пред заведението, другите двама братя на Ана излизат навън.

Циганката Лиляна, която твърди, че момчетата от рождения ден я закачали.

В същото време подпийналите роми от сватбата се изсипват пред тервелската автогара. Те са окървавени от предишните два побоя в центъра на града, и както държат бутилки от бира и камъни в ръцете, започват да ги хвърлят по хората в сладкарницата. Циганите крещят към българите, че са гяури и че ще ги убият, че няма да им позволят да ходят из града, а циганките вдигали врявата още повече.
"Вестниците писаха, че са били 30 души, ама може и да са били много повече. Пристигнаха изведнъж и започнаха да питат "Тука ли е боят?". Другите ми двама братя започнаха да им викат "Чакайте, бе, какъв бой, никакъв бой няма" и тръгнаха да се прибират вътре. Тогава единият циганин налетя върху брат ми Васил и го събори. След това излязохме всички и циганите започнаха да бият всички наред". Това разказва рожденичката Ана.
"По 5-6 души се бяха нахвърлили на синовете ми, бяха страшно много и полицията не може да ги разтърве", казва майката на Ана ­ Веска. Виждах как едно 15-16-годишно момче, аз го познавам, Стоян се казва и живее в съседния блок до нас, започва да души батко, направо му побеляха очите", разказва Ана, която не може да се сдържи и започва да дърпа за ризата циганчето, затиснало брат є. В същото време чува майка си да пищи: "Детето ми, детето ми, убиха ми детето" и малкият є брат Иван, който до този момент е лежал проснат на земята, става, взема брат си и го довлачва вътре до заведението. Майка им успява да затвори вратата на сладкарницата. Започват да се оглеждат дали всички са вътре в помещението.
Приятелката на най-големия брат Станимир започва да го вика, но той не се обажда. "Баща му Динко излезе навън да го търси. И аз с него. Той беше паднал пред вратата целият в кръв, аз му бих два шамара, ама той не дойде в съзнание и него го довлякохме вътре. Кървеше отвсякъде ­ от ушите, от очите, от носа", разказва Ана.
Всички започват да звънят за още полиция, на "Бърза помощ", роднини и приятели, но линиите са заети. Приятелят на Ана се престрашава и излиза, за да повика още полицаи. РПУ-то е на отсрещната страна на улицата. По пътя го хваща някаква циганка и започва също да го налага. Момчето не є е посегнало, тъй като е излязло за малко от казармата и не иска да има главоболия с побоища. Стига до районното, където след него се опитват да нахлуе цяла тумба цигани, но дежурният успява да затвори автоматичната врата пред тях.
До този момент, все още само двама, полицаите успяват да осигурят транспорт на пострадалия Станимир до болницата. Там има друга тумба цигани, завардила здравното заведение, тъй като циганинът, предизвикал скандала, също е откаран там от своите. Лекарите скриват българите в една тъмна стая, защото ромите през цялото време се заканвали, че ще избият всички.
"Хвърчаха стъкла, камъни и бутилки навсякъде. Те не искаха да влизат, да крадат или да вземат нещо. Не. Те искаха да ни убият", казва Ана. Тя, заедно с майка си и всички момичета, някои от които даже не разбрали как е станало всичко, се измъкнали във фоайето на автогарата. Дори едното от тях счупило с крак витрината на единия от магазините вътре с надеждата, че ще се включи алармата на СОТ, за да дойде полиция.
Майката отива да затвори вратата на сладкарницата, за да предпази децата от камъните, доколкото е възможно. Тогава Ана вижда как един голям камък лети срещу нея.
"Изпищях: Майко, майко" и видях как мина над главата є и стъклата паднаха отгоре є. Слава богу нито едно не я нарани опасно, казва момичето. Друг камък полита направо към лицето на Динко, баща на Станимир, но на него не му се разминава. Един от братята се сеща, че дядо им е приятел с шефа на полицията. Успява да се свърже с него и целият наличен състав на районното управление се строява с палките, за да направят кордон на жертвите на циганския терор до вратата на РПУ-то. През цялото време крещяха: "Знаем ви кои сте, ще ви убием, ще ви убием." Обиждаха ни и ни псуваха. Беше като кошмар, губят ми се моменти дори", разказва рожденичката.
Всички момчета са с натъртвания и охлузвания, но тъй като нямали видими рани, решили да не ходят на лекар. Включително и другите синове на Веска, които два дни след това не можели да станат от леглата. Станимир вчера се появи при майка си след поредното посещение в болницата с виолетовото си око.
"Няма пострадали полицаи", каза за "Монитор" подп. Стефан Стратиев, началник на РПУ-Тервел, тъй като в града се разказват други истории. Според него конфликтът не е етнически и в града подобни напрежения няма.
Кметът на Тервел Живко Георгиев също каза за "Монитор" в понеделник, че побоят не е голям и има само две жертви с леки травми, а информациите в пресата са "силно пресилени".
Георгиев спечели изборите с гласовете на циганите, които в този град се обединиха и направиха своя партия. Тяхната партия, заедно с БСП, го подкрепи. В листите бяха подредени така: циганин, комунист, спомнят си хората тук, с което си обясняват бездействието на местната власт.
Днес кметът свиква на сбирка 5-имата общински съветници от ромски произход и шефа на полицията, за да обсъдят мерки срещу подобни ексцесии. Те обмислят да засилят патрулите в петък и събота когато децата излизат на дискотека и през седмицата привечер, когато учениците напускат занятия.
Семейството, което държи под наем сладкарницата на тервелската автогара, вече е сменило всички стъкла на помещението. Дъщеря им Ана обаче обяснява: "Аз съм ученичка и не мога да отида на училище. Преди малко майка говори с директора. Мен ме е страх. Те ще ме хванат в училището и ще ме убият. 2 дни вече съм тук при майка ми, водят ме с кола до тук братята ми или техни приятелчета. Две мои съученички от моя клас и те не ходят ­ страх ги е".

Ромката Лиляна Събева, виновна за скандала: Никой от нашите не е хвърлял камъни

Те започнаха да ме дърпат и мъжът ми се ядоса, твърди Лиляна Събева, циганката, която е станала причина за скандала. Според нея момчетата от заведението я задиряли затова се обадили на зетя, който пък вдигнал останалите. Тя твърди, че нейният мъж, Ивелин Калчев, на 38 години, е в болницата пребит и че никой от техните никога нито е хвърлял камъни, а бирените бутилки българите сами си ги хвърляли. Стъклата те също "кой знае кой е строшил и сега обвиняват нас", кълне се Лиляна.

Причакват момичетата по градинките, дърпат ги и опипват. Няма българи в центъра, където и да отидете - навсякъде са те

Станимир, едно от ранените момчета.

"По-миналата седмица отивам с приятели на детска дискотека и като си тръгваме, пред едно заведението ни заобиколиха 30-ина цигани. Ние бяхме 3 момичета и 2 момчета. Тогава такъв хубав бой ни хвърлиха…Защо ли? Защото предишната седмица в дискотеката са хванали едното от момиченцата и са започнали да я дърпат и да я обарват. Тя казала на техните и тогава посочи на брат си един от тия тогава. Брат є му каза само това: Не искам повече да се повтаря тази история, иначе ще подам жалба в полицията. Те взеха да се смеят и започнаха да закачат и приятелката му. Тогава той много се ядоса и удари единия и след това стана боя".
Това е разказ на 18-годишно момиче, което твърди, че подобни случки в града са практика.
"То няма българи в центъра. Ние ако стоим в някое барче, те започват да ни гледат лошо и могат да си намерят повод за побой, само ако мръднеш", разказва тинейджър.
Преди месец друго заведение край автогарата било потрошено с керемиди. Друг българин е приет в болница с пукната челюст.

Циганчета често за гъзария се разхождали с боксове на ръката.

Шефът на РПУ подп. Стратиев

Учители разказват, че не смеят да се накарат или наказват циганетата, защото те винаги имали отговор: "Изкарвате си го на нас, защото сме цигани" и често идвали за респект с родителите си в училището.
Кажете какво да направи. И какво като подадем жалба, казват потърпевшите.
В полицията не знаят за подобни инциденти, тъй като сигнали за подобно поведение при тях нямало.
Общинари твърдят, че учители ги занимават с техни проблеми, например, кой с кого се е скарал или кой да е следващият директор, но никога не са искали помощ за подобни проблеми.
Учители разказват, че не смеят да се накарат или наказват циганетата, защото те винаги имали отговор: "Изкарвате си го на нас, защото сме цигани" и често идвали за респект с родителите си в училището.
Кажете какво да направи. И какво като подадем жалба, казват потърпевшите.
В полицията не знаят за подобни инциденти, тъй като сигнали за подобно поведение при тях нямало.
Общинари твърдят, че учители ги занимават с техни проблеми, например, кой с кого се е скарал или кой да е следващият директор, но никога не са искали помощ за подобни проблеми.

http://www.monitor.bg

УЧАСТВАЙТЕ ВЪВ ФОРУМА "ЦИГАНСКИЯТ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА":

 


Сходни връзки

Циганският погром в Тервел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.34 секунди