изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:09 EET
ДНЕС Е ПЕТКОВДЕН    
Новини

От Петковден започват Вълчите празници, затова жените до Димитровден не работят с вълна. Наред с това те не бива да кроят и шият дрехи за мъжете, защото според поверието стадата и овчарите ще бъдат нападнати от вълци



В 14-ия ден на месец октомври православните християни честват Петковден, посветен на преподобна Параскева-Петка Епиватска. Родена е през XIII век в семейството на българи в тракийския град Епиват, намиращ се на брега на Мраморно море. След като родителите й починали, тя разделила цялото си имущество на бедните и се посветила на Бога в малък храм в Иракли. Пет години по-късно, след поклонението си пред гроба Господен в Ерусалим, се заселила в Йорданската пустиня. Вече на преклонна възраст се връща в Епиват където умира.

 Мощите на светицата са един от трофеите, които донася през 1238 година в Търново цар Иван Асен ІІ след Клокотнишката битка.  Наречена е Св. Петка Търновска. След завладяването на старопрестолния Търновград от турците, реликвите на светицата били отнесени първо във Видин, а после в Белград. Днес мощите й почиват в румънския град Яш.

Сред литературните творби, свързани с житието и прославата на светицата, особено ценно е \"Житие на света Петка\" от патриарх Евтимий.

С народния празник Петковден българите отбелязват завършека на лятото и началото на зимата. Правят се курбани и сборове. На този ден става обикновено заплождането на женските домашни животни, известно като мърлене, овча сватба или коч курбан. По традиция Петковден поставя началото на семейно-родовите чествания, посветени на анонимния дух покровител на дома и имота и на светеца - патрон. Тези чествания са известни като светец, слава, служба, наместник, светого, запис, оброк.

От Петковден започват Вълчите празници, затова жените до Димитровден не работят с вълна. Наред с това те не бива да кроят и шият дрехи за мъжете, защото според поверието стадата и овчарите ще бъдат нападнати от вълци. Почине ли човек, облечен с дреха, шита през тези \"вълчи дни\", душата му ще се превърне във вампир или върколак.В съботата преди Петковден е Петковската задушница.

 


Сходни връзки

ДНЕС Е ПЕТКОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди