изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:54 EEST
Цеца Ражнятович и турбо-фолкът остават най-големият феномен в Сърбия    
ЛюбопитноДори Мадона искала да снима филм за живота на Цеца Ражнятович


Сръбският феномен, наречен “турбо-фолк” - противоречива форма на музика, която се идентифицира с ерата на Милошевич, все още успява да очарова и отврати еднаква част от населението на Белград, пише ВВС . По време на войната през 90-те години Сърбия се дефинираше с войнствен национализъм, Слободан Милошевич и мощна мафия.

Днес Милошевич го няма, войната е свършила отдавна, но турбо-фолкът е по-популярен от всякога. През 90-те години в Сърбия по радиото се чуваха две неща: едното беше войната, а другото – турбо-фолкът. Терминът се използва за особен стил – смесица от сръбска традиционна музика, електронен поп и оскъдно облечени жени.

Днес турбо-фолкът е масивен. Концертите на неговите звезди изпълват футболните стадиони, дискове и видео касети се продават като топъл хляб. И все пак в Сърбия живеят и други хора, които страстно мразят турбо-фолка заради ролята, която той изигра в Сърбия по времето на Милошевич.

Неоспоримата кралица на турбо-фолка е Цеца – жена, синоним на диаманти, кожи и оръжия. По улиците на Белград все още се продават видеокасети от сватбата й с Аркан, най-известният паравоенен в Сърбия, през 1995 година. Той бе търсен за престъпления, а преди четири години бе застрелян.

Цеца Величкович бе арестувана от полицията по време на операцията след убийството на сръбския премиер Зоран Джижджич през март 2003 година. Сега нейните песни се продават повече отвсякога.

Последните й два албума “Decenija” и “Gore od Ljubavi” направиха феноменални продажби в Сърбия. През 2001 г. за първата седмица от пускането си на пазара “Decenija” продаде 200 000 копия в западната ни съседка. В България албумът също имаше феноменален успех.

Цеца е пример на подражание на много български поп-фолк певици и особено на Глория. Истерията около Цеца е направила впечатление и на поп кралицата Мадона, която изявила желание да прави филм за живота на сръбската звезда, твърдят някои медии.

“Гърците слушат гръцка музика, италианците – италианска. Сърбите слушат мен. Има нещо общо с националната идентичност. Бритни Спиърс и Мадона никога няма да имат моя успех тук”, коментира Цеца, цитирана от BBC. Тя отхвърля критиките, според които турбо-фолкът е музиката на ерата на Милошевич и на национализма. “Не знам за какво говорят. Не пея песни за национализма. Пея за любов. Освен това Милошевич го няма от четири години, а аз още съм тук”, контрира звездата на турбо-фолка. През 2005 година Цеца планира турне в Европа.  http://www.tialoto.bg
 


Сходни връзки

Цеца Ражнятович и турбо-фолкът остават най-големият феномен в Сърбия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди